esmaspäev, 20. veebruar 2017

Võileivatort Vabariigi aastapäevaks

Sel nädalal on ees ootamas Eesti Vabariigi 99. aastapäeva pidustused. Tähista seda uhke võileivatordiga, milles on nii vürtsikilu, munavõid ja leiba. Võileivatordis on kasutatud rukkijahust näkileibasid, mis jäävad õhukesed ja kerged. Vahekihtideks on kilumääre ja munavõi. Lihtsad ja puhtad maitsed!

Vaata ka põnevat isamaaliste tortide võistlust Nami-Namis!


Võileivatort Vabariigi aastapäevaks

24 näkileiba

Kilumääre:
100 g vürtsikilufileed
150 g maitserohelisega toorjuustu
120 g hapukoort
1 sl sidrunimahla

Munavõi:
3 muna
2 sl pehmet võid
2 sl majoneesi

Toorjuustukreem:
150 g maitserohelisega toorjuustu
100 g hapukoort

Kaunistamiseks:
värsket tüümiani           
1 muna
vürtsikilufileed

Kilumäärde valmistamiseks haki kilufileed peeneks, sega toorjuustu ja hapukoorega, maitsesta sidrunimahlaga.
Munavõi valmistamiseks haki munad kahvliga peeneks, sega või ja majoneesiga.
Lao serveerimisalusele 6 näkileiba. Määri peale pool kilumääret. Lao peale 6 näkileiba, seejärel kata munavõiga. Kata taas näkileibadega, määri peale ülejäänud kilumääre ja kata taas näkileibadega. Sega kokku toorjuustukreem ja kata tort pealt ja servadest kreemiga. Kata tort kilega ja tõsta vähemalt 6 tunniks kuni üleöö külmkappi.
Kaunista tüümiani okste, muna ja vürtsikilufileedega.

Retsept valmis koostöös Synnovega

reede, 10. veebruar 2017

Halvaakook

Sahvririiulil lebas juba pikemat aega tükk head Läti halvaad, mille järgi niisama söömiseks isu ei tekkinud. Ühel õhtul võtsin ette, sirvisin mõnda retsepti ja segasin kokku imelihtsa halvaakoogi.
Valmistuskäigult meenutab veidi Kirjut koera, milles on samuti ohtralt võid ja purustatud küpsiseid.
Igatahes tuleb kõik ained kokku segada ja vormi suruda. Ei mingit küpsetamist, kuid siiski tahab kook üleöö külmas taheneda. Halvaakook on üsna magus ja maiustamiseks piisab õhukesest viilust. Suurepäraseks lisandiks on marjad!


Halvaakook

300 g halvaad
3 pakki küpsiseid (3x180 g)
150 g hapukoort
200 g võid
1 sidrun

Tambi küpsised puruks, pudista juurde halvaa. Lisa hapukoor, sulatatud või ja sidrunimahl. Sega ühtlaseks. Vala saadud mass kilega vooderatud vormi. Lase külmas üleöö taheneda. Serveerimisel lõika ühukesed viilud.

kolmapäev, 1. veebruar 2017

Porgandikeeks

Halli veebruari teeb rõõmsamaks kuldkollane keeks. Keeks on ülimalt maitsev ja mahlane tänu korralikult porgandikogusele, maitseks lisatud apelsini. Porgandikeeks ei ole liiga magus - kes soovib magusamat, võib tuhksuhkrut peale puistata, aga meil sai keeks enne otsa kui tuhksuhkru välja jõudsin otsida.


Porgandikeeks

200 g porgandeid
1 apelsin
3 muna
150 g suhkrut
150 g toasooja võid
250 g jahu
1,5 tl küpsetuspulbrit

Riivi porgandid peene riiviga. Riivi apelsini koor ja purusta viljaliha saumikseriga püreeks. Vahusta või  suhkruga. Vahustamist jätkates lisa ükshaaval munad. Sega jahu ja küpsetuspulber, lisa munavahule.  Sega juurde riivitud porgandid ning apelsinikoor ja -püree. Sega ühtlaseks. Vala tainas võitatud ja riivsaiaga ülepuistatud keeksivormi. Küpseta 170-kraadises ahjus 45 minutit. Küpsust kontrolli puutikuga. Ahjust võttes lase keeksil 10 minutit vormis taheneda, seejärel kummuta alusele ja lase jahtuda.

Algretsept ajakirjast Kodu&Aed