laupäev, 19. märts 2016

Juusturullid spinatiga

Nädalavahetuse hommikutel on nii mõnus nautida hommikusöögiks värskeid saiakesi. Kuna kodu lähedal mul ühtegi pagariäri ei asu, siis tuleb ise küpsetada. See ei võta üldse kaua aega, kui tõstad eelmisel õhtul külmutatud taina tavakülmkappi sulama (taigna sulamiseks toatemperatuuril kulub umbes 30 minutit). Valmistamiseks umbes 10 minutit ja teine kümmekond minutit küpsetamiseks.

Kuna õues on juba päikseliselt kaunis ilm, siis pirukad said ka kevadiselt rohelised. Vahele raputasin kreeka pähkleid ja viiludena müüdavat Gouda juustu.


Juusturullid spinatiga

20 tk
ettevalmistamiseks 10 min, küpsetamiseks 10 min
lihtne

400 g pärmi-lehttainast
100 g külmutatud hakitud spinatit
100 g naturaalset toorjuustu
2-3 sl hakitud kreeka pähkleid
8-10 viilu Gouda juustu

Pane spinat kaussi ja vala peale kuum vesi. Lase sulada ja seejärel nõruta kuivaks. Sega spinat toorjuustuga.
Laota pärmi-lehttainas lauale (rullida ei ole vaja). Määri peale spinati-toorjuust ja puista üle hakitud kreeka pähklitega. Laota peale juustuviilud. Keera tainas ettevaatlikult laiemast küljest rulli. Lõika rull 1-2 cm viiludeks ja laota küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta eelsoojendatud ahjus 220 kraadi juures 10-12 minutit.

Retsept valmis koostöös Synnovega

pühapäev, 13. märts 2016

Kanapirukas sinihallitusjuustu ja oliividega

Hiljuti kohvikus quiche süües, hakkasin mõtlema, millal ma ise viimati kodus lahtist pirukat tegin.
Igaljuhul õhtuks oli laual äsja ahjust võetud kanapirukas. Pirukas on hea võimalus ära kasutada kõiksugused külmkappi seisma jäänud poolikud liha- ja juustutükid, lisaks puistasin peale purgist viimased oliivid. Põhja tegin pärmi-lehttaignast, sai mõnusalt krõbe. Maitses hästi äsja ahjust võetuna kui ka järgmisel päeval külmalt.


Kanapirukas sinihallitusjuustu ja oliividega

500 g pärmi-lehttainast
250 g küpsetatud kanaliha või suitsukana
110 g sinihallitusjuustu
peotäis marineeritud rohelisi oliive
1-2 tomatit
1 muna
400 ml rõõska koort
soola-pipart
1 sl seesamiseemneid

Suru tainas pirukavormi põhja ja äärtesse. Puista peale hakitud kanaliha, murendatud sinihallitusjuust ja poolitatud oliivid. Klopi muna kahvliga lahti, lisa koor. Maitsesta veidikese soolaga ja musta pipraga. Vala täidis pirukale. Laota peale tomativiilud ja puista üle seesamiseemnetega. Küpseta 175-kraadises ahjus 25-30 minutit kuni täidis on hüübinud ja pirukaservad krõbedaks küpsenud.

teisipäev, 1. märts 2016

Krõbe ahjukana

Kuigi ahjukana ma väga tihti ei tee, kasutan just seda Thomas Kelleri retsepti kanaprae valmistamiseks. Ma isegi ei viitsi enam muid retsepte katsetada, see on nii lihtne viis kana valmistamiseks - vaja on vaid soola ja pipart, ei mingit õli ega marinaadi. Tulemuseks on mahlane ja krõbeda nahaga ahjukana.

Ahjukana kõrvale valmistan alati salati ja hapukoorekastme. Kastmeks segan kokku 100 g hapukoort ja maitse järgi ketšupit. See kombinatsioon pärineb minu lapsepõlvest ja kuulub siiani kohustuslikult ahjukana kõrvale :)


Krõbe ahjukana

1,5 kg kana
soolahelbeid
värskelt jahvatatud musta pipart

Hõõru kana julgelt soolahelveste ja musta pipraga. Aseta kana selili ahjuvormi. Seo jalad puuvillase nööriga kokku. Soovi korral raputa peale veel soolahelbeid.
Küpseta kana 30 minutit eelkuumutatud 230-kraadises ahjus. Seejärel alanda kuumust 200 kraadini ja küpseta veel 30 minutit kuni kana on küps. Võta kana ahjust välja, kasta ahjuvormi põhjast küpsetamisest tekkinud mahlaga, seejärel kata fooliumiga ja lase 15 minutit puhata. Serveeeri.