teisipäev, 18. november 2014

Magus pirnipirukas Camembert juustuga

Pirn ja juust on alati kindla peale minek, mulle lihtsalt meeldib see magus-soolane maitse, mida pirni-juustukooslus annab. Klassikaline pirni-sinihallitusjuustupirukas on minu lemmik, eriti armastan seda valmistada jõulueelsel perioodil - siis lisan pirukale ka veidi piparkoogimaitset.

Seekord jagan magusa pirnipiruka retsepti, kus kasutasin pehmet Camembert juustu ja mille peale niristatud mesi kenasti karamellistub.


Magus pirnipirukas Camembert juustuga

Põhi:
3 dl jahu
125 g toasooja võid
1 dl suhkrut

Täidis:
3 muna
250 g hapukoort
3 sl heledat muscavado suhkrut
0,75 tl jahvatatud kardemoni
3 pirni
150 g Camembert juustu
2 sl mett

Hõõru toasoe või jahu ja suhkruga purutaoliseks massiks. Suru tainas 20x30 cm pirukavormi. Torka taignasse kahvliga augud ja küpseta 225-kraadises ahjus 10 minutit.
Täidise jaoks sega lahtiklopitud munad hapukoorega, lisa suhkur ja kardemon. Vala täidis eelküpsetatud pirukapõhjale ja lao peale õhukesteks viiludeks lõigatud pirn. Laota peale Camembert juustu viilud ja nirista peale mesi.
Küpseta 200-kraadises ahjus 20-25 minutit või kuni täidis on hüübinud. Enne serveerimist lase veidi jahtuda.

Retsept valmis koostöös Synnovega

teisipäev, 11. november 2014

Toorjuustuglasuuriga pidusai

Pärmitaignast küpsetised on minu jaoks alati paras ettevõtmine, võtab ju valmistamine-kerkimine-küpsetamine nii kaua aega. Tulemus on muidugi seda väärt, aga ikkagi liiga tihti ma seda ei tee.

Tegelikult oleks poole lihtsam, kui tainas õhtul valmis teha ja lasta sel külmkapis kerkida, nagu siin kaneelirullide retseptis on kirjeldatud. Kahjuks ei tule õhtul kunagi meelde, et võiks homme saia küpsetada, nõnda olengi pärmitainal lasknud hoopis ahjus 30-kraadi juures kerkida. Kerkib kiiremini ja kohevamaks kui toasoojas. Siis pole muud kui rullid valmis keerata ja ahju pista ning oodata, kui kogu köök täitub mõnusa saialõhnaga!


Toorjuustuglasuuriga pidusai

1 pakk kuivpärmi
300 g jahu
50 g suhkrut
0,25 tl soola
0,5 tl jahvatatud kardemoni
1,5 dl käesooja piima
100 g sulatatud võid

Täidis:
50 g sulatatud võid
65 g suhkrut
1,5 tl jahvatatud kaneeli

Glasuur:
75 g maitsestamata toorjuustu
1 sl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
1-2 sl piima

Sega kuivpärm, jahu, suhkur, soola, kardemon. Lisa piim ja seejärel jahtunud sulavõi. Sõtku ütlaseks. Kata kauss rätikuga ja lase soojas kohas kerkida 1 tund.
Kummuta tainas jahusele lauale. Rulli nelinurkseks.
Täidise jaoks sega sulatatud või suhkru ja kaneeliga. Määri täidis lahtirullitud taignale, keera tainas laiemast servast rulli. Lõika 3 cm laiusteks tükkides. Laota tükid üksteise kõrvale võiga määritud ahjuvormi (ca 20x25 cm kandiline või 24 cm ümmargune vorm). Küpseta 200-kraadises ahjus 15 minutit kuni sai on peale kenasti kuldne.
Glasuuri jaoks sega toasoe toorjuust suhkru ja vaniljesuhkruga. Lisa supilusika kaupa piim, kuni glasuur on saavutanud sobiva konsistentsi. Nirista glasuur jahtunud pidusaiale.