pühapäev, 29. detsember 2013

Maasikašarlott

Šarlott-tordist on saanud meie üks lemmikuid. Kuigi minu jaoks pole ükski tort liiga magus, siis šarlott meeldib ka neile, kes nii suured magusasõbrad ei ole. Koosleb see ju vaid biskviidist ja jogurtitäidisest. Hea kerge, kuid siiski magus punkt õhtusöögile. 
Lisaks näeb šarlott igati kaunis välja ja tihti arvatakse, et selle meisterdamine võttis tohutult aega, kuid tegelikult on biskviidi kaussiladumine ja täidise kokkusegamine lihtne. Kusjuures biskviit tuleks vormi laduda piisavalt tihedalt, kuid mitte kokkupressitult, nii säilib koogi kena välimus.

Kooki ei pea glasuurima, ka biskviidirullidega näeb kook kena väja, kuid glasuur lisab pidulikkust. Enne glasuurimist tõsta kook 30 minutit varem külmkapist välja, sest nii ei tardu glasuur nii kiiresti kui külmkapist võetud koogil. 
Kaunista maasikatega, olude sunnil, arvestades aastaaega, on minu kook kaunistatud jõhvikatega - maasikašarlotti kaunistavad värsked maasikad oleksid kindlasti asjakohasemad :)


Maasikašarlott

Biskviit:
6 muna
150g suhkrut
1,5 dl jahu
1,5 dl tärklist
1,5 tl küpsetuspulbrit

Vahele 350 g maasikamoosi

Täidis:
1 l maitsestamata jogurtit
500 g (külmutatud) maasikaid
150 g maitsestamata toorjuustu
1 dl suhkrut
10 želatiinilehte
0,5 dl piima

Glasuur:
250 g valget šokolaadi
1 dl rõõska koort

Kaunistamiseks marju

Vahusta munad suhkruga. Sõelu juurde omavahel segatud jahu, tärklis ja küpsetuspulber. Vala tainas kahele küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 200-kraadises ahjus 7-10 minutit.
Kummuta biskviidid märjaks piserdatud küpsetuspaberitele ja eemalda pealmine küpsetuspaber. Niisuta ka eemaldatud küpsetuspaber veega ja aseta uuesti biskviidile. Lase jahtuda. Määri jahtunud biskviitidele maasikamoosi ja keera ettevaatlikult rulli. Tõsta tunniks külmkappi tahenema.
Lõika rullbiskviit viiludeks. Vooderda 26-cm läbimõõduga koogivorm toidukilega, et kook hiljem hõlpsasti kätte saada. Aseta biskviidiviilud korrapäraselt vormi põhja ja servadele, jättes 1/3 rullideks pealmiseks katteks.
Pane želatiinilehed külma vette paisuma. Kreemi jaoks hõõru toasoe toorjuust suhkruga vedeleks, lisa jogurt (soovi korral lisa suhkrut). Sega kreemi hulka maasikad.

Pigista želatiinilehed kuivaks, lahusta soojendatud piimas. Nirista želatiinivedelik ettevaatlikult jogurtisegu hulka. Vala segu biskviidirullidega vooderdatud vormi ja tõsta 30 minutiks külmkappi tahenema. Kui segu on veidi tarretunud, lao peale ülejäänud biskviidirullid, kata kook pealt toidukilega ja tõsta 3-4 tunniks külmkappi või kuni kreem on täielikult tarretunud.
Serveerimiseks kummuta kook ettevaatlikult alusele ja eemalda kile.
Glasuuri jaoks sulata šokolaad, lisa ettevaalikult niristades juurde rõõsk koor, kuni saavutad piisava konsistentsiga glasuuri. Määri glasuur koogile  ja kaunista marjadega.


esmaspäev, 16. detsember 2013

Kihiline jõuluküpsis

Nagu toredaks traditsiooniks on saanud, osalesin ka tänavusel, juba kolmandat aastat korraldataval, Küpsisevahetusel. Minumeelest väga vahva ettevõtmine, kuigi igal aastal luban, et järgmisel aastal valmistun varem ja ei jäta küpsetamist viimasele minutile. Õnneks sel aastal said küpsised siiski täitsa õigeaegselt teele saadetud.

Algselt plaanisin teha hoopis teistsuguseid küpsiseid, aga silmates ühes ajakirjas Treppoja sahvri perenaise poolt kirjutatud kihilise küpsise retsepti, oli otsus tehtud.
Mõned katsetused ja retsepti kohandamine, oligi suur plaaditäis kihilist küpsist valmis. Jagus saatmiseks kui ka endale maiustamiseks.
Minumeelest on kihilise küpsise saladuseks võimalikult õhukesed taignapõhjad, mille vahel õhuke moosikiht. Küpsiste vahele kasutasin segu tšilli- ja punasesõstramoosist, eelkõige arvestades, et kõigile ei pruugi puhas tšillimoos sobida, kuid soovitan katsetada ka ainult vürtsmoosiga. Küpsised katsin valge šokolaadiga ja kaunistasin punase peedimahlaga.

Suur aitäh maitsvate küpsiste eest GealeDagrisele ja Olgale.


Kihiline jõuluküpsis

250 g toasooja võid
250 g jahu
4 sl kakaod
6 muna
250 g suhkrut
1 dl piima

Vahele:
400 g vürtsikat moosi

Peale:
400 g valget šokolaadi
0,5 dl rõõska koort
punast mahla


Vahusta toasoe või kreemjaks, lisa kakaoga segatud jahu. Vahusta munad suhkruga. Lisa munavaht osade kaupa või-jahusegule. Lisa piim, tainas peaks jääma pigem vedelam.
Määri tainas õhukese kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 200-kraadises ahjus 5-7 minutit, kuni taigna servad muutuvad krõbedaks. Kokku peaks saama 6 õhukest plaati.
Liida taignapõhjad moosiga.
Katte jaoks kuumuta rõõsk koor ja sulata selles valge šokolaad. Lase veidi jahtuda, määri šokolaad pealmisele taignapõhjale. Soovi korral kujunda punase mahlaga peale muster.
Lase üleöö taheneda, lõika väikesteks kihilisteks küpsisteks.

kolmapäev, 11. detsember 2013

Õlles hautatud kapsad

Poeriiulitel on saadaval mitut sorti kapsaid, millest minulgi oma lemmikud, kuid jõuluõhtuks teeme hapukapsa ikka ise - isetehtut ei kaalu üle ükski poekaup.
Viimastel aastatel olen kapsaid keetnud õunamahlas ja tumedas õlles.  Õlles hautatud kapsad saavad parajalt magushapud, jõhvikad on sees pigem silmailuks.



Õlles hautatud kapsad

50 g võid
1 kg hapukapsast
100 g fariinisuhkrut
1-2 tl soola
3 dl tumedat õlut (porterit)
3 dl kodust õunamahla
2 sl köömneid
peotäis jõhvikaid

Kuumuta potis või, lisa hapukapsad. Sega juurde fariinisuhkur, soola, õlu, õunamahl ja köömned. Hauta tasasel tulel 1-2 tundi kuni kapsad on pehmed. Kaunista jõhvikatega.

Retsept: Nami-Nami

pühapäev, 1. detsember 2013

Apelsini-piparkoogid

Hommikul ärgates sadas väljas ilusat tihedat lund ja üsna pea oli maa kaetud valge vaibaga. Nii ilus - tõeline jõulupüha! Kahjuks üsna pea aga asendus kõik see ilu lörtsi ja vihmaga ning hetkel on väljas pilkane pimedus ja akna peal rabistab vihma.
Sellest hoolimata on toas kaunis pühademeeleolu ja küpsetasime esimesed piparkoogid.

Kaunist esimest adventi!



Apelsini-piparkoogid

Kogus: ca 1,5 kg tainast


2 apelsini mahl ja koor
250 g suhkrusiirupit
150 g suhkrut
2 tl jahvatatud kaneeli
2 tl jahvatatud kardemoni
1 tl jahvatatud nelki
0,5 tl ingveripulbrit
250 g võid
2 muna
500 g nisujahu
tl söögisoodat

Kuumuta potis apelsinimahl ja -koor ning suhkur, keeda tasasel tulel 7-8 minutit kuni segu pakseneb. Lisa siirup, suhkur ja jahvatatud vürtsid ning kuumuta keemiseni. Tõsta pott tulelt, lisa tükeldatud või. Sega kuni või on sulanud ja lase veidi jahtuda.
Lisa pidevalt segades juurde munad. 
Lisa järk-järgult juurde söögisoodaga segatud jahu.
Paki tainas kilesse ja tõsta vähemalt järgmise päevani külmkappi tahenema.
Rulli tainas jahusel laual õhukeseks, lõika vormidega kujundid. Tõsta kujundid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 200 kraadi juures 6-8 minutit.

Algretsept: Nami-Nami