kolmapäev, 28. mai 2014

Rabarberi-kondenspiima purukook

Kevadel pidin ma oma rabarberi taaskord ümber istutama, seega ei raatsi kuidagi sealt varsi murda, las parem kosub veel. Kui aga saabusin nädalavahetusel vanaema juurest sületäie rabarberivartega, siis tegin kähku ühe lihtsa koogi kodusleiduvatest ainetest.

Purukoogid on üldse minu suured lemmikud kui midagi kiiret ja lihtsat vaja. Ainult taignapuru kokku vuristada, täidis vahele ja ahju. Suhkrut lisasin purutaignale üsna minimaalselt, sest kondenspiim on ju ise üdini magus. Kusjuures servadest välja mullitanud kondenspiimatäidis muutus küpsetades mõnusalt karamelliseks.


Rabarberi-kondenspiima purukook

100 g võid
2,5 dl jahu
0,5 dl suhkrut
näpuotsatäis soola
1,5 tl küpsetuspulbrit

400 g suhkruga kondenspiima
1 sidruni riivitud koor

300 g rabarberit

Näpi või töötle köögikombainis külm või ja kuivained ühtlaseks puruks. Suru 2/3 purust neljakandilisse umbes 24x32 suurusega  või 26 cm läbimõõduga ümmargusse vormi.
Sega riivitud sidrunikoor kondenspiima hulka. Vala segu põhjale. Puista peale tükeldatud rabarber ning ülejäänud puru. Küpseta 200-kraadises ahjus 30 minutit. Lase täielikult jahtuda.

reede, 23. mai 2014

Arbuusisalat valge juustu kuubikutega

Arbuus on nendel viimastel kuumadel päevadel saanud meil igapäevaseks toiduseks, üldiselt niisama söömiseks.
Teinekord aga tasub veidike pingutada - keegi ju rohkem selle kuumaga nagunii ei jõua - avada üks juustukarp, et lauale saaks üks väga mõnus kerge salat. Peenralt veidike värske mündi lehti ka peale ja ongi maitsev kerge eine valmis.


Arbuusisalat valge juustu kuubikutega

4-6 sööjale

1 kg arbuusi
150 g feta või valge juustu kuubikuid
2-3 sl palsamiäädikat
mündilehti

Tükelda arbuus ja lao serveerimistaldrikule. Puista peale valge juustu kuubikud. Nirista üle palsamiäädikaga ning puista peale mündilehti.

Retsept valmis koostöös Synnovega.

reede, 9. mai 2014

Little gem salat avokaadoga


Little gem on hetkel minu lemmiksalat, mille ma avastasin poeriiulitelt tänu Kätrinile. Koos avokaadoga, mis on ka üks suur lemmikuid, moodustavad nad imeliselt mõnusa koosluse, mida nädalas vähemalt korra valmistan. 
Korraliku kõhutäie jaoks olen mõnikord salatisse lisanud kirsstomateid, mozzarellat, fetajuustu või keedetud muna, mis iganes parajasti kapis leidub.


Little gem salat avokaadoga

4 sööjale

4 little gem salatipead
2 avokaadot
6 sl oliivõli
2 sl valgeveiniäädikat
1 sl vedelat mett
soola-pipart

Tükelda salatipead ja avokaado serveerimisalusele. Kastmeks sega õli, äädikas, mesi, maitsesta soola ja musta pipraga. Nirista kaste salatile. Serveeri.