neljapäev, 29. jaanuar 2015

Fenkoli-redisesalat

Fenkol on selline köögivili, mida kas armastad või ei meeldi kohe üldse. Ta on nii omapärase aniisi maitsega, mis võib tunduda mõnele konservatiivsemale sööjale isegi liiga vänge. Mulle fenkol meeldib, eriti salatis. Olen proovinud fenkolist ka suppi teha, kuid värskena salatis on ikka maitsekam.

Õhtusöögiks ideid otsides, jäi Jamie Oliveri raamatust, 30 minuti road, silma see retsept, mis algselt oli maitsestatud sidrunimahla ja oliivõliga, kuid minu jaoks jäi see liiga hapu ja lisasin omaltpoolt veidike mett. Sai kevadiselt särtsakas salat.



Fenkoli-redisesalat

1 fenkolimugul
8-10 redist
oliivõli
1 sidrun
mett
soola
pipart

Puhasta fenkol ja redised. Viiluta hästi õhukeselt. Kastmeks sega oliiõli poole sidruni mahlaga, maitsesta mee, soola ja musta pipraga. Vala kaste salatile, sega läbi.

neljapäev, 22. jaanuar 2015

Nutella-banaanikeeks

Banaanikeeks Nutella šokolaadikreemiga kummitas mind juba mitu nädalat. Banaanid on meil puuviljakausis pea alati ja tihtipeale jääb mõni pruunitäpiliseks tõmbunud vili kausipõhja vedelema. Just needsamad küpsed banaanid sobivadki kõige paremini küpsetamiseks, kuna need on hästi pehmed ja magusad.
Mida aga üldiselt meil kodus ei ole, on Nutella šokolaadikreem. Seda ma ei osta teadlikult, sest siis on väga raske pidevalt lusikaga purgi kallal käimisele vastu panna  :)

Lõpuks aga olid kõik komponendid kodus olemas ja paras aeg üks keeks ahju pista. Valmistamine jällegi väga lihtne, nii et isegi miksrit ei pea kasutama, vaid kokku segamise vaev. Ma jätsin meelega mõned banaanitükid suuremad, aga vabalt võib banaanid hoopis püreestada. Soovi korral võib keeksi glasuurimiseks jätta veidi Nutellat purgipõhja, et see hiljem soojendada ja keeksile niristada.


Nutella-banaanikeeks

200 g toasooja võid
1 dl suhkrut
2 muna
3 banaani
200 g Nutella šokolaadikreemi
5 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
1/2 tl soola

Hõõru toasoe või suhkruga kohevaks. Lisa munad ja sega korralikult läbi. Purusta banaanid kahvliga, sega koos Nutella kreemiga (soovi korral jäta 1/3 kreemist kaunistamiseks) võivahu hulka. Viimaks lisa omavahel segatud jahu, küpsetuspulber ja sool.
Kalla tainas võitatud ja jahuga ülepuistatud keeksivormi. Küpseta 180 kraadises ahjus ca 50 minutit (keeks on valmis kui keeksi sisse torgatud puutikk jääb puhtaks). Lase keeksil 15 minutit vormis jahtuda, seejärel tõsta restile jahtuma.
Soovi korral sulata madalal kuumusel Nutella kreem ja nirista keeksile.

neljapäev, 15. jaanuar 2015

Kalarullid ürdivõi täidisega


Et mitte lihtsalt niisama kala jälle praadida, täitsin kalafileed ürdivõiga ja keerasin hoopis rulli. Hea lihtne retsept ja vähese vaevaga saab valmistada mõnusa kalaroa. 
Kala puhul tuleks kindlasti eelistada värsket kala, sulatatud kala võib jääda maitsetu ja vesine.



Kalarullid ürdivõi täidisega

4 sööjale

8 valge kala fileed (koha, latikas, lest)
50 g toasooja võid
2 sl hakitud värskeid ürte (till, petersell)
2 muna
1-2 dl jahu
soola

Sega toasoe või hakitud ürtidega ja veidikese soolaga. Tõsta ürdivõi külmkappi tahenema. Maitsesta kalafileed soolaga ja tõsta igale fileetükile teelusikatäis ürdivõid. Rulli filee kokku ja kinnita tikuga. Kasta rullid esmalt jahusse, siis lahtiklopitud munasse ja jälle jahusse. Prae pannil kuldseks ja tõsta veel 5-7 minutiks 200-kraadisesse ahju järelküpsema.

kolmapäev, 7. jaanuar 2015

Koorene hapukapsahautis veiselihaga

Pühadest oli külmkappi jäänud veidi hapukapsast. Jõulude ajal oli kapsast söödud juba küll, kuid ma püüan vältida toidu niisama äraviskamist, siis tegin sellest hautise. Lisasin lihaveise lihalõiked, porgandit, maitsestasin köömnete ja suitsutatud paprika pulbriga.

Kes soovib, võib liha lisada rohkem ja kapsast vähem, või valmistada hoopis lihavaba roog.
Kõrvale sobivad hästi keedetud kartulid.



Koorene hapukapsahautis veiselihaga

1 suur sibul
1 porgand
400 g lihaveise lihalõike
1 tl köömneid
1 loorberileht
1 tl suitsutatud paprikapulbrit
1 l vett või puljongit
250 g hapukapsast
200 ml rõõska koort

Viiluta sibul ja riivi porgand ning hauta väheses õlis kuni sibul on pehme. Lisa lihalõiked, pruunista. Puista peale köömned, loorberileht ja paprikapulber. Sega ja kuumuta minuti jagu. Vala peale kuum vesi või puljong. Hauta kuni liha on pehme, selles võib kuluda 30-60 minutit. Kui liha on pehme, lisa juurde hapukapsas ja lase 15 minutit keeda kuni pool vedelikust on kokku keenud. Vala juurde rõõsk koor, kuumuta uuesti keemiseni.  Vajadusel lisa soola.

Algretsept siit.