laupäev, 16. august 2014

Külm tomatisupp mozzarellaga

Ehkki hommikud on ühtäkki täitsa jahedaks muutunud, jagub mõnusat suvesooja päeva peale ikkagi. Mulle nii meeldib hommikul kiire tiir aias jalutada ja vaadata, millised taimed on kasvanud ja millised oma õitsemist lõpetamas. Samuti kasvuhoones punaseid tomateid piilumas käia. Kuidagi väga aeglaselt lähevad tomatid sel aastal punaseks või tundub ootamine väga pikk. 

Kui aga tomatiuputus algab, siis kulub üks korralik tomatisupi retsept ära. Lisaks tomatitele saab supi sisse pista veel kurki, paprikat, suvikõrvitsat. 


Külm tomatisupp mozzarellaga

4 sööjale

300 g küpseid tomateid
2 kurki
1/2 suvikõrvitsat
1 väiksem paprika
1 väike sibul
1 küüslauguküüs
2 saiaviilu
peotäis värsket basiilikut
1 sl suhkrut
2 sl oliivõli
2 sl valge veini äädikat
soola ja pipart
paar tilka Tabasco kastet

250 g mozzarellat

Pane tomatid, kurk, suvikõrvits, paprika, sibul, küüslauk, saiaviilud ja basiilikulehed köögikombaini ja töötle ühtlaseks.  Maitsesta suhkru, oliivõli, valge veini äädika, sool-pipra ja Tabascoga. Tõsta vähemalt paariks tunniks külmkappi maitsestuma.
Enne serveerimist kontrolli maitset, vajadusel lisa soola, pipart, äädikat või Tabascot.
Tõsta supp jahtutatud taldrikule, rebi peale mozzarella juustu ja mõni basiilikuleht.

esmaspäev, 11. august 2014

Kohev õunakook keefiriga

Puu otsas peavad õunad veel pisut küpsema, kuid muru seest võib leida juba täitsa mahlaseid õunu. Mulle miskipärast ei meeldi niisama süüa neid õunu, mis maha on potsatanud, söömiseks võtan ikka puu otsast, kuid koogi tegemiseks on need küll parimad. Nagunii tuleb õunad puhastada ja pruunid kohad välja lõigata.
Tänavuseks esimeseks õunakoogiks sai lihtne kohev plaadikook, mille põhjas kasutasin keefiri. Keefiri asemel võib kasutada ka hapupiima või maitsestamata jogurtit. Selline kook säilib pehme mitu päeva. Koogi peal mõnus purukate.


Kohev õunakook keefiriga

5 dl jahu
3 dl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
1 tl soodat
näpuotsatäis soola
1 tl küpsetuspulbrit
100 g võid
4 dl keefiri
1 muna

3-4 haput õuna
2 sl kaneeli

Sulata või, jäta jahtuma. Puhasta ja viiluta õunad. 
Sega omavahel jahu, suhkur, vaniljesuhkur, sooda, sool ja küpsetuspulber. Lisa sulatatud ja jahtunud või.
Tõsta 2 dl tainast kõrvale, see läheb hiljem koogi peale puru jaoks. Lisa tainasse keefir ja muna.
Määri tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuvormi (minul oli 24x32 cm)põhjale. Laota tainale õunaviilud, puista peale kaneeli ja seejärel ülejäänud taignapuru. Küpseta 200-kraadises ahjus 20-25 minutit.

kolmapäev, 6. august 2014

Kartuli-suitsuräimesalat

Kes ikka sellise kuuma ilmaga köögis viitsib vaaritada - kuuma suvepäeva toit peab olema lihtne ja kiiresti valmiv. Kui eilsest on järele jäänud keedukartuleid ja turult suitsuräime saadud, saab sellest mõnusa suvesalati. Igati korralik kõhutäis.


Kartuli-suitsuräimesalat

4 sööjale

500 g suitsuräimi
4 keedetud värsket kartulit
1 punane sibul
2 keedetud muna
1 marineeritud kurk
250 g hapukoort
1 tl dijon sinepit
soola-pipart
värsket hakitud tilli

Puhasta räimed, eemalda fileed. Haki sibul ja muna ning lõika kartulid ja kurk suupärasteks tükkideks. Kastmeks sega kokku hapukoor ja sinep, maitsesta soola ja pipraga. Sega salat kokku, puista peale värsket hakitud tilli.