neljapäev, 15. detsember 2016

Toorjuustukook pähklite ja Norra pruuni juustu kastmega

Mõni aeg tagasi saadeti mulle proovimiseks ja katsetamiseks erinevaid juuste, nende hulgas ka Norra pruuni juustu Gudbrandsdalen. Tegemist on karamellise maitsega juustuga, mida Norras süüakse värskelt valmistatud vahvlitega. Lisaks sobib juust täisterasaia peal söömiseks, lisaks moosi või marmelaadi või kasutada juustu magustoitude valmistamiseks. 

Mina valmistasin toorjuustukoogi, millel röstitud pähklid ja peale niristasin sametist juustukastet. Kui niisama söömisel võib juust olla maitsemeeltele harjumatu, siis koos rõõsa koorega saab sellest valmistada imelise karamellise kastme. No ja pähklid ja karamell on teatavasti taevalik kooslus.




Toorjuustukook pähklite ja Norra pruuni juustu kastmega

Põhi:
150 g küpsiseid
50 g võid

Täidis:
500 g maitsestamata toorjuustu
2 muna
1 tl vaniljesuhkrut
3 sl fariinisuhkrut

Juustukaste:
150 g suhkrut
2 spl vett
2 dl rõõska koort
75 g riivitud Gudbrandsdalen juustu

Peale 30 g sarapuupähkleid

Põhja jaoks purusta küpsised ja sega sulatatud võiga. Suru küpsisepuru 20 cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi põhja.
Täidise jaoks sega toasoe toorjuust ja munad. Lisa suhkrud. Vala täidis koogivormi. Küpseta eelsoojendatud 160-kraadises ahjus 60 minutit. Kook on valmis kui täidis veel veidi võbiseb. Lase koogil täielikult jahtuda ja soovitavalt hoia kooki üleöö külmkapis.
Juustukastme jaoks sulata pannil suhkur ja vesi. Tõsta kuumust ja lase suhkrul karamellistuda. Nirista juurde rõõsk koor ja riivitud Brunost juust. Sega kuni juust on sulanud. Lase kastmel senikaua keeda kuni see paksemaks muutub. Lase jahtuda ja tõsta üleööks külmkappi. Külmkapis taheneb kaste veelgi.
Rösti pähkleid kuival kuumal pannil. Lase jahtuda. Nirista koogile juustukaste, jättes paar supilusikat kastet pähklite peale. Puista kastmele röstitud pähklid ja nirista üle allesjäänud kastmega.

Retsept valmis koostöös Eugesta Eesti AS-ga

reede, 2. detsember 2016

Sealiha sibula- ja majoneesikattega

Sealiha sibula- ja majoneesikattega on kodune, kuid igati sobiv roog ka pidulikumaks sööminguks. Liha saab küpseda magus-hapukas õunamahlas, maitset lisab mädarõikamaitseline majonees ja "kirsiks tordil" on magusad karamellistatud sibulad. Kõik see valmib vaid poole tunniga. 


Sealiha sibula- ja majoneesikattega

4-6 sealihast liblikfileed
praadimiseks õli
150 g mädarõikamaitselist majoneesi
4 sibulat
50 g võid
1 dl naturaalset õunamahla või vett
soola-pipart

Tambi lihahaamriga lihalõigud õhemaks. Maitsesta lihalõike soola-pipraga. Kuumuta pannil õli ja prae lihalõigud mõlemalt poolt pruuniks.
Tõsta praetud lihalõigud suuremasse ahjuvormi üksteise kõrvale. Määri igale lihalõigule supilusikatäis majoneesi.
Puhasta sibulad, viiluta õhukeselt. Kuumuta pannil või, lisa sibulaviilud ja prae madalal kuumusel kuni sibul on pehme. Jaota praetud sibul lihalõikudele.
Kalla ahjuvormi õunamahl või vesi.

Küpseta 200-kraadises ahjus 20 minutit. Enne serveerimist lase 10 minutit fooliumi all seista.


Retsept valmis koostöös Salvestiga