esmaspäev, 22. detsember 2014

Mee ja siidriga hautatud karbonaad

Meie jõululaual on traditsiooniliselt ikka sealiha ja verivorstid. Liha valmistan viimastel aastatel just selle retsepti järgi.

Turult olen juba valmis toonud kena karbonaaditüki, mille lisan kuiva siidrit, mett ja sibulat-küüslauku ning lasen lihal aeglaselt ahjus pehmeks haududa. Tekkinud praeleemest valmistan koorese kastme.

Külmad praelõigud sobivad järgmisel päeval imehästi võileiva peale söömiseks.



Mee ja siidriga hautatud karbonaad

ca 10 sööjale

2 kg kamara ja kondiga karbonaadi
2 sibulat
1 küüslauguküüs
1 l kuiva õunasiidrit
5 sl mett
2 tähtaniisi
1 sl kuivatatud rosmariini

Maitsesta liha soola-pipraga, tee kamarasse iga 1-2 cm tagant ühtepidi sisselõige ja siis teistpidi, nii et lõigetest moodustub ruudustik. Pruunista liha pannil igast küljest alustades kamaraga poolest. Tõsta pruunistatud liha ahjupotti. Alanda pannil kuumusta ja pruunista tekkinud rasvas viilutatud sibulad ja küüslauk kuldseks. Vala sibulad koos rasvaga potti.
Sega siider ja mesi, lisa tähtaniis ja rosmariin. Maitsesta soola-pipraga. Vala ahjupotti ja kata kaane või fooliumiga.
Küpseta liha 180-kraadises ahjus ca 3 tundi, aeg-ajalt liha leemega kastes. Krõbeda kamara tekkimiseks küpseta liha enne väljavõtmist 220-kraadises ahjus 15 minutit. Valmis liha sisetemperatuur on 82-85 kraadi.
Tõsta praad ahjust välja ja lase enne lahtilõikamist kaetult 20 minutit rahuneda.


Kommentaare ei ole: