teisipäev, 15. september 2015

Suus sulav õunakook

Õunahooaeg on täies hoos ja seega pole sugugi patt maiustada ühe maitsav õunakoogiga.
Idee koogi küpsetamiseks leidsin Angeelika Kangi raamatust Ahjusoe. Nagu algretseptis lubatakse, tõepoolest kook sulab suus, sest sisaldab jahu asemel suuremalt jaolt kartulitärklist. Lisaks mõnus kaneeli-suhkru-õuna maitsekooslus.


Suus sulav õunakook

200 g võid
1,5 dl suhkrut
2 muna
2 dl kartulitärklist
2 sl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
3-4 õuna
1 sl suhkrut
2 tl kaneeli

Vahusta või suhkruga kohevaks. Lisa vahustamist jätkates ükshaaval munad. Sega hulka omavahel segatud kuivained. Vala tainas küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäivasse 24-cm läbimõõduga koogivormi.
Lõika õun õhukesteks viiludeks. Sega suhkru ja kaneeliga. Torka õunaviilud serva pidi taignasse. Küpseta 200-kraadises ahjus 25 minutit.

pühapäev, 6. september 2015

Suvikõrvitsakrõpsud

Kui eelmisel aastal ei õnnestunus mul suvikõrvitsa kasvatamine üldse, siis sel aastal ei jõua neid ära korjata. 

Tavaliselt kasutan suvikõrvitsat kotlettide tegemiseks, riivitud suvikõrvits muudab hakklihakotletid eriti mahlaseks. Magusast on kindel lemmik suvikõrvitsakeeks. Siin aga retsept, kus saab vähese vaevaga ära kasutada terve suvikõrvitsa. Eelistada tuleks väikest või keskmise suurusega suvikõrvitsat, see õhukeselt viilutada. Peale puistata juustu ja ürte ning ahju. Kolmveerand tunni pärast on valmis mõnusad krõbedad suvikõrvitsakrõpsud.

Suurest ülekasvanud suvikõrvitsatest saab valmistada suurepärast moosi sidruni ja rosmariiniga või õuna ja porgandiga.


Suvikõrvitsakrõpsud

2-4 sööjale

1 keskmine suvikõrvits
150 g Itaalia tüüpi kõva juustu Synnove Itaallane
2 sl hakitud tüümani
oliivõli

Lõika suvikõrvits õhukesteks viiludeks. Lao viilud küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, nirista peale veidi oliivõli. Riivi juust ja sega hakitud tüümianiga. Tõsta igale suvikõrvitsaviilule umbes teelusikatäis juustu. Küpseta 220-kraadises ahjus 20-25 minutit kuni juust on pealt kergelt pruunistunud. Lase 5 minutit ahjuplaadil jahtuda. Serveeri.


Retsept valmis koostöös Synnovega