teisipäev, 31. märts 2015

Avokaado-sidrunikeeks

Eesootaval nädalavahetusel on põhjust küpsetamiseks ja hea-parema maitsemiseks küll - munadepühad koos pika nädalavahetusega. Laual saavad kindlasti olema munaroad ja rammusad kohupiimatoidud. Miks mitte aga pakkuda hoopis kaunilt kevadist keeksi.

See keeks on valmistatud avokaadopüreega, mis muudab küpsetise heleroheliseks. Kuna avokaado läheb õhu käes seistes pruuniks, tuleb püree hulka segada sidrunimahla ja seejärel kiiresti taigna hulka segada. Üleküpsenud või pruuniplekilise avokaadoga võib tulemuseks olla ebameeldivalt pruuni värvi keeks.
Nagu praegu moes on, siis pole selles keeksis võid ega muna kasutatud, vaid hoopis kookospiima ja rapsiõli. Ka glasuur on tehtud kookospiimast.


Avokaado-sidrunikeeks


225 g jahu
2 tl küpsetuspulbrit
1 tl soodat
0,5 tl soola
150 g suhkrut
1 sidruni mahl ja riivitud koor

1 keskmise suurusega avokaado
80 ml rapsiõli
120 ml kookospiima


Glasuur:
150 g tuhksuhkrut
1 sl kookospiima
0,5 sidruni mahl


Sega omavahel jahu, küpsetuspulber, sooda ja sool. Riivi sidrunikoor ja hõõru suhkruga ühtlaseks seguks. Puhasta avokaado ja püreesta viljaliha saumikseriga. Sega avokaadopüree hulka sidrunimahl. Lisa avokaadopüree suhkrusegule, sega juurde õli ja kookospiim. Sõelu hulka jahusegu ja sega õrnalt ühtlaseks. Vala tainas ettevalmistatud vormi ja küpseta 180-kraadises ahjus 40 minutit ehk kuni keeksi keskele torgatud puutikk jääb puhtaks. Lase keeksil 10 minutit vormis jahtuda ja kummuta seejärel alusele jahtuma.
Glasuuri jaoks sega tuhksuhkur kookospiima ja sidrunimahlaga. Nirista glasuur keeksi peale ja lase taheneda.


Algretsept: Koopatibi küpsetab

esmaspäev, 16. märts 2015

Parmesani-kõrvitsasupp

Kui eelmises retseptis kasutasin ära viimased suvemarjad sügavkülmast, siis samamoodi tuleks enne suurt suve ära tarbida kapi otsas tõstetud kõrvitsad. Minul igaljuhul on garaažiriiulil üks selline seismas.

Selles kõrvitsasupis on ohtralt parmesani ja et supp ikka rammusam oleks, siis ka paras ports toorjuustu. Kui tavaliselt viskan parmesani kõva otsa ära, siis seekord tuleks see esiti hoopis supi sisse visata, et parmesani maitse rohkem esile tuleks. Maitsestamisel piisab vaid soolast ja veidikesest muskaatpähklit.


Parmesani-kõrvitsasupp

1 kg kõrvitsat (puhastatult)
50 g võid
1 väiksem porru
2 küüslauguküünt
100 g parmesani juustu
1 loorberileht
500 ml kanapuljongit
150 g naturaalset toorjuustu
muskaatpähklit
soola

Puhasta ja viiluta porru valge osa. Kuumuta potis või, lisa porru ja hauta mõni minut. Lisa tükeldatud kõrvits ja purustatud küüslauk, hauta 5 minutit. Riivi juust ja lõika juustult ära kõva ots, pane juustukonts koos loorberilehega potti kõrvitsa hulka. Lisa kuum puljong, keeda madalal tulel umbes 20 minutit või kuni kõrvits on pehme. Eemalda supist juustukonts ja loorberileht, seejärel püreesta supp saumikseriga. Kuumuta supp uuesti keemiseni, lisa toorjuust, sega ühtlaseks. Maitsesta supp riivitud muskaatpähkli ja soolaga. Serveerimisel nirista peale oliivõli ja puista peale riivitud juustu.



Retsept valmis koostöös Synnovega

teisipäev, 10. märts 2015

Kreeka jogurt marjade, chia seemnete ja vahtrasiirupiga

Viimane aeg sügavkülmast viimased marjakarbid välja kookida, et uutele ruumi teha. Seekord jagan üht magustoidu ideed. Just ideed, sest tegemist on väga lihtsa, kuid ülimaitsva kooslusega, mille puhul on raske täpseid koguseid ja retsepti kirjeldada, vaid kõike sobib lisada tunde järgi, kuidas endale meelepärane on.
Mulle meeldib peale niristada vahtrasiirupit või vedelat mett, mõni eelistab aga lihtsalt jogurti-marja versiooni. Kusjuures sobib nii magustoiduks kui ka hommikueineks. Hommikusöögiks puistan peale veel veidi röstitud kaerahelbeid.






Kreeka jogurt marjade, chia seemnete ja vahtrasiirupiga

4 sööjale

1 suur tops kreeka jogurtit
marju (vaarikaid, mustikaid)
1 sl chia seemneid
vahtrasiirupit

Tõsta magustoidupokaalidesse kreeka jogurtit, puista peale marjad ja chia seemned. Nirista peale vahtrasiirupit. Serveeri kohe.