kolmapäev, 11. mai 2016

Porgandiorsoto

Kevadiselt värske ja rõõmus taldrikutäis odrakruubist valmistatud rooga. Mahlasust annab riivitud porgand, särtsakust lisab sidrunimahl.

Orsoto valmistamine käib sarnaselt risotolo, lisades kruupidele jaokaupa puljongit. Orsoto peab jääma pigem kreemjam ja mahlane, liiga kaua kuumutamisel keevad kruubid pudruks või vähese vedeliku puhul on tulemus kuiv.


Porgandiorsoto

1 sibul
4 porgandit
2,5 dl odrakruupe
1,5 dl kuiva valget veini
1 l kuuma köögiviljapuljongit
poole sidruni mahl
75 g riivitud parmesani juustu

praadimiseks õli

Haki sibul ja riivi porgandid peene riiviga. Kuumuta pannil õli, hauta sibulat ja porgandit madalal kuumusel 10 minutit. Pese kruubid voolava vee all ja lisa pannile. Kuumuta paar minutit. Tõsta pliidi kuumust, vala juurde vein ja lase aurustuda. Vala pannile niipalju kuuma puljongit, et kruubid oleksid kaetud. Lase keskmisel kuumusel haududa. Kui puljong on peaaegu imendunud, lisa taas paar kulbitäit puljongit. Jätka puljongi lisamist, kuni kruubid on pehmeks haudunud, aeg-ajalt orsotot segades. Kui kruubid on valmis, sega juurde sidruni mahl ja riivitud juust (veidi juustu jäta serveerimiseks). Serveeri kohe. Serveerimisel puista peale ülejäänud juust.

Retsept valmis koostöös Synnovega