reede, 30. august 2013

Õuna-martsipanirullid

Õun ja martsipan on kindlasti üks minu lemmikkooslusi küpsetamisel, tegelikult üldse on martsipanil kindel koht minu sahvris, et vajadusel lisada seda kookidesse, pirukatesse, magustoitudesse või mis siin salata - ka niisama maiustamiseks.

Need õuna-martsipanirullid on äärmiselt lihtsad ja kiiresti valmistatavad ka hommikukohvi kõrvale (värskete hommikuste ahjusaiade valmistamiseks võta külmutatud lehttainas eelmisel õhtul külmkappi sulama). Täidise vahele puistasin ka peotäie kreeka pähkleid, mis sobivad õuna-martsipaniga ideaalselt. Kasutasin Odense küpsetuskindlat martsipani, mis kuumutamisel ei sula ega valgu küpsetisest välja.


Õuna-martsipanirullid

12-15 tk

500 g lehttainast
150  g toasooja toorjuustu
2-3 õuna
200 g (küpsetuskindlat) martsipani
50 g kreeka pähkleid
1 sl suhkrut
määrimiseks muna

Puhasta ja tükelda õunad väikesteks kuubikuteks.
Rulli lehttainas jahusel laual ristkülikukujuliseks. Määri peale toorjuust. Puista peale õunakuubikud, tükeldatud martsipan ja hakitud kreeka pähklid. Raputa peale suhkur.
Keera tainas pikemast küljest rulli, lõika 2 cm laiusteks viiludeks. Tõsta viilud küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, määri pealt lahtiklopitud munaga. Küpseta 200-kraadises ahjus 15-20 minutit kuni saiad on pealt kuldseks küpsenud.

kolmapäev, 21. august 2013

Kihiline peedi-juustusalat

Koduselt pidulik köögiviljasalat, mille erinevad kihid tulevad kõige paremini esile, kui serveerida salatit sirgete seintega klaaskausis. Huvitava tulemuse saab pakkudes salatit väikestes portsjonpokaalides, sellisel juhul saab salatit süüa kas läbisegatult või nautida kihthaaval, kellele siis kuidas meeldib.
Kes eelistab tõhusamat kõhutäit, võib herned asendada hoopis suitsukana või suitsuvorstiga.

Soovitan salatil lasta paar tundi külmas maitsestuda, pikemalt seismisel muutuvad koostisained vesiseks ja peedimahl hakkab alumisi kihte punaseks värvima.


Kihiline peedi-juustusalat

6 sööjale

400 g keedetud peeti
300 g juustu
4 keedetud muna
3-4 marineeritud kurki
200 g külmutatud herneid

Kaste:
200 g hapukoort
200 g majoneesi
soola-pipart

Vala külmunud herned keeva veega üle ja jäta nõrguma. Riivi peet, juust ja munad jämeda riiviga. Haki marineeritud kurgid. Sega kokku kastmeained.
Vala klaaskausi* põhja herned, seejärel riivitud munad, siis kolmandik kastmest. Kastme peale riivitud juust, edasi riivitud peet ja seejärel hakitud kurk. Kõige peale vala ülejäänud kaste. Lase salatil paar tundi külmkapis maitsestuda. Kaunista hakitud maitserohelisega.

*valmistasin salati 1,2 liitrisesse kaussi ja see tuli antud kogustega ääreni täis.

reede, 16. august 2013

Rukki-mustikakook

Minu tänavune mustikasaak piirdus karbitäie marjadega, mis läksid käiku selle ammu kirjapandud, kuid siiani tegemist ootava koogiretsepti jaoks. Kook on valmistatud rukkijahust ja seetõttu mõnusa karamellise leiva maitsega ning äärmiselt lihtne  - valmib ainete kokkusegamise vaevaga. Kõrvale serveerida kreemjat vaniljejäätist või -kastet, sest muidu võib kook tunduda pisut kuivavõitu.

Valmistamiseks sobivad nii värsked kui ka külmutatud mustikad, ainult külmunud marjad tuleks enne koogile laotamist segada 1 supilusikatäie tärklisega.



Rukki-mustikakook

Põhi:
250 g pehmet võid
80 g suhkrut
250 g rukkijahu
1 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola

300 g mustikaid

Kate:
100 g külma võid
200 g rukkijahu
30 g pruuni suhkrut
30 g fariinisuhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola

Vahusta või suhkruga. Lisa küpsetuspulbri ja soolaga segatud jahu. Määri tainas küpsetuspaberiga kaetud väiksemale ahjuplaadile (minul oli 23x33 mõõtmetes plaat).
Puista peale mustikad.
Sega omavahel kõik katteained ja näpi ühtlaseks puruks. Laota mustikatele.
Küpseta kooki 200-kraadises ahjus 1 tund. Serveeri jäätisega.

Algretsept: Birjo Ubras

pühapäev, 11. august 2013

Vürtsikas kurgisalat

Kellel uputab hetkel suvikõrvitsatega, kellel tomatite või hoopis kurkidega. Suvikõrvitsaid saame parajas koguses, mitu kilo tomateid keetsin ketšupiks, aga kurgid kasvavad pidevalt üle. Kasvavad nii suureks, et marineerida neid enam ei taha, küll sobivad hästi salatiks hakkida.

Kurgisalat valmib ööpäevaga, mil tulevad esile küüslaugu, äädika ja sinepi maitse ning salat muutub mõnusalt vürtsikaks. Sobib hästi grillroogade kõrvale.
Salat tuleks ära tarbida nädalapäevade jooksul, pikemalt sailib vaid õhukindlalt suletud purkides külmkapis.


Vürtsikas kurgisalat

500 g kurke
1 sibul
2 küüslauguküünt
1 tl soola
2 tl suhkrut
1 sl 30% äädikat
1 tl mahedat sinepit
musta pipart
1 tl sinepiseemneid
hakitud tilli

Lõika kurgid väikesteks kuubikuteks, haki sibul ja küüslauk peeneks. Sega kõik salatiained omavahel ja lase ööpäev kinnises anumas külmkapis seista, aeg-ajalt segades.
Pikema säilitamise korral sule purgid õhukindlalt ja säilita külmkapis.