teisipäev, 4. veebruar 2014

Täidetud kartulid

Kartul on meie toidulaual üks sagedasemaid köögivilju, vahel tundub, et isegi veidi liiast. Samas see on ju meile nii harjumuspärane toit ja et pisut vaheldust tuua, täitsin need hoopis erinevate täidistega.

Täidetud kartulite valmistamiseks on nii palju erinevaid võimalusi, sügishooajal seened, kel seened ei meeldi, saab need asendada hakklihaga või hoopis kalaga. Siin on mõned ideed.


Täidetud kartulid

2-3 suurt kartulit

Keeda kartulid soolaga maitsestatud vees poolpehmeks, sõltuvalt kartuli suurusest umbes 10-15 minutit. Lase kartulitel veidi jahtuda, lõika kartulid pikuti poolega ja uurista väikese lusikaga seest tühjaks (uuristamiseks on väga mugav kasutada ka melonikulpi). Täida meelepärase täidisega ja küpseta 200-kraadises ahjus 15-20 minutit.




Kukeseentega täidetud kartulid

2-3 kartulipooliku täitmiseks

1 sibul
50 g (külmutatud) kukeseeni
soola-pipart
hakitud värsket tilli

Haki sibul ja prae võis kuldseks. Lisa sulatatud kukeseened ja kuumuta veidi veel. Maitsesta soola-pipraga. Sega juurde hakitud värske till. Täida kartulid kukeseentega ja küpseta 200-kraadises ahjus 15-20 minutit.




Kalkunihakklihaga täidetud kartulid

3-4 kartulipooliku täitmiseks

100 g hakitud kalkuni kintsuliha
0,5 porgandit
0,5 sibulat
1 küüslauguküüs
1 sl tšillikastet
3 spl hapukoort
0,5 sl sojakastet
soola-pipart
25 g riivitud juustu

Täidise jaoks haki sibul ja küüslauk  ning riivi porgand peene riiviga. Kuumuta pannil veidike õli ja pruunista kalkuni kintsuliha. Kui liha on poolküps, lisa juurde hakitud sibul, küüslauk ja riivitud porgand. Hauta veidi aega. Sega juurde hapukoor, tšillikaste ja sojakaste. Maitsesta soola-pipraga. Lõpuks sega täidise hulka riivitud juust. Täida kartulipoolikud täidisega ja küpseta 200-kraadises ahjus 15-20 minutit.



Tuunikalaga täidetud kartulid


2-3 kartulipooliku täitmiseks

1 karp tuunikala vees
2 sp keedetud kartulit (kartulite uuristamisel üle jäänud kartulisisu)
2 sp hapukoort
soola-pipart

Nõruta tuunikalakonserv, sega juurde tambitud keedukartul ja hapukoor. Maitsesta soola-pipraga. Täida kartulid tuunikalatäidisega ja küpseta 200-kraadises ahjus 15-20 minutit.

1 kommentaar:

Voisula ütles ...

Mmmm! Suu jookseb vett. Täidetud ahjukartulid on niiiiiiiii head.