esmaspäev, 30. september 2013

Sinepine kanapada köögiviljadega

Mitu sooja suvekuud kogus minu sahvri riiulil tolmu imeilus roheline tajine vorm. Suvel lihtsalt ei tundunud kohane ahjuvormi välja tarida, küll aga oli seal aeg-ajalt tore hoida kurke ja tomateid. Nüüd on aga tajinest saanud meie igapäevane kaaslane köögis, hautised valmivad kiiresti, toit jääb eriti mahlane tänu poti erilisele koonuselisele kujule, milles kuum õhk ringi pöörleb.

Kui originaalis kasutatakse tajine-potti samanimelise vürtsidega rikastatud Aafrika-päritolu pajaroa valmistamiseks, siis eestlasele omaselt läksid meil potti hoopis kodused köögiviljad ja mahlased kanakoivad mõnusas sinepikastmes.


Sinepine kanapada köögiviljadega

6 kanakoiba
2 sibulat
1 porgand
2 küüslauguküünt
8 väikest kartulit
500 ml kuuma kanapuljongit
10 musta pipra tera
1 loorberileht
paar oksa värsket lehtpeterselli ja tüümiani
2 spl mahedat sinepit
paar törtsu konjakit
250 ml rõõska koort
soola-pipart

Hõõru kanakoibi soola-pipraga ja pruunista ahjupotis veidikeses õlis. Lisa juurde puhastatud ja tükeldatud sibul, porgandid ja veidi hiljem küüslauk. Pruunista. Lisa pooleks või sektoriteks lõigatud kartulid ning maitseained - pipraterad, loorberileht, petersell, tüümian. Lahusta sinepi kuumas kanapuljongis, vala ahjupotti. Lisa paar törtsu konjakit. Hauta 200-kraadises ahjus ahjupotis 30 minutit või kuni köögiviljad on pehmed.
Kastme jaoks vala ahjupotist vedelik pannile, keeda kõrgel kuumusel kuni pool vedelikust on kokku keenud. Lisa rõõsk koor ja kuumuta uuesti keemiseni. Vajadusel maitsesta soola-pipraga. Vala kaste tagasi ahjupotti või serveeri eraldi roa kõrvale.

reede, 20. september 2013

Dops-küpsise toorjuustutort

Maitsvat toorjuustukooki ei olnud juba ammu küpsetanud, selleks andis aga põhjuse kooliaasta algus.
Koogi tegemisel arvestasin eelkõige laste maitse-eelistusi - milline laps siis ei sööks šokolaadi ja Mesikäpa küpsiseid.

Et tulemus jääks kreemjas ja pehme, vajab toorjuustukook küpsetamist madalal kuumusel. Liiga kõrge kuumus võib koogi pealispinda praod tekitada - sel juhul päästab väljanägemise glasuur või muu kreemikiht. Mõnel pool soovitatakse küpsetamise ajaks ahju panna veenõu, aga mina seda meetodit ei kasuta. Samuti on tähtis lasta koogil aeglaselt maha jahtuda.

Kook sai väga maitsev, sisult kreemjas toorjuust suurte küpsisetükkidega, peal mahe hapukoorekiht.

Dops-küpsise toorjuustutort

2 pk (410 g) Dops-küpsiseid
50 g võid
600 g toasooja toorjuustu
3 muna
250 ml rõõska koort
150 g valget šokolaadi
250 g hapukoort
2 sl suhkrut

Purusta 1 pakk küpsiseid ja sega need sulatatud võiga. Suru küpsetuspaberiga kaetud 24 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhja.
Täidise jaoks kuumuta rõõsk koor ja sulata selles valge šokolaad. Lase veidi jahtuda. Vahusta toorjuust, lisa ühekaupa munad ning seejärel koore-šokolaadisegu. Murra ülejäänud küpsised neljaks (NB! 4 küpsist jäta kaunistamiseks) ja sega täidise hulka. Vala täidis küpsisepõhjale.
Küpseta 165-kraadises ahjus 45 minutit, lase täielikult jahtuda.
Sega hapukoor suhkruga, vala ettevaatlikult jahtunud koogile. Kaunista pooleks lõigatud küpsiste ja valge šokolaadi nööpidega.

teisipäev, 17. september 2013

Tomati-sibulasupp (seljankapõhi)

Sel aastal olen riiulile teinud mitu-mitu purki supipõhja, et talvel oleks hea kiiresti sahvrist võtta ja supp hetkega lauale kanda. Muidugi viis supiretsepti otsingutele asjaolu, et tohutu suur korvitäis tomateid vajas realiseerimist.

Seda suppi võib süüa niisama lihtsalt tomati-sibulasupina või lisada hulka erinevaid lihasaadusi, keetes nii kokku mõnusa seljanka. Soovi korral lisada veel oliive või kappareid.
Supipõhja kasutamisel lisa purgisisule samas koguses vett.


Tomati-sibulasupp (seljankapõhi)

1 kg sibulaid
1,5 kg tomateid
500 g kurke
4-5 porgandit
pool tšillipipra kauna
1 dl õunaäädikat
1 sl soola
1,5 sl suhkrut
4-5 loorberilehte
10 tera musta pipart
praadimiseks õli

Tükelda kurgid, sega soola ja äädikaga ning lase kinnises anumas tund aega maitsestuda.
Haki sibulad ja tomatid, riivi porgand jämeda riiviga. Kuumuta suure poti põhjas õli ning hauta sibulaid ja porgandit madalal kuumusel pehmeks. Lisa tükeldatud tomat, peeneks hakitud tšilli ja kurgid koos vedelikuga. Hauta madalal kuumusel 30 minutit. Lisa vürtsid, maitsesta soola ja suhkruga ning lase veel veidi aega podiseda. Serveeri maitserohelisega.

Supipõhja säilitamise eesmärgil tõsta segu ettevalmistatud purkidesse ja sule õhukindlalt. Säilita jahedas.

kolmapäev, 11. september 2013

Magus porgandipirukas

Magusat porgandipirukat mäletan mina vanaema retseptivaramust. Tema tegi piruka paksule pärmitaignast põhjale, minule meeldib siiski õhuke põhi rohkem.
Internetis ringi vaadates jäi magusa piruka retsepte üsna vähe silma, enamus on soolase täidisega, kuid meil on seda alati magusana tehtud. Porgandipirukas maitseb parimana veidi jahtunult, kuid sobib hästi süüa ka külmana.


Magus porgandipirukas

25 g pärmi
2 sl suhkrut
250 ml käesooja piima
0,25 tl jahvatatud kardemoni
25 g pehmet võid
5 dl jahu

500 g porgandit
200 g magusat kohupiima
1 keedetud muna
0,5-1 dl suhkrut

määrimiseks muna

Hõõru pärm suhkruga vedelaks, lisa koos pehme või ja kardemoniga soojale piimale. Lisa järk-järgult juurde jahu ja sõtku kuni tainas on ühtlane ja elastne. Kata kauss pealt rätikuga ja jäta soojasse kohta kerkima.
Koori porgandid ja keeda poolpehmeks. Lase jahtuda. Riivi jahtunud porgandid jämeda riiviga, sega hulka kohupiim ja hakitud keedumuna. Maitsesta suhkruga.
Rulli kerkinud tainas jahusel pinnal ahjuplaadi suuruseks ristkülikuks, tõsta taignarulli abil ahjuplaadile. Määri peale täidis, jättes servadest umbes 2 cm jagu vaba äärt. Keera ääred täidise peale. Määri taignaservad lahtiklopitud munaga. Küpseta 200-kraadises ahjus 25 minutit. 

teisipäev, 10. september 2013

Tatra-kapsahautis

Praegusel ajal on lausa patt jätta kasutamata kõiksuguseid kodumaiseid värskeid köögivilju, mida aiast, lookas turuletilt või poeriiulilt leida võib.

Ka meie toidulaualt leiab rohkesti hooajalisi värskeid aiasaadusi. Ühest suuremast kapsapeast valmis maitsev ühepajatoit ja mõnus tatra-hautis. Hautist sobib süüa iseseisva roana, peale törts hapukoort või serveerida liha kõrvale. Samuti sobib hautisesse lisada hakkliha.


Tatra-kapsahautis

4-6 sööjale

1 sibul
2 porgandit
500 g kapsast
3 dl tatart
600 ml aedviljapuljongit
5-6 musta pipra tera
1 sl sinepit
soola
hakitud tilli

Haki sibul ja viiluta porgand ning kapsas. Kuumuta sügavamal pannil õli, hauta sibul ja porgand poolpehmeks. Pese tatar voolava vee all, lase veidi nõrguda ja lisa pannile. Tõsta juurde kapsas. Lisa sinep, musta pipra terad ja kuum puljong. Lase kaane all podiseda 30 minutit või kuni aedviljad on pehmed. Maitsesta soolaga.
Puista peale hakitud tilli, soovi korral serveeri hapukoorega.

reede, 6. september 2013

Suvikõrvitsamoos õuna ja porgandiga

Praegusel ajal kuhjuvad minu köögis pidevalt kastid tühjade purkidega - küll toob naabrinaine oma peenramaalt ühe veidi ülekasvanud suvikõrvitsa, siis saadetakse ämbritäis punapeete, kuna tahtsin talveks ka boršipõhja valmis keeta, lisaks endiselt enda peenralt kurgid, mida olen nii marinaadi pannud, kui ka salatiks sisse teinud.

Suurest kollasest suvikõrvitsast aga tegin moosi, jagus isegi kahe erineva retsepti jaoks. Esimesena valmis porgandi ja õuntega moos, mis on pigem mahedapoolne ja mitte väga magus (no võrreldes maasikamoosiga). Sobib hästi saiale või pannkookidele määrimiseks.



Suvikõrvitsamoos õuna ja porgandiga

1,7 liitrit moosi

700 g suvikõrvitsat
500 g hapusid õunu
500 g porgandeid
1 sidruni koor ja mahl
500 g moosisuhkrut

Puhasta köögiviljad ja riivi jämeda riiviga. Lisa potti veidi vett, riivitud köögiviljad ja sidruni koor ning pigista peale mahl. Kuumuta ja lisa suhkur. Hauta madalal tulel 20 minutit, püreesta segu ja tõsta steriliseeritud purkidesse.