teisipäev, 30. detsember 2014

Suupistesaiad ürditoorjuustu ja röstitud paprikaga

Aastavahetuseks pakun välja ühe kerge retsepti, mida on küsitud mitmeid kordi. Röstitud paprikaga suupistesaiu on lihtne valmistada ja punased paprikad näevad peolaual särtsakad välja.

Mulle meeldib toores paprika vaid salati sees, kuid pärast küpsetamist muutub paprika hoopis magusamaks ja maitsvamaks. Ja kuna hetkel poes saada vaid lõunamaades kasvanud paprikaid, siis ahjus grillimine annab paprikale rohkem maitset. Grillitud paprikaid võib edukalt säilitada külmkapis õli ja maitseainetega purki pandult.


Suupistesaiad ürditoorjuustu ja röstitud paprikaga

12 tk

2 suurt paprikat
veidi oliivõli

1 ciabatta
150 g toorjuustu maitserohelisega


Lõika paprikad pooleks ja puhasta seemnetest. Aseta paprikapoolikud nahk ülespoole ahjuvormi, nirista peale veidi oliivõli ning küpseta 200-kraadises ahjus 20 minutit kuni paprikad on pehmeks küpsenud. Võta ahjuvorm välja, kata pealt fooliumiga ja lase paprikatel jahtuda, nii et saad hõlpsasti eemaldada naha.
Viiluta ciabatta, määri peale ürditoorjuustu ning aseta kõige peale röstitud paprikaviil. Serveeri.

Retsept valmis koostöös Synnovega

esmaspäev, 22. detsember 2014

Mee ja siidriga hautatud karbonaad

Meie jõululaual on traditsiooniliselt ikka sealiha ja verivorstid. Liha valmistan viimastel aastatel just selle retsepti järgi.

Turult olen juba valmis toonud kena karbonaaditüki, mille lisan kuiva siidrit, mett ja sibulat-küüslauku ning lasen lihal aeglaselt ahjus pehmeks haududa. Tekkinud praeleemest valmistan koorese kastme.

Külmad praelõigud sobivad järgmisel päeval imehästi võileiva peale söömiseks.



Mee ja siidriga hautatud karbonaad

ca 10 sööjale

2 kg kamara ja kondiga karbonaadi
2 sibulat
1 küüslauguküüs
1 l kuiva õunasiidrit
5 sl mett
2 tähtaniisi
1 sl kuivatatud rosmariini

Maitsesta liha soola-pipraga, tee kamarasse iga 1-2 cm tagant ühtepidi sisselõige ja siis teistpidi, nii et lõigetest moodustub ruudustik. Pruunista liha pannil igast küljest alustades kamaraga poolest. Tõsta pruunistatud liha ahjupotti. Alanda pannil kuumusta ja pruunista tekkinud rasvas viilutatud sibulad ja küüslauk kuldseks. Vala sibulad koos rasvaga potti.
Sega siider ja mesi, lisa tähtaniis ja rosmariin. Maitsesta soola-pipraga. Vala ahjupotti ja kata kaane või fooliumiga.
Küpseta liha 180-kraadises ahjus ca 3 tundi, aeg-ajalt liha leemega kastes. Krõbeda kamara tekkimiseks küpseta liha enne väljavõtmist 220-kraadises ahjus 15 minutit. Valmis liha sisetemperatuur on 82-85 kraadi.
Tõsta praad ahjust välja ja lase enne lahtilõikamist kaetult 20 minutit rahuneda.


esmaspäev, 15. detsember 2014

Kakaomandlid

Tervislikud snäksid, mis on praegusel kingihooajal tore vaheldus isetehtud trühvlitele ja kommidele. Meeldivad ka neile, kes muidu magusat ei armasta, sest mandlite magusust saab ise suhkru kogusega timmida.

Retsept on tehtud väikesele kogusele, suurema hulga valmistamiseks kasuta ahju - rösti mandlid ahjus 160 kraadi juures ja sega seejärel kakaoga. 


Kakaomandlid

100 g mandleid
2 sl õli
2 sl kakaod
1 sl tuhksuhkrut
näpuotsatäis soola

Kuumuta pannil õli ja rösti mandleid keskmisel kuumusel 5-6 minutit, aeg-ajalt mandleid segades. Sega kakao, suhkur ja sool. Vala mandlid kaussi, sega kakao-suhkruga ühtlaseks. Laota ühtlase kihina küpsetuspaberile jahtuma.