kolmapäev, 31. juuli 2013

Marjašarlott

Üldiselt ma tarretatud torte teha ei armasta, sest ei ole minul seda sõbrasuhet želatiiniga -  küpsetamine on ikka palju lollikindlam variant.

Hiljuti aga sõime maitsvat marjatorti, mistõttu oli isu ka ise taaskord tordi tegemine ette võtta.
Šarlott-tordi valmistamine võib esmapilgul tunduda keeruline, aga tegelikult on üsna lihtne, vaid jahtumine-tardumine võtab aega. Kuid ka seekord ma hoidsin igaks juhuks hinge kinni külmkapi ust avades - kas tulemuseks on mõnus lõigatav tort või sööme taaskord kausikooki :)
Želatiini kindluse mõttes rohkem ka ei saa panna, siis muutub kreem hoopis kummiseks, mis süüa ei kõlba.

Õnneks oli kreem täpselt paraja konsistentsiga ja tort sai mõnusalt marjane ja kerge.


Marjašarlott

Biskviit:
5 muna
5 sl suhkrut
2,5 sl jahu
2,5 sl tärklist

Biskviidi määrimiseks moosi (kasutasin vaarikamoosi)

Kreem:
800 g marjajogurtit
200 ml rõõska koort
0,5 dl suhkrut
8 želatiinilehte
1 dl piima

Vahusta munad suhkruga. Sõelu juurde jahu ja tärklis. Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 200-kraadises ahjus 7-10 minutit.
Kummuta biskviit veidi märjaks piserdatud küpsetuspaberile ja eemalda pealmine küpsetuspaber. Niisuta ka eemaldatud küpsetuspaber veega ja aseta uuesti biskviidile. Lase jahtuda.
Määri jahtunud biskviidile moosi ja keera ettevaatlikult rulli. Tõsta tunniks külmkappi tahenema.

Lõika rullbiskviit viiludeks. Vooderda kauss toidukilega, et kook hiljem hõlpsasti kätte saada. Aseta biskviidiviilud korrapäraselt kausi põhja ja servadele.

Pane želatiinilehed külma vette paisuma. Kreemi jaoks vahusta koor. Sega vahukoor õrnalt jogurti hulka. Maitsesta suhkruga. Pigista želatiinilehed kuivaks, lahusta soojendatud piimas. Nirista želatiinivedelik ettevaatlikult jogurtisegu hulka. Vala segu biskviidirullidega vooderdatud vormi, kata peale toidukilega ja tõsta 3-4 tunniks külmkappi või kuni kreem on tarretunud.

neljapäev, 25. juuli 2013

Marineeritud praeliha

Vana hea klassikaline peolaua roog, mida meie teeme üsna tihti ka argipäevaks. Esiteks on valmistamine lihtne ja piisava koguse korral jätkub liha mitmeks päevaks. Mulle meeldib marineeritud liha enim lihtsalt koos koduse leivaga süües, aga sobib ka kuuma kartuli kõrvale.

Juba lapsena maitsesid mulle väga lihaga koos marineeritud porgandid ja sibulad, seega lisan neid ka nüüd alati topeltkoguse. Marinaadi teen üsna tugeva, esialgu mekkides isegi veidi liialt soolakas-äädikane, aga tulemus on seda maitsekam.

Marineeritud liha säilib külmkapis kuni nädala.


Marineeritud praeliha

500 g seakarbonaadi

2 dl jahu
soola-pipart
3 muna
praadimiseks õli

2 sibulat
2 porgandit
1,5 l vett
10 tera musta pipart
3 loorberilehte
3,5 sl soola
3 sl suhkrut
4 sl äädikat

Lõika karbonaad umbes 1 cm paksusteks viiludeks, tao lihahaamriga õhukeseks ja lõika suupärasteks tükkideks. Maitsesta jahu soola-pipraga, klopi lahti munad. Kasta lihatükke kõigepealt jahusse, seejärel munasse. Prae lihatükke mõlemalt poolt ja jäta jahtuma.
Marinaadi jaoks viiluta sibulad ja porgandid. Aja potis vesi keema, lisa pipraterad, loorberilehed, suhkur-sool ning viilutatud sibul ja porgand. Keeda kuni porgand on parajalt krõmps. Tõsta pott tulelt, maitsesta äädikaga, et marinaad jääks piisavalt kange ja lase marinaadil jahtuda.
Lao praetud lihad kaussi, vala peale jahtunud marinaad ja jäta vähemalt ööpäevaks külma maitsestuma.

Algretsept: Nami-Nami


kolmapäev, 24. juuli 2013

Võileivaretseptid Fazer Fresh puuviljaleivakesega


Suve hakul valmis minu köögis jälle ports võileivaretsepte, et katsetada Fazer Freshi sarja uudistoodet . Nimelt on lisaks mitmeviljahelvestega ja kaerahelvestega kaetud leivakestele lisandunud valikusse ka magusam puuviljatükikestega leivake. 

Kuna meie oleme suured võileivasööjad, siis valmisid toitvad võileivad kiiresti ja arvestades grillihooaega said mõned komponendid ka grillil kuuma. Mõnus vahepala igaljuhul.

Minu lemmikuks sai alljärgnev retsept kergelt grillitud pirni ja valgehallitusjuustuga. 


Puuviljaleivake grillitud pirni ja valgehallitusjuustuga

2 puuviljaleivakest
1 pirn
100 g valgehallitusjuustu
mett
tüümiani

Lao leivakestele pirni- ja juustuviilud. Küpseta ahjus grill-režiimil 200 kraadi juures 4-5 minutit kuni juust hakkab sulama ja pirn on kergelt küpsenud. Nirista peale vedelat mett ja serveeri värske tüümianioksaga.



Magus puuviljaleivake virsiku-kodujuustuga

2 puuviljaleivakest
200 g kodujuustu
2 virsikut
mett

Tükelda 1 virsik väikesteks tükkideks ja sega kodujuustuga. Tõsta virsiku-kohupiim leivakesele, lao peale virsikuviilud, nirista peale mett.




Puuviljaleivake päikesekuivatatud tomatite ja grillitud halloumiga

4 puuviljaleivakest
200 g halloumi-juustu
200 g päikesekuivatatud tomateid õlis
salatilehti

Kaste:
4 sl paksemat maitsestamata jogurtit
2 sl majoneesi
veidi sidrunimahla
suhkrut

Viiluta halloumi ja küpseta grillil mõlemalt poolt umbes minut. Lao leivakesele salatilehed, tõsta peale kastet, seejärel grillitud juustuviilud ja päikesekuivatatud tomatid.



Puuviljaleivake kurgi-kapsasalati ja grillitud krevettidega

2 puuviljaleivakest
toorjuustu
100 g kurgi-kapsasalatit
1 tomat
200 g puhastamata hiidkrevette

Puhasta krevetid. Aseta puhastatud krevetid kaussi, nirista peale oliivõli ja maitsesta soola-pipraga. Grilli krevette mõlemalt poolt 1 minut.
Grilli puuviljaleivakesi mõlemalt poolt. Määri leivakestele toorjuustu, tõsta peale kapsasalat, tomativiilud ja grillitud krevetid.

teisipäev, 9. juuli 2013

Šokolaadi-kookosemaius

Šokolaadi-kookosemaius maitseb nagu Bounty šokolaad ja mille tegemine kodus on äärmiselt lihtne, ainult veidi aeganõudev, sest maius vajab aega külmkapis tahenemiseks. Selles retseptis on glasuurimiseks kasutatud piimašokolaadi, aga ka tumeda šokolaadiga saab väga hea, mitte nii magus.

Mina säilitasin osa maiuseid külmkapis ja ülejäänud sügavkülmas. Peab ütlema, et ka otse sügavkülmast võttes on tegemist väga maitsva maiusega, eriti mõnus ja jahutav kuumal suvepäeval. Toatemperatuuril hoidmiseks tuleb šokolaad eelnevalt tempereerida (loe täpsemalt Nami-Namist), siis ei sula šokolaad toasoojas.


Šokolaadi-kookosemaius

ca 25 tk

300 g kookoshelbeid
300 g magusat kondenspiima
150 g pehmet võid
300 g piimašokolaadi

Sega kookoshelbed ja toasoe või. Lisa kondenspiim ja sega ühtlaseks massiks.
Vooderda ca 18x25 cm vorm toidukilega ja vala kookosmass vormi. Tõsta vorm 2-3 tunniks sügavkülma.
Lõika külmunud kookosmass ca 3x6 cm kangideks, tõsta kangid 1 tunniks sügavkülma.
Sulata piimašokolaad. Kasta kookoskangid šokolaadi sisse ja seejärel külmkappi tahenema.

Retsept: Nami-Nami