pühapäev, 30. juuni 2013

Kapsarullid

Turuletil olid nii ilusad väikesed kodumaised värsked kapsapead müügil ja mu esimene ja ainus mõte neist kapsarulle valmistada. Kuni selle hetkeni ei tahtnud ma kapsarullide valmistamisest tegelikult  midagi kuulda ja veelvähem neid veel süüa. Maitsemeeltes oli kapsarullidest lihtsalt niivõrd ebameeldiv mälestus, et aastaid ei ole ma neid söönud. Ja nüüd siis järsku käis mingi plõks.

Isu aina kasvas nähes kui ilusaks erksalt heleroheliseks kapsalehed keetes muutusid ja kui isuäratavad need armsad kapsapätsikesed ahjuvormis välja nägid. Igaljuhul on nüüd kapsarullid meie kindlad lemmikud. Head isu!



Kapsarullid

8 tk

1 kapsapea
1 dl riisi
300 g hakkliha
1 sibul
3 sl hapukoort
soola-pipart
veidi võid

Eemalda kapsapealt ettevaatlikult lehed. Kasta lehed mõneks minutiks kuuma vette kuni need on pehmenenud. Tõsta jahtuma.
Keeda riis pehmeks. Prae pannil sibul ja hakkliha, lisa juurde riis, hapukoor ja maitsesta soola-pipraga (maitsesta julgelt!).
Tõsta igale kapsalehele veidi täidist. Tõsta kapsalehe küljed täidise peale ja keera siis rulli. Tõsta kapsarullid ahjuvormi. Puista peale mõned võitükid ja küpseta 200 kraadi juures 20 minutit kuni kapsarullid on pealt pruunistunud.

reede, 28. juuni 2013

Eton Mess

Üks lemmikumatest maasikamagustoitutest. Ometi ei valmista ma seda eriti tihti, sest küll ei ole kohe rõõska koort külmkapist võtta või on keegi vahepeal beseed nahka pistnud. 

Eton Mess on üks minu salarelv suuremale seltskonnale magustoidu serveerimiseks - valmistamine seisneb ju ainult komponentide kokkusegamises ja kui üldjuhul valmistan magustoitu väikestesse pokaalidesse, siis ka suures klaaskausis jääb tulemus väga ahvatlev. 

Traditsiooniliselt valmistatakse Eton Messi maasikatest, aga väga maitsev saab ka muude suvemarjadega.


Eton Mess

4-le sööjale

300 g maasikaid
4 dl rõõska koort
1 tl vaniljesuhkrut
1 sl suhkrut
75 g beseed

Vahusta koor suhkrutega. Tükelda pooled maasikad ja enamus beseed väiksemateks tükkideks ning sega vahukoorega. Tõsta magustoidupokaalidesse. Tõsta peale ülejäänud maasikad ja veidi beseetükke. Serveeri kohe.

esmaspäev, 17. juuni 2013

Kanatäidisega pommud

Täidetud köögiviljad jõuavad meie lauale kahetsusväärselt harva. Ometi on tegemist lihtsalt ja kiiresti valmiva põneva roaga. Kasutasin selles roas eilse ahjukana jääke, aga võib valmistada ka toorest kanafileest. Sel juhul kanaliha muidugi eelnevalt küpsetada.  Jogurti-majoneesikaste muudavad täidise mõnusalt mahlaseks, maitset annab basiilik.


Kanatäidisega pommud

4 tk

2 pommut
200 g ahjukana
1 sl majoneesi
1 sl maitsestamata jogurtit
100 g mozzarellat
1 tomat
peotäis basiilikulehti
palsamikastet
soola-pipart


Lõika pommud pikuti pooleks. Uurista sisu välja, nirista tühjadele pommupoolikutele veidi oliivõli ja küpseta 200-kraadises ahjus 20 minutit.
Tükelda pommudest välja uuristatud sisu väiksemaks. Kuumuta tükke mõni minut kuumas õlis. Lisa tükeldatud kana ja mozzarella, majonees ja maitsestamata jogurt. Maitsesta soola-pipraga. Tõsta pann tulelt, lisa täidisele hakitud basiilikulehed.
Täida pommupoolikud täidisega. Kata tomatikuubikutega ja nirista üle palsamikastmega. Küpseta 200 kraadi juures 15 minutit kuni juust on täidises sulanud.

esmaspäev, 10. juuni 2013

Võis praetud küüslaugused aedoad salveiga

Eile turul käies sattusin poolkogemata kodumaiste väikeste tomatite otsinguil aedubade leti äärde. Kuna aedoad mulle väga-väga maitsevad, oli otsus kindel ja kotike ubasid kohe korvis. Esimesed oad valmisid lihtsalt ja kiirelt, seekord küüslaugu ja salveiga maitsestatult. Mõnusalt kerge suveroog.


Võis praetud küüslaugused aedoad salveiga

500 g aedubasid
2 sl võid
2 küüslauguküünt
peotäis salveilehti

Lõika aedubadelt varrepoolne ots ära. Keeda ubasid soolaga maitsestatud vees 4-5 minutit kuni oad on veel parajalt krõmpsud. Kurna.
Kuumuta pannil või, lisa keedetud oad, viilutatud küüslauk ja salveilehed. Pruunista mõni minut. Serveeri kohe.