kolmapäev, 30. oktoober 2013

Kõrvitsapüreesupp apelsiniga

Homme, 31.oktoobril, tähistatakse eeskätt Ameerikas, kuigi laialdaselt ka mujal maailmas, Halloweeni. Halloweeniga seonduvad mulle eelkõige vahvad tühjaks õõnestatud ja seest valgustatud kõrvitsad. Kuigi ma ei poolda selliste importpühade tähistamist, siis kõrvitsa võib sellegipoolest homme söögilauale tõsta, valmistada näiteks mõnusalt soojendavat kõrvitsasuppi või maiustada hoopis kõrvitsa-šokolaadikoogiga.


Kõrvitsapüreesupp apelsiniga

4 sööjale

1 sibul
1 kg kõrvitsat
1 apelsin
1 l kuuma vett
100 g toorjuustu
2 sl suhkrut
0,5 tl ingveripulbrit
soola
valget pipart

Puhasta sibul ja kõrvits. Haki sibul ja hauta potis kuumas õlis. Lisa tükeldatud kõrvits, lisa riivitud apelsini koor ja mahl. Kuumuta paar minutit. Vala peale kuum vesi ja keeda tasasel tulel kuni kõrvits on pehme. Püreesta (vajadusel lisa veel vett). Tõsta pott uuesti pliidile, kuumuta keemiseni, siis lisa toorjuust ja maitseained. Serveeri kõrvitsaõli ja kõrvitsaseemnetega.

laupäev, 26. oktoober 2013

Suitsukalapirukas

Üks kena soolane pirukas sobib alati külalistele pakkumiseks, sest enamasti tuuakse ju külakostiks kaasa miskit magusat. Just seda pirukat olen ise ka tihtipeale külla minnes kaasa valmistanud.

Suitsukalapiruka valmistamine imelihtne ja vähese ajakuluga ning üldiselt keegi sellise lihtsa kalapiruka peale nina ei kirtsuta, erinevalt näiteks sinihallitusjuustu- või aedviljapiruka peale.

Pirukapõhjas kasutasin pooleks nisu- ja rukkijahu, rukkijahu annab mõnusa rabeda põhja. Täidisesse sobib nii forelli- kui ka lõhefilee, mida parajasti käepärast on.


Suitsukalapirukas

100 g nisujahu
100 g rukkijahu
100 g külma võid
noaotsatäis soola
1 muna

100 g suitsukala (lõhe või forell)
100 g riivitud juustu
2 sl hakitud tilli
3 dl kohvikoort
1 muna
soola-pipart

Sega jahud ja sool, haki hulka külm või. Lisa muna ja sega ühtlaseks tainaks. Suru tainas 24 cm läbimõõduga vormi põhja ja äärtesse, tõsta 30 minutiks külmkappi.
Puista taignapõhjale tükeldatud kala, peale riivitud juust ja till. Klopi muna lahti ja sega kohvikoorega, maitsesta soola-pipraga. Vala munasegu pirukale.
Küpseta 200 kraadi juures 30 minutit.

reede, 18. oktoober 2013

Peedi-šokolaadikook toorjuustukreemiga

Umbusklikumad võivad pealkirja lugedes kõhklema lüüa, aga julgen kinnitada, et peet ja šokolaad on huvitav kooslus ning peedi-šokolaadikook on tõeline maiuspala.

Kook on tummiselt šokolaadine, meenutades isegi veidi browniet ja toatemperatuuril seistes muutub kook üha maitsvamaks. Seega võib koogi juba paar päeva varem valmis teha, nii on pidupäeval jälle üks asi vähem valmistada.


Peedi-šokolaadikook

250 g peenelt riivitud peeti
200 g šokolaadi
3 muna
150 g suhkrut
1 dl õli
100 g jahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
1 tl söögisoodat
2,5 sl kakaod

Sulata šokolaad. Vahusta munad, suhkur ja õli kreemjaks. Lisa munavahule omavahel segatud jahu, küpsetuspulber, sooda ja kakao. Seejärel sega hulka veidi jahtunud sulatatud šokolaad ning viimaks riivitud peet. Sega ühtaseks ja vala tainas küpsetuspaberiga kaetud 24 cm (26 cm) läbimõõduga koogivormi. Küpseta 180-kraadises ahjus 30-35 minutit või kuni kooki torgatud tikk jääb puhtaks.

Toorjuustukreem

200 g toorjuustu
70 g toasooja võid
120 g tuhksuhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
2 sl peedimahla

Kaunistamiseks jõhvikaid ja tuhksuhkrut

Vahusta toorjuust võiga ühtlaseks. Lisa suhkrud ja peedimahl, sega ühtaseks. Määri või pritsi kondiitripritsi abil kreem koogile, kaunista jõhvikate ja tuhksuhkruga.

esmaspäev, 14. oktoober 2013

Kana karamellistatud punase sibula kastmes

Sibul on üks neist toiduainetest, mis PEAB mul kodus olemas olema. Mitte, et ma suur sibulasõber oleksin, aga ikka väga paljude toitude sisse ma sibulat kasutan - kastmed, supid, risoto - kõik saavad mõnusa meki hautatud sibulast. Siinkohal olgu mainitud ka üks minu lemmik tomati-sibulasupp ning hiljuti palju kiitust saanud sibula-kodujuustupirukas.

Vaata veel maitsvaid ideid sibulatoitude valmistamiseks Nami-Nami kooskokkamiselt.


Kana karamellistatud punase sibula kastmes

4 suurt kanakoiba
4-5 suurt punast sibulat
2 küüslauguküünt
0,75 dl palsamiäädikat
2 sl sidrunimahla
4 sl muscavado suhkrut
soola-pipart

Poolita puhastatud sibulad ja viiluta. Pane sibulaviilud koos purustatud küüslauguküünte, palsamiäädika, sidrunimahla ja suhkruga kilekotti. Raputa korralikult segi ja jäta 1 tunniks marineeruma.
Hõõru kanakoivad soola ja pipraga. Kuumuta pannil õli ja pruunista kanakoivad mõlemalt poolt ning tõsta ahjuvormi. Vala marineeritud sibulad koos marinaadiga pannile ja kuumuta pehmenemiseni. Tõsta sibulad kanakoibade peale ja küpseta 200-kraadises ahjus 30 minutit või kuni kana on küps.

kolmapäev, 9. oktoober 2013

Suvikõrvitsamoos sidruni ja rosmariiniga

Täna tõin peenralt ära viimased suvikõrvitsad, et üha liginev öökülm neid ära ei võtaks. Taimi sai kevadel maha istutatud kolm, kuid hoiatatud saagirohkust need siiski ei andnud. Miskipärast viljad muutusid otsast kollaseks ja hakkasid mädanema, põhjuseks võis olla liigniiskus või liiga kuiv pinnas. Samas kõik valminud viljad olid mahlased ja pringid, mitte hiiglasuureks kasvanud kabatšokid.

Sel aastal katsetasin kahe uue suvikõrvitsamoosiga, esimene laar sai lisandiks õuna ja porgandi, tulemuseks mahe-magus keedus. Teisele osale lisasin hapu sidruni ja põneva lisandina rosmariinioksad. Maitsvad said mõlemad ja esimesed purgid juba tühjadki.


Suvikõrvitsamoos sidruni ja rosmariiniga

1,7 liitrit moosi

1 kg kollast suvikõrvitsat
2 sidrunit
3-4 rosmariinioksa
500 g moosisuhkrut

Puhasta (vanemal suvikõrvitsal tuleks eemaldada kõva koor ja seest pehme seemnekoda) ja tükelda suvikõrvits. Tõsta suvikõrvitsatükid ja rosmariinioksad potti, lisa põhja veidi vett ning hauta 20 minutit või kuni suvikõrvitsa on pehme. Püreesta.
Lisa pidevalt segades moosisuhkur. Riivi sidruni koor ja pigista peale mahl. Keeda madalal tulele 20 minutit. Vala steriliseeritud purkidesse ja kaaneta.