reede, 14. oktoober 2016

Ahjuõunad karamelli-pähklitäidisega

Mäletan lapsepõlvest selgelt vanaisa puuküttega ahjus valmistatud ahjuõunade lõhna ja maitset. Ilmselt valmistati neid liigagi tihti, nii et nüüd ma enam niiväga ahjuõunu ei ihka. Kui, siis korra aastas võib süüa.
Seekord uuristasin õuntelt sisu välja ja täitsin need rosinate ja pähklite ning karamelliseeritud kondenspiimaga. Oi kui head need said, eriti koos vahukoorega! Võib-olla annan ahjuõuntele siiski teise võimaluse :)


Ahjuõunad karamelli-pähklitäidisega

6 väiksemat õuna
100 g rosina-pähklisegu (Tudengi segu)
2 sl karamelliseeritud kondenspiima

serveerimiseks 200 ml vahukoort ja 1 spl suhkrut

Uurista õuntelt sisu välja. Sega rosina-pähklisegu kondenspiimaga ja täida õunad. Küpseta 200-kraadises ahjus 20 minutit või kuni õunad on pehmed. Vahusta vahukoor ja suhkur. Serveeri kuumi ahjuõunu vahukoorega.


teisipäev, 11. oktoober 2016

Peediorsoto

Kruupidest valmistatud road on sügishooajal minu lemmikud. Miks mitte tuunida orsotot hooajaliste köögiviljadega. Seekord läks lisandiks punapeet.

Orsoto valmistamine käib kergelt, tuleb vaid valvas olla, et kruubid kuivale ei jääks, lisades pannile jaokaupa puljongit. Peediorsoto saab mahlane ja kaunivärviline.
Mulle meeldib serveerimisel lisada törtsu hapukoort.

Vaata ka porgandiorsoto ja kõrvitsaga valmistatud orsoto retsepte.


Peediorsoto

1 sibul
2 küüslauguküünt
4 väiksemat peeti
2 dl odrakruupe
1,5 dl kuiva valget veini
1-1,5 l kuuma köögiviljapuljongit
1 sl värsket tüümiani

Haki sibul ja küüslauk, riivi peet peene riiviga. Kuumuta pannil õli, hauta sibulat madalal kuumusel. Lisa pannile küüslauk ja riivitud peet. Kuumuta paar minutit. Pese kruubid voolava vee all ja lisa pannile. Tõsta kuumust, lisa vein ja lase aurustuda. Vala pannile niipalju kuuma puljongit, et kruubid saaksid kaetud. Lase keskmisel kuumusel haududa. Kui puljong on peaaegu imendunud, lisa taas paar kulbitäit puljongit. Jätka puljongi lisamist kuni kruubid on pehmeks haudunud, sealjuures orsotot aeg-ajalt segades. Sega juurde värske tüümian. Serveeri.

esmaspäev, 3. oktoober 2016

Kamapallimüsli

Kodus valmistatud müsli saab just sellisena nagu endale meeldib. Ma ei armasta kuivatatud puuvilju ja rosinaid müsli sees, seepärast teen üldiselt nn tavalist müslit. Viimase aja lemmikuks on lisada helvestele kamapalle. Mõnusalt krõmps ja parajalt magus.
Alltoodud retsept on kakaoga tehtud, aga võib ka lihtsalt meega röstitult. Serveeri piimaga või sega maitsestamata jogurti hulka.


Kamapallimüsli

200 g täisterakaerahelbeid
30 g kamapalle      
4 spl vedelat mett
4 spl õli
2 spl kakaod


Sega kõik ained omavahel korralikult läbi. Puista müsli küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Rösti eelkuumutatud 180-kraadises ahjus 20 minutit. Vahepeal sega müslit paar korda. Jäta jahtuma.

Retsept valmis koostöös Salvestiga