neljapäev, 24. aprill 2014

Kohev kaneeline rabarberikeeks

Kodumaiset rabarberit tuleb veel veidi oodata, küll aga saab värsket rabarberit juba kaubandusest. Ausalt öeldes pole ma ise välismaist rabarberit kunagi ostnud ega tea selle maitset - mulle tundub kuidagi tobe osta midagi, mis meil oma aias kohe-kohe valmib. Sama lugu on maasikatega, ka need plastkarpidesse pakitud marjad jäävad minust poelettidele.
Keeksi tegemisel võib muidugi ära tarbida ka hoolega sügavkülma varutud rabarberitagavara. Sellisel juhul tuleks külmutatud rabarber segada supilusikatäie tärklisega, et vältida liigset vedelikku.

Siin üks rabarberikeeksi retsept eelmisest hooajast - kohev ja kaneelirikas mahlane rabarberikeeks.


Kohev kaneeline rabarberikeeks

200 g võid
3 dl suhkrut
3 muna
3 dl jahu
1 dl maisitärklist
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl soodat
250 g hapukoort
2 tl kaneeli
200 g tükeldatud rabarberit

Vahusta toesoe või suhkruga kohevaks. Lisa ühekaupa juurde munad samal ajal vahustamist jätkates. Sega omavahel jahu, tärklis, küpsetuspulber ja sooda. Sõelu kuivained munavahu hulka, sega ettevaatlikult. Lisa taignale hapukoor, tükeldatud rabarber ja kaneel. Sega ettevaatlikult ühtlaseks. Vala tainas ettevalmistatud 24 cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi.
Küpseta 190 kraadises ahjus 1 tund või kuni keeks on küps. Kontrolli küpsust tikuga.

neljapäev, 10. aprill 2014

Risoto naadi ja kitsejuustuga

Kevadrohelistest ootan ma kõige enam aeda istutatud karulauku, kuid kuna mitte ühtegi märki karulaugust ei ole ilmnenud, siis kahtlustan, et ega vist tulegi. Ilmselt on ümberkaevamistega välja läinud.

Seniks noppisin kraavipervelt hoopis väikeseid naadivõrseid, millest valmistasin kreemja risoto. Naat on maheda maitsega, kuid sisaldab mineraalaineid ja rohkelt vitamiine. Kreemja tulemuse andmiseks lisasin risoto hulka kitsepiimast valmistatud kreemjuustu.


Risoto naadi ja kitsejuustuga

4 sööjale

ca 500 ml naati
300 g risoto riisi
1 sibul
1 dl kuiva valget veini
1 l köögiviljapuljongit
150 g kitsepiimast kreemjuustu
soola-pipart
poole sidruni mahl

Loputa naat voolava vee all. Vala peale kuum vesi, lase veidi seista ja kurna. Haki peeneks.
Haki sibul ja hauta väheses õlis klaasjaks. Lisa pestud riis, kuumuta mõni minut. Lisa valge vein ja kuumuta aurustumiseni. Lisa kulbitäie kaupa kuuma puljongit, lastes iga kord puljongil imenduda. Sega korralikult.
Kui riis on peaaegu al dente, lisa peeneks hakitud naat ja sega hulka kreemjuust. Maitsesta soola, musta pipraga ja veidikese sidrunimahlaga. Lase 5 minutit kaane all seista. Serveeri.

Retsept valmis koostöös Synnovega.


kolmapäev, 2. aprill 2014

Röstitud paprika supp kitsepiimast kreemjuustuga

Õues on tunda juba pisut sooja õhku, kuid samas on ilm veel varakevadiselt karge ja tuuline. Seda enam on mõnus tulla õuest tuppa, et end mõnusa sooja supiga kosutada.

Köögiviljade röstimine on igavesti lihtne, kuid see-eest väga maitsva supi aluseks. Piisab vaid kõik köögiviljad ahjuplaadile laduda, ahju pista ning hiljem püreeks lasta. Minul olid seekord kasutada mõned paprikad, millele viskasin sekka sibulad ja küüslauku, supp sai mõnusa konsistentsi kreemjuustust.


Röstitud paprika supp kitsepiimast kreemjuustuga

4-le

4 punast paprikat
1 sibul
2 küüslaugu küünt
500 ml vett
2 sl pruuni suhkrut
soola-pipart
150 g kitsepiima kreemjuustu

Puhasta paprikad, sibul ja küüslauk ning lõika sektoriteks. Aseta köögiviljad ahjuplaadile, nirista peale oliivõli ja küpseta 200-kraadises ahjus 30 minutit kuni köögiviljad on pehmed.
Kalla köögiviljad potti, püreesta saumikseri või blenderiga. Lisa kuum vesi, suhkur ja maitsesta soola-pipraga. Sega hulka kreemjuust. Serveeri.

Retsept valmis koostöös Synnovega.