neljapäev, 31. detsember 2015

Lõhekorvikesed

Head vana aasta lõppu ja säravat uue algust!


Lõhekorvikesed

150 g kuumsuitsulõhet
100 g Kerget majoneesi
2 sl sidrunimahla
2 sl hakitud murulauku
50 g kalamarja
20-25 tk soolaseid muretaigna korvikesi

Pane tükeldatud lõhe, majonees, sidrunimahl köögikombaini ja töötle ühtlaseks. Sega juurde murulauk. Lase külmkapis 30 minutit maitsestuda. Täida korvikesed täidisega, tõsta peale veidi kalamarja. Serveeri kohe.

Retsept valmis koostöös Salvestiga

kolmapäev, 23. detsember 2015

Mandlirull Amaretto-kreemiga

Kaunist ja rahulikku jõuluaega!


Mandlirull Amaretto-kreemiga

Mandlibiskviit:
4 muna
2 sl suhkrut
2 sl kakaod
3 sl maisitärklist
1 tl küpsetuspulbrit
4 sl mandlijahu

Amaretto-kreem:
150 g naturaalset toorjuustu
2 sl suhkrut
100 g tumedat šokolaadi
2 sl Amaretto mandlilikööri
100 ml rõõska koort
1 tl vaniljesuhkrut

Kate:
100 g tumedat šokolaadi
4 sl rõõska koort
2 sl mandlilaaste
peotäis mandleid
veidi riivitud šokolaadi


Vahusta munad suhkruga heledaks kohevaks vahuks. Sega omavahel kakao, tärklis ja küpsetuspulber. Sõelu munavahu peale. Puista peale mandlijahu ja sega ettevaalikult ühtlaseks tainaks. Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja aja ühtlaselt laiali. Küpseta eelkuumutatud 225-kraadises ahjus 5 minutit, seejärel keera ahi kinni ja lase biskviidil veel 2 minutit ahjus olla. Kummuta biskviit teisele küpsetuspaberile, kata niiske rätikuga ja jäta jahtuma.
Hõõru toorjuust suhkruga pehmeks. Sulata šokolaad, lase veidi jahtuda ja sega koos Amaretto likööriga toorjuustu hulka. Vahusta rõõsk koor vaniljesuhkruga kohevaks. Sega ettevaatlikult toorjuustu hulka.
Määri kreem jahtunud biskviidile, keera pikemast servast rulli. Tõsta rull serveerimisalusele, kata kilega ja tõsta 2 tunniks kuni üleöö külmkappi tahenema.
Katte jaoks pane tükeldatud šokolaad ja rõõsk koor potti, kuumuta ja sega kuni šokolaad on sulanud. Tõsta kõrvale. Rösti kuival pannil mandlilaastud. Tükelda mandlid. Nirista šokolaad rullbiskviidile. Puista peale röstitud mandlilaastud, tükeldatud mandlid ja riivitud šokolaad.


Retsept valmis koostöös Synnovega

reede, 18. detsember 2015

Valge šokolaadi maius mandlilaastude ja jõhvikatega

Viimastel päevadel on üha enam esinev ostingusõna blogisse jõudmisel isetehtud maiustused, trühvlid, kommid jne. Kui mul endal on kujunenud mõned lemmikud maiustused, mida jõuludeks valmistada, siis eks tahaks ju midagi uut ka proovida.
Katsetasin valge šokolaadi, mandlilaastude ja jõhvikate kooslust. Mulle väga meeldis, jõhvika hapukus koos magusa šokolaadiga, sees krõmpsuvad mandlilaastud. Tegin maiust ka röstitud kookoslaastudega, maitses väga hästi. Kookoslaastusid leiab näiteks Prismast.



Valge šokolaadi maius mandlilaastude ja jõhvikatega

100 g valget šokolaadi
1 dl värskeid jõhvikaid
4 sl mandli- või kookoslaaste

Sulata šokolaad, lase hetk jahtuda. Pane jõhvikad ja mandlilaastud kaussi, nirista peale šokolaad. Sega ettevaatlikult läbi, et jõhvikaid terveks jääksid.
Tõsta teelusikaga väikesed kuhjad küpsetuspaberile ja lase taheneda. Säilita õhukindlas karbis külmkapis.

laupäev, 12. detsember 2015

Pidusai martsipani, rosinate ja pähklitega

Pidusaia jõulusem variant, kus täidisesse lisatud martsipani, rosinad, jõhvikaid ja pistaatsiapähkleid. Advendi puhul tegin pidusaia kuusekujulisena, kuid võib ka rullid lihtsalt ahjuvormi laduda.



Pidusai martsipani, rosinate ja pähklitega

Tainas:
1 pakk kuivpärmi
300 g jahu
50 g suhkrut
0,25 tl soola
1,5 dl käesooja vett
100 g sulatatud võid

Täidis:
100 g toorjuustu
1 sl purustatud kardemoni
100 g martsipanimassi
1 peotäis rosinaid
1 peotäis kuivatatud jõhvikaid
1 peotäis pistaatsiapähkleid (ilma soolata)

määrimiseks muna

Sega suures kausis kuivpärm, jahu, suhkur ja sool. Lisa vesi ja seejürel jahtunud sulavõi. Sõtku tainas ühtlaseks. Kata kauss rätikuga ja lase soojas kohas kerkida 1 tund.
Kummuta tainas jahusele lauale. Rulli nelinurkseks. Määri taignale toorjuust, raputa peale kardemon. Puista peale riivitud martsipan, rosinad, jõhvikad ja pistaatsiapähklid.
Keera tainas pikemast otsast rulli ja lõika umbes 3-5 cm pikkuseks tükiks. Lao rullid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile kuusekujuliselt. Määri pealt lahtiklopitud munaga. Küpseta eelsoojendatud 180-kraadises ahjus 20 minutit.

teisipäev, 8. detsember 2015

Kõrvitsa-kruubipada

Külmal ajal on igasugused pajaroad igati omal kohal. Köögivilja hautistega tuleb olla ettevaatlik, et köögivilja üle ei küpsetaks, vaid need jääks piisavalt kõvaks, vastasel juhul on tulemuseks sodine puder.

Seekord lisasin kruubipudrule kõrvitsat ja rammusat hapukoort. Kasutasin 30% Smetana hapukoort. Et pajarooga rohkem kõrvitsat ära peita, siis osa kõrvitsat tükeldasin ja teise osa riivisin jämeda riiviga.


Kõrvitsa-kruubipada

1 sibul
500 g puhastatud muskaatkõrvitsat
2 dl pestud odrakruupe
1 l köögiviljapuljongit
150 g Smetana hapukoort
soola
musta pipart

Haki sibul ja hauta potis madalal kuumusel õlis pehmeks. Lisa pestud odrakruubid ja köögiviljapuljong. Keeda vaiksel tulel 30 minutit või kuni kruubid on poolpehmed. Lisa tükeldatud kõrvits ja lase madalal kuumusel keeda kuni kõrvits ja kruubid on pehmed. Sega juurde hapukoor, maitsesta soola-pipraga.