pühapäev, 17. aprill 2016

Rabarberikissell maasikatega

Rabarberid on end mulla seest välja ajanud ja usun, et nädala-paari pärast saame juba mõnusat rabarberikooki nautida. Seepärast teen hoolsasti sügavkülmas tühjendust. Miskipärast ma ei raatsi sügis-talvisel perioodil kõiki marju sügavkülmast ära tarbida ja kevadel siis vahin oma pungil külmkappi, sest uus hooaeg on kohe-kohe algamas ja vaja eelmise aasta saaks kiiresti nahka pista.

Valmistasin kisselli külmutatud marjadest, aga samal meetodil saab teha ka värskest rabarberist. Maasikad lisan viimasena, sest keetes lähevad need värvist ära ja muutuvad plödiks. Palju ilusamad on terved ja helepunased marjad. Kissell on parim jahtunult.


Maasika-rabarberikissell

1 l vett
150g suhkrut
1 tl vaniljeekstrakti
200 g tükeldatud rabarberit
200 g maasikaid
2 spl kartulitärklist

Aja vesi keema. Lisa suhkur ja vaniljeekstrakt ja tükeldatud rabarber, keeda 5 minutit. Sega tärklis vähese külma veega ja nirista kisselli hulka. Pidevalt segades lase kissellil keema tõusta kuni kissell pakseneb. Viimasena lisa maasikad. Tõsta kissell jahtuma.

pühapäev, 10. aprill 2016

Maagiline sidrunikook

Katsetasin mõni aeg tagasi toidublogides palju laineid löönud maagilise sidrunikoogi retsepti. Esiteks mulle hirmasti meeldivad kõiksugused hapukad tsitruskoogid ja teiseks tundus veidike põnev ka, milline see maagiline kook siis välja tuleb.
Valmistamine käis kiiresti ja lihtsalt, ahjus peab kook küpsema madalal kuumusel tund aega. Algretsepti järgi pidi kook tulema kolmekihiline - minul need kihid nii hästi ei õnnestunud, kuid on siiski eristatavad. Alumine kiht on pudingulaadne, keskelt kreemjas ja peal õhuline kiht. Kook sai kevadiselt hõrk ja maheda maitsega.


Maagiline sidrunikook

110 g võid
4 muna
500 ml piima
150 g suhkrut
130 g jahu
1 sidruni riivitud koor ja mahl
peale tuhksuhkrut

Sulat või ja jäta jahtuma. Eralda munakollased valgetest ja vahusta munakollased suhkruga kohevaks vahuks. Lisa juurde riivitud sidrunikoor ja mahl. Nirista juurde sulatatud või. Sega juurde jahu ja seejärel piim. Vahusta teises kausis munavalged ja lisa ettevaatlikult taignale. Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud 25x25 vormi. Küpseta eelkuumutatud ahjus 160 kraadi juures 60 minutit. Jahtunud koogile puista peale tuhksuhkrut.

Algretsept blogist The London Turtle

reede, 1. aprill 2016

Juustupirukas krevettidega

Nädalavahetus on ees ja mulle meeldib siis alati suurem küpsetamine või kokkamine ette võtta. Tööpäevad on tavapäraseid tegemisi-toimetamisi täis ja aeg kipub ikka käest libisema.
Siinkohal olgu ära toodud mõnusa juustupiruka retsept, mida pakkusin külalistele eelmisel lihavõtte-nädalavahetusel. Põhi on muretainast, täidises kasutasin magusamaitselist emmentali ja kodujuustu ning väikeseid krevette. Pirukas sai mõnusalt krõbe ja õhuke.


Juustupirukas krevettidega

Põhi:
3 dl jahu
125 g võid
1 sl vett
näpuotsatäis soola

Täidis:
150 g riivitud emmentali juustu
150 g kodujuustu
1 muna
2 dl rõõska koort
soola-pipart
100 g kooritud krevette

Põhja jaoks sega kõik koostisained omavahel ning suru saadud tainas pirukavormi põhja ja äärtesse. Torka kahvliga põhjale augud. Tõsta pirukapõhi 1 tunniks külmkappi. Eelküpseta põhja 220-kraadises ahjus 10 minutit.
Täidise jaoks sega kõik ained omavahel, välja arvatud krevetid. Vala täidis eelküpsetatud põhjale ja puista peale krevetid. Küpseta eelsoojendatud 200-kraadises ahjus 20 minutit või kuni pirukatäidis on hüübinud ja pealt kuldseks küpsenud.