laupäev, 15. veebruar 2014

Ülepannikoogid

Viimasel ajal on meil vähemalt pea igal pühapäevahommikul pannkoogid laual. Õhukesed ülepannikoogid on meie lemmikud ning alati peab olema pannkookide peale määrida sulatatud juustu. Alles siis avatakse moosipurgid.

Ma ei pea end teab mis pannikoogiküpsetajaks, kuid selle retsepti järgi küpsetades tulevad mõnusad õhukesed pannkoogid, mis jahtudes kuivaks ega kõvaks ei tõmba. Kusjuures kaval nipp on tainas eelmisel õhtul valmis teha - sega tainas valmis, lisades pool piima kogusest ning jäta külmkappi üleöö seisma. Hommikul lisa ülejäänud piim ning küpseta pannkoogid.

Sellest kogusest saavad korralikult kõhu täis süüa kaks inimest.


Ülepannikoogid

2-3 sööjale

4 muna
1 sl suhkrut
3 dl jahu
0,5 l piima

Klopi munad suhkruga lahti. Lisa jahu ja sega ühtlaseks. Lisa pidevalt segades piim. Lase taignal 30 minutit seista.
Kuumuta pannil killuke võid ja küpseta õhukesed ülepannikoogid.

teisipäev, 11. veebruar 2014

Kondenspiimakook rosinate ja pähklitega

Kondenspiimakook on ideaalne lahendus, kui õhtul tuleb magusaisu, aga palju mässata ei viitsi. Just niipalju, et purustada küpsised ja laotada ülejäänud ained koogivormi. Tõsi küll, veidi tuleb oodata kuni kook jahtub, sest soojana kipub kook lõikamisel lagunema.

Kook saab küll üsna magus, aga samas mõnusalt karamelline, nii et paari koogitükiga saab magusaisu leevendatud küll.
Valmistamisel võib olla üsna loominguline - mina kasutasin rosinaid ja kuivatatud rosinaid, aga tegelikult sobib siin kasutada meelepäraseid kuivatatud puuvilju ja pähkleid.



Kondenspiimakook rosinate ja pähklitega

200 g digestive küpsiseid
50 g võid
375 g suhkruga kondenspiima
100 g rosinaid
50 g kuivatatud jõhvikaid
50 g sarapuupähkleid
20 g mandlilaaste

Sega purustatud küpsised sulatatud võiga ja suru saadud puru küpsetuspaberiga kaetud koogivormi põhja (kasutasin 20x30 cm vormi). Nirista küpsisepõhjale kondenspiim ja puista peale rosinad, jõhvikad, pähklid ja viimaks mandlilaastud. Küpseta 180-kraadises ahjus 25 minutit.

Algretsept: Aet köögis

teisipäev, 4. veebruar 2014

Täidetud kartulid

Kartul on meie toidulaual üks sagedasemaid köögivilju, vahel tundub, et isegi veidi liiast. Samas see on ju meile nii harjumuspärane toit ja et pisut vaheldust tuua, täitsin need hoopis erinevate täidistega.

Täidetud kartulite valmistamiseks on nii palju erinevaid võimalusi, sügishooajal seened, kel seened ei meeldi, saab need asendada hakklihaga või hoopis kalaga. Siin on mõned ideed.


Täidetud kartulid

2-3 suurt kartulit

Keeda kartulid soolaga maitsestatud vees poolpehmeks, sõltuvalt kartuli suurusest umbes 10-15 minutit. Lase kartulitel veidi jahtuda, lõika kartulid pikuti poolega ja uurista väikese lusikaga seest tühjaks (uuristamiseks on väga mugav kasutada ka melonikulpi). Täida meelepärase täidisega ja küpseta 200-kraadises ahjus 15-20 minutit.




Kukeseentega täidetud kartulid

2-3 kartulipooliku täitmiseks

1 sibul
50 g (külmutatud) kukeseeni
soola-pipart
hakitud värsket tilli

Haki sibul ja prae võis kuldseks. Lisa sulatatud kukeseened ja kuumuta veidi veel. Maitsesta soola-pipraga. Sega juurde hakitud värske till. Täida kartulid kukeseentega ja küpseta 200-kraadises ahjus 15-20 minutit.




Kalkunihakklihaga täidetud kartulid

3-4 kartulipooliku täitmiseks

100 g hakitud kalkuni kintsuliha
0,5 porgandit
0,5 sibulat
1 küüslauguküüs
1 sl tšillikastet
3 spl hapukoort
0,5 sl sojakastet
soola-pipart
25 g riivitud juustu

Täidise jaoks haki sibul ja küüslauk  ning riivi porgand peene riiviga. Kuumuta pannil veidike õli ja pruunista kalkuni kintsuliha. Kui liha on poolküps, lisa juurde hakitud sibul, küüslauk ja riivitud porgand. Hauta veidi aega. Sega juurde hapukoor, tšillikaste ja sojakaste. Maitsesta soola-pipraga. Lõpuks sega täidise hulka riivitud juust. Täida kartulipoolikud täidisega ja küpseta 200-kraadises ahjus 15-20 minutit.



Tuunikalaga täidetud kartulid


2-3 kartulipooliku täitmiseks

1 karp tuunikala vees
2 sp keedetud kartulit (kartulite uuristamisel üle jäänud kartulisisu)
2 sp hapukoort
soola-pipart

Nõruta tuunikalakonserv, sega juurde tambitud keedukartul ja hapukoor. Maitsesta soola-pipraga. Täida kartulid tuunikalatäidisega ja küpseta 200-kraadises ahjus 15-20 minutit.