reede, 29. mai 2015

Lambasalat rohelise kastmega

Nädalavahetus on kohe-kohe ukse ees ja kuna ilm tõotab tulla suviselt soe, siis kindlasti tehakse ka grillile tuli alla ja einestatakse õues.
Liha kõrvale sobib hästi see kerge salat, kus kasutasin lambasalatit (tuntud ka põldkännaku nime all) ja krõmpsuvaid rediseid. Kuna salat on ülimalt lihtne ja koosneb vaid kahest komponendist, siis tahtsin seekord salatikastmeks valmistada midagi erilisemat kui tavaline oliivõli baasil kaste. Selle idee leidsin Jamie Oliveri raamatust. Heleroheline kaste valmib vaid nupuvajutusega ja sobib lihtsa salatiga imehästi.


Lambasalat rohelise kastmega

1 karp lambasalatit
4-5 redist

Kaste:
1 punt basiilikut
3-4 anžoovisefileed
3 sl oliivõli
1 tl dijon sinepit
2 sl hapukoort
4 sl vett
soola-pipart

Pane kõik kastme koostisained blenderisse ja purusta ühtlaseks kastmeks.
Tõsta salatilehed serveerimisalusele. Tõsta peale õhukeselt viilutatud rediseviilud. Nirista peale kaste. Serveeri kohe.

neljapäev, 14. mai 2015

Biskviitkattega rabarberikook

Kui esimestest õuntest küpsetan alati Kanada õunakooki, siis esimestest rabarberitest teen biskviitkattega rabarberikooki. See klassikaline retsept on minu vaieldamatu lemmik.

Sel aastal tegin esimese rabarberikoogi juba mõned nädalad tagasi ja oi kui hästi see maitses. Kui aus olla, siis olen seda kooki juba teinegi kord teinud. Lihtsalt alati, kui tahaks midagi küpsetada, siis on dilemma, kas võtta ette vana hea retsept või katsetada midagi uut. Tihtipeale saab otsustavaks esimene variant, sest see retsept on lihtne valmistada ja kindla peale minek. Nüüd saab selle lemmikkoogi retsept lõpuks ka blogisse kirja.

Blogist leiab veel hulganisti rabarberikoogi retsepte:
Rabarberi-šokolaadikoogi
Koheva kaneelise rabarberikeeksi
Martsipani-rabarberikoogi
Rabarberi-purukoogi
... ja rabarberi sildi alt palju muudki.


Biskviitkattega rabarberikook

Põhi:
200 g külma võid
300 g jahu
100 g suhkrut
1  muna

Täidis:
500 g rabarberit
4 sl suhkrut

Biskviit:
6 muna
100 g suhkrut
5 sl jahu
2 sl tärklist

Sega suhkur ja jahu, lisa külm või ja muna. Haki kuni moodustub purutaoline mass. Mätsi puru kokku ja tõsta taignapall 30 minutiks külmkappi. Suru tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 200-kraadises ahjus 10 minutit.
Puista tükeldatud rabarber eelküpsetatud põhjale. Raputa üle suhkruga.
Biskviidi jaoks vahusta munad suhkruga kohevaks vahuks. Sega jahu ja tärklis ning sõelu munavahu hulka, sega ettevaatlikult läbi. Kalla munavaht rabarberitele, aja ühtlaselt laiali.
Küpseta 180-kraadises ahjus 20-25 minutit. Jahtunud koogile sõelu peale tuhksuhkrut.

kolmapäev, 6. mai 2015

Pasta Carbonara

Hetkest, kui ma avastasin selle pasta retsepti, on see talletatud meie retseptivaramusse. Üldiselt kasutan pasta kastme valmistamiseks rammusat rõõska koort, siis selles roas tehakse kaste munast, parmesani juustust ja pastakeeduveest. Maitseks ohtralt musta pipart. 
Pastaks on sobivaim valik spagetid või tagliatelled. Kindlasti peaks meeles pidama, et kõige paremini maitseb Pasta Carbonara koheselt serveerituna.


Pasta Carbonara

4 sööjale

300 g spagette
150 g suitsupeekonit
1 küüslauguküüs
2 munakollast
75 g parmesani juustu Parmigiano Reggio
riivitud muskaatpähklit
musta pipart

Pane spagetid soolasesse vette keema. Samal ajal pane tükeldatud peekon ja küüslauk külmale kuivale pannile ja prae kuni peekon on krõbe. Klopi munakollased lahti, sega 2/3 riivitud juustuga. Maitsesta riivitud muskaatpähkli ja lisa julgelt musta pipart. Kurna pasta, kuid jäta alles kulbitäis pastakeeduvett. Kalla spagetid peekoni hulka, lisa munakollase-juustusega ja pastakeeduvesi. Sega kiiresti läbi ja serveeri kohe. Serveerimisel puista peale riivitud parmesani.

Retsept valmis koostöös Synnovega