kolmapäev, 29. mai 2013

Juubeli rabarberikook

Kuigi rabarberihooaeg on ammu juba hooga käima läinud ja blogides avaldatakse aina uusi ja uusi retsepte, olen mina vaid paar rabarberikooki küpsetanud. Nii nagu esimeste maasikate, esimeste õunte, esimeste sparglite puhul, tahan alati kindla õnnestumise peale minna ja valin esimeseks alati läbiproovitud retseptid, nii valmis ka esimestest rabarberitest klassikaline biskviitkook. Hiljem võib juba uute retseptidega katsetama hakata.
Kui lõpuks tuli küpsetamise isu peale, siis selgus, et külmkapis polnud enam killukestki võid. Alguses tuli meelde vaid pavlova, mida saab ilma võita teha, siis aga sahvris sobrades leidsin pakikese Juubeli koogipulbrit - oligi teine teadmata ajast juba seisnud. Kook valmis ülilihtsalt ja  tuli täitsa maitsev. Sobib hästi nö koogi-kiirabiks.


Juubeli rabarberikook

1 pk Juubeli tordipulbrit
1 dl vett
500 g hapukoort
200 g rabarberit
2 sl demerara suhkrut
peotäis  pähkleid
peotäis mandlilaaste
1 sl fariinisuhkrut

Sega pool tordipulbrist veega ja teine osa hapukoorega. Suru veega segatud pulber 24 cm lahtikäiva koogivormi põhja, vala peale hapukoorega segatud pulber. Puista peale tükeldatud ja demerara suhkruga segatud rabarber. Soovi korral lisa ka pähklid ja mandlilaastud. Kõige peale puista fariinisuhkrut. Küpseta 180-kraadises ahjus 45 minutit.

Retsept: Nami-Nami

teisipäev, 21. mai 2013

Sparglipirukas parmesani juustuga

Mõnus, et kasvuhoonest saab juba rohelisi salatilehti noppida ja krõmpsuvaid rediseid mullast puhtaks raputada. Ühte peenraserva on mul ka spargel torgatud, kuid lasen sel aastal veel tal kosuda. Lugesin, et spargel on valmis saaki andma alles kolmandal aastal, nii et las need peenikesed varrekesed veel  õõtsuda tuules ja seni tuleb sparglit turult hankida.
Ühe kimbu sparglit sõime lihtsalt praetult, kõrvale pošeeritud muna. Teisest kimbust valmis see lihtne, aga ülimaitsev pirukas.

Retsept on inspireeritud maikuisest ajakirjast Jamie.


Sparglipirukas parmesani juustuga

Põhi:
300 g jahu
150 g võid
näpuotsatäis soola
1 muna

Täidis:
250 g sparglit
110 g suitsupeekonit
3 muna
150 g parmesani juustu
2 dl rõõska koort
1 tl Dijoni sinepit
soola-pipart

Põhja jaoks näpi külm või jahuga ühtlaseks puruks, lisa sool ja muna. Suru tainas 20x30 cm pirukavormi. Tõsta 20 minutiks külma.
Tükelda suitsupeekon väikesteks ribadeks ja prae läbi. Tõsta praetud peekon köögipaberile nõrguma.
Kata pirukas küpsetuspaberiga ja aseta peale küpsetusoad (või -herned vms). Küpseta 180-kraadises ahjus 15 minutit, eemalda küpsetuspaber ja küpseta veel 3-4 minutit kuni põhi on kuldne.
Täidise jaoks klopi munad lahti, lisa rõõsk koor, praetud peekon ja riivitud parmesan. Maitsesta sinepi ja soola-pipraga.
Vala täidis eelküpsetatud pirukapõhjale, aseta peale sparglid. Küpseta 180-kraadises ahjus 25 minutit. Enne serveerimist lase 15 minutit taheneda.

reede, 17. mai 2013

Võilillemoos

Kui enamus inimesi kirub võililli ja üritab neid väevõimuga murust välja juurida, siis mulle seevastu võililled väga meeldivad ja minu murul võivad nad vabalt koos kirikakardega ilutseda.
Võililled tuleks kindlasti korjata päikesepaistelisel päeval, mil õienupud on täielikult avanenud, seejärel puhastada kroonlehed, mis on üsna tüütu tegevus, aga tulemus on magusam ja kollasem (tupelehted muudavad moosi mõrkjaks ja värvilt rohekamaks).
Võilillemoos on kergelt mõrkjas, aga magus nagu mesi - vahel nimetatakse keedist ka võilillemeeks. Tänu moosisuhkru kasutamisele on konsistents pigem marmelaadi sarnane. Sobib hästi röstsaia katteks koos brie juustuga.


Võilillemoos

2 l võililleõisi
1 l vett
2 sidrun
1 pakk (330 g) Dansukkeri 1+3 moosisuhkrut

Puhasta võilleõied alumisest rohelisest osast. Vala puhastatud kollastele õitele peale 1 liiter keeva vett, nii et võililled oleksid üleni kaetud. Jäta 24 tunniks kaane alla seisma.
Kurna vedelik potti, lisa sidrunimahl ja lase keema tõusta. Lisa juurde suhkur ning keeda tasasel tulel 15 minutit.

Retsept: Puhas rõõm


teisipäev, 14. mai 2013

Rukkikorvikesed lõhekreemiga

Maikuu on meie peres üks suur-suur sünnipäevade tähistamise kuu.  Samas terve päev ju köögis ka askeldada ei saa, kuigi see tegelikult mulle meeldiks, siis sobivad hästi kiireks lauakatteks lihtsad suupisted. Näiteks need rõõmsalt kevadised lõhekreemiga suupisted.
Rukkikorvikesed on väga mõnusad niisama krõbistamiseks, aga neist on mugav ka kiiresti suupisted valmistada. Olen kasutanud neid erinevate salatite, võiete ja kreemide serveerimiseks, nagu seenesalat, munavõi või hoopis heeringa-sibula-hapukoore suupistete jaoks.


Rukkikorvikesed lõhekreemiga

25-30 tk

rukkikorvikesi
150 g lõhepasteeti
100 g toorjuustu
värsket tilli
musta pipart
soola

Kaunistamiseks värsket kurki

Hõõru toasoe toorjuust kohevaks, sega hulka lõhepasteet ja hakitud till. Maitsesta soola-pipraga. Tõsta lõhekreemi igasse leivakorvikesse. Kaunista kurgiviiluga. Serveeri kohe.

esmaspäev, 6. mai 2013

Pommuvorm

Itaalia kuulsast vormiroast Melanzane alla Parmigiana inspireeritud pommuvorm.
Aja kokkuhoidmiseks küpsetasin pommuviile ahjus, originaalis praetakse neid ikka ohtras õlis, sedasi tuleb ka roog rammusam. Igaljuhul on tulemus mahlane ja maitsev.


Pommuvorm

4 sööjale
1 suur pommu
1 tomat
1 sibul
1-2 sellerivart
1-2 küüslauguküünt
400 g purustatud tomateid
1-2 sl suhkrut
soola-pipart
peotäis värsket basiilikut
veidi riivjuustu
125 g mozzarellat

Lõika pommu 1 cm paksusteks viiludeks. Laota küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, nirista peale oliivõli ja küpseta 200-kraadises ahjus 20 minutit või kuni pommuviilud on küpsed.
Samal ajal valmista tomatikaste. Kuumuta pannil õli, lisa hakitud sibul ja seller. Kui köögiviljad hakkavad pehmenema, lisa hakitud küüslauk ja purustatud tomatid. Maitsesta suhkru, soola ja pipraga. Lase vaiksel tulel podiseda, kuni kaste hakkab paksenema. Valmis kastmele lisa hakitud basiilikulehed.
Määri ahjuvorm õliga. Pane vormi põhja pool tomatikastmest, selle peale pommuviilud ja peale veidi riivitud juustu. Peale uuesti tomatikaste, pommuviilud, mozzarellaviilud ja tomativiilud. Küpseta 200-kraadises ahjus 20-30 minutit kuni juust on pealt kergelt pruunistunud. Enne serveerimist lase 10 minutit roal taheneda.