reede, 23. oktoober 2015

Lihtne singi-pastasalat

Ühel õhtul tabas mind soov süüa head vanakooli koorest salatit. Kuna kartulisalati valmistamine võtnuks aega ja pealegi oli külmkapp nädala lõpuks üsna tühjaks saanud, siis tegin kiiresti ühe pastasalati. Hommikust oli üle jäänud paar keedetud muna, seega tuli vaid pasta keema panna ja teised komponendid hakkida. 
Mulle meeldib salatis kasutada väikeseid sarvekesi või rissoni pastat, mis meenutab väljanägemiselt riisi. Lisaks muna, kurk ja sink, majonees-hapukoor ning maitsev pastasalat ongi valmis. Sööma võib muidugi kohe asuda, aga salat on parim peale mõningast seismist.


Lihtne singi-pastasalat

2 dl rissoni vm pastat
200 g sinki
1/2 kurki
2 keedetud muna
100 g hapukoort
100 g majoneesi
soola

Keeda pasta soolaga maitsestatud veel al dente. Valmis pasta vala sõelale ja jahuta jooksva külma vee all. Haki sink, kurk ja muna väikesteks tükkideks, pane koos pastaga suurde kaussi. Sega hapukoor ja majonees, vajadusel maitsesta soolaga. Vala kaste salatile, sega läbi. Tõsta 30 minutiks külmkappi maitsestuma.


reede, 16. oktoober 2015

Ebaküdoonia siirup ja toorhoidis

Ebaküdoonia ehk põhjamaine sidrun kuulub vaieldamatult minu viimase aja lemmikute hulka. Hapu vili, millest saab valmistada imehead siirupit ja külmetusrohtu, sest sisaldab sama palju c-vitamiini kui sidrun.

Toorhoidise valmistamiseks tuleb viljad puhastada ja segada suhkruga. Hoidist kasutan segatuna kuuma vee või tee sees sidruni asemel. Aeg-ajalt võtan mõned lusikatäie seda magus-haput segu ka niisama.

Siirupi saamiseks viilutan terved ebaküdooniad koos seemnetega köögikombainiga ja hiljem nõrutan siirupit 2-3 korda. Kui seemned välja võtta, siis piisab ühest nõrutamisest, aga siirupi puhul ma ei näe seda vajadust. Hooajal sain 1 kilogrammist mahlastest ebaküdooniatest pea liitri toormahla, nüüd viimastest viljadest vähem. Siirup säilib külmkapis kuni aasta. Siirupit kasutan segatuna külma või kuuma veega, mulliveega lahjendatuna maitseb nagu limonaad.


Ebaküdoonia siirup

1 kg ebaküdooniad
o,5 kg suhkrut

Viiluta ebaküdooniad õhukeselt. Sega viilutatud ebaküdooniad suhkruga. Aeg-ajalt segades, lase vähemalt 2 tundi seista kuni suhkur on sulanud. Nõruta siirup ja säilita suletud pudelis külmkapis.

Ebaküdoonia toorhoidis

1 kg ebaküdooniad
0,5 kg suhkrut

Poolita ebaküdooniad, uurista seemned välja. Viiluta ebaküdooniad õhukeselt. Sega viilutatud ebaküdooniad suhkruga ja lase paar tundi seista kuni suhkur on sulanud. Tõsta hoidis purkidesse ja säilita külmkapis. 

esmaspäev, 5. oktoober 2015

Hakklihaga ühepajatoit

Jagan blogilugejatega ühte head argiõhtu retsepti. Tavapärane ühepajatoit, hautatud liha ja kapsaga, ei ole kunagi minu lemmikute hulka kuulunud, kuid see tomatikastmega variant maitseb palju paremini ja on leidnud koha meie püsimenüüs.
Kiirematel aegadel, kui pole mahti pliidi ääres seista, olen ühepajatoitu edukalt valmistanud ka ahjus. Selleks pruunistan hakkliha ja köögiviljad ahjupotis ning valan peale puljongi. Küpsetan ahjus 200 kraadi juures 45-60 minutit, kuni köögiviljad on pehmed. Seejärel lisan tomatikastme ja maitsestan ning lasen 10 min kaane all veel seista. Serveerimisel puistan peale maitserohelist.


Hakklihaga ühepajatoit

500 g hakkliha
1 sibul
6 kartulit
3 porgandit
1 kaalikas
1 l puljongit
400 g ube tomatikastmes
2-3 sl tomatikastet
2 sl Worcesteri kastet
soola pipart

serveerimiseks maitserohelist (till, petersell, roheline sibul)

Puhasta köögiviljad ja lõika suupärasteks tükkideks.
Kuumuta pannil õli, pruunista hakkliha. Lisa ülejäänud köögiviljad ja vala peale kuum puljong. Keeda tasasel tulel 30 minutit kuni köögiviljad on pehmed. Sega hulka oakonserv, maitsesta Worcesteri kastme ja soola-pipraga. Serveerimisel puista peale maitserohelist.

Algretsept: Nami-Nami