teisipäev, 18. august 2015

Mannavaht punastest sõstardest

Sõstrapõõsad on tühjaks korjatud, isu on täis söödud ja moosid-mahlad salves. Tavaliselt kasutan mannavahu valmistamiseks mahla, aga seekord oli laual kausitäis värskeid marju.
Niisiis marjad keema (marjad lähevad potti koos vartega), seejärel mahl nõrutada ja edasi toimida nagu mahlagi puhul.
Mannavahu valmistamiseks kasutasin Kivisaare Veski täistera-nisumannat, tulemus jäi täistera jahule omaselt sõmeram, kuid töötas samaväärselt tavalise nisumannaga. Väga mõnus nostalgiline magustoit!



Mannavaht punastest sõstardest

4 sööjale

300 g punaseid sõstraid
1 l vett
1 dl suhkrut
2 dl mannat

serveerimiseks piima

Pane puhastamata marjad vähese veega potti ja kuumuta kuni marjad on pehmed, umbes 5 minutit. Nõruta marjad läbi sõela. Lisa mahlale suhkur ja kuumuta keemiseni. Sõrista hulka manna, keeda 15 minutit kuni manna on paisunud. Lase jahtuda. Jahtunud mannavaht vahusta kohevaks. Serveeri piimaga.

laupäev, 1. august 2015

Mustsõstra brownie

Eile õhtul tuli üle pika aja tahtmine küpsetada kooki. Pärast mõningast otsimist, ühe ja teise retsepti vaagimist, olin juba loobumas, kui mulle meenus see imehea brownie retsept. Olen seda varasemalt juba mitu korda teinud. Mõeldud-tehtud!
Jooksuga tõin aiast kruusitäie mustsõstraid, segasin taigna kokku ja pistsin koogi ahju. Jahtumisega muidugi ei mallanud oodata, esimesed tükid kadusid otse ahjust võetuna.


Mustsõstra brownie

200 g tumedat šokolaadi
150 g võid
2 muna
200 g suhkrut
näpuotsatäis soola
150 g jahu
150 g musti sõstraid
tuhksuhkrut

Sulata potis šokolaad ja või. Lase veidi jahtuda. Klopi muna suhkruga lahti, lisa sool. Jätkates segamist, lisa juurde šokolaadisegu ja viimasena jahu. Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud 25x30 cm suurusega vormi ja aja ühtlaselt laiali. Puista peale mustsõstrad.
Küpseta 180-kraadises ahjus 25 minutit. Lase jahtuda ja sõelu peale tuhksuhkrut.

Retsept: blogi Siit nurgast ja sealt nurgast