teisipäev, 30. juuni 2015

Rabarberi-mandlikook

Kuigi olen varem mitmeid kordi, olles ebakvalitseetse toodangu otsa sattunud, vandunud, et poest muretainast enam ei osta, oli külmkappi üks taignapäts sattunud. Õnneks tehtud siiski ehtsa võiga ja etteruttavalt võin öelda, et lõpptulemus sai väga hea.

Niisiis tuli vaid välja mõelda, millist kooki teha. Kuna kodus veel maasikad valmis ei ole, kasutasin taas rabarberit. Sahvrist leidsin pooliku mandlijahu paki ja sellest sai üks äärmiselt hea kooslus. Kuigi olen ka varem neid kahte koos teinud, selles rabarberi-mandlikreemipirukas, siis antud retsept on minu hinnangul parem. Kook on parim leigena.


Rabarberi-mandlikook

500 g muretainast

3-4 keskmise suurusega rabarberivart
1 sl tärklist

100 g toasooja võid
2 dl suhkrut
3 muna
160 g mandlijahu
1 dl mandlilaaste
1 sl muscavado suhkrut

Suru muretainas koogivormi (kasutasin 21x35 suurusega vormi) põhja ja äärtele. Tõsta 30 minutiks külmkappi. Küpseta 200-kraadises ahjus 10 minutit. Alanda ahju temperatuur 175 kraadile.
Tükelda rabarber ja sega 1 supilusika tärklisega.
Vahusta toasoe või suhkruga. Lisa ükshaaval munad. Sega juurde mandlijahu. Vala täidis eelküpsetatud põhjale. Vajuta rabarberitükid kergelt täidisesse. Puista peale mandlilaastud ja veidi muscavado suhkrut. Küpseta 175-kraadises ahjus 30 minutit.

esmaspäev, 15. juuni 2015

Iirisepallikesed

Vahva maius, mis on eriti popp laste hulgas, kuid ka täiskasvanud ei ütle magusast suutäiest ära. Iirisepallikeste valmistamiseks olen kasutanud nii Kiss-Kiss komme kui ka tahvlina müüdavat iirist. Viimane töötab väga hästi ja jääb tüütu kommipaberite harutamine ära.

Maiust saab teha tavasuurusega muffinivormi või kasutades mini-muffinivormi. Eelistan viimast, sest väikeseid pallikesi on  mugavam süüa. Samas võib maiuse ka lihtsalt kangiks mätsida ja terava noaga viiludeks lõigata.


Iirisepallikesed

25-30 tk

100 g kamapalle
360 g iirist
75 g võid

Sulata potis või ja iirised. Lisa kamapallid ning sega ühtlaseks. Tõsta lusikaga vormidesse ja lase taheneda.

laupäev, 6. juuni 2015

Rabarberilimonaad

Kui eelmisel aastal minu rabarber ümberistutamise tõttu kiratses, siis sel aastal on kasvab mühinal. Kooki ja kisselli oleme juba teinud, seega tuli miskit uut välja mõelda. Tegin siis mahla, nii saab võimalikult suure koguse rabarberit ära kasutada. Mahl sai väga hea ja kui segada mulliveega, ongi kodune limonaad valmis. Eriti mõnus jääkülmalt.


Rabarberilimonaad

ca 1 liiter mahla

2 kg rabarberit
2 sidrunit
3 dl suhkrut
vett

Tükelda rabarber (koorida ei ole vaja) ja viiluta sidrun. Vala kõik suure potti, lisa suhkur ja veidi vett. Kuumuta tasasel tulel kuni rabarber on pehme. Kurna läbi sõela. Serveeri segatult tavalise vee või gaseeritud veega.