kolmapäev, 24. aprill 2013

Pasta suitsupeekoni ja päikesekuivatatud tomatitega

15 minutit õhtusöögini, külmkapis haigutab tühjus. Õnneks leian tüki suitsupeekonit ja laupäevasest pitsast üle jäänud pooliku purgi päikesekuivatatud tomateid. Ruttu veekeetjas vesi keema, et pastakeeduvesi kiiremini valmis saaks, pann tulele, peekon viilutada ja pannile särisema. Juba ongi pasta keenud, hulka veidi toorjuustu ja tomatid ning mõnus õhtusöök ongi valmis.
Kasinates tingimustes tekivadki need lihtsad, aga ülimaistvad road. Head isu!


Pasta suitsupeekoni ja päikesekuivatatud tomatitega

4 sööjale

300 g pastat
150 g suitsupeekonit
100 g maitserohelisega toorjuustu
päikesekuivatatuid tomateid
soola-pipart

Keeda pasta vastavalt juhendile. Viiluta peekon ja prae krõbedaks, maitsesta soolaga. Sega valmiskeedetud pasta toorjuustuga, lisa poolitatud päikesekuivatatud tomatid. Tõsta pasta taldrikutele, aseta peale krõbedad peekoniviilud. Puista peale värskelt jahvatatud musta pipart.

kolmapäev, 17. aprill 2013

Tomatine pelmeenivorm

Aeg-ajalt tuleb ikka ette, et külmkapp on tühi, aga kohe-kohe vaja õhtusöök lauale tõsta. Seepärast hoian ikka sügavkülmas pelmeenipakki. Keedetud või praetud pelmeenid mind väga ei isuta, see-eest saab neist maitsva vormiroa. Kasutasin minipelmeene, aga sobivad ka tavalised pelmeenid. Kõrvale serveeri rohelist salatit.

Tomatise pelmeenivormi retsepti leiab ka ajakirja Maret aprillikuu numbrist.



Tomatine pelmeenivorm

4-6 sööjale

1 pakk (350 g) minipelmeene
1 sibul
2 sellerivart
1 paprika
2 küüslauguküünt
400 g purustatud tomateid
1 dl vett
1 sl suhkrut
1 sl kuivatatud tüümiani
väike punt hakitud basiilikut
soola-pipart
100 g Valio Forte juustu

praadimiseks õli

Haki sibul, seller, paprika ja küüslauk. Kuumuta pannil õli ja kuumuta köögivilju madalal kuumusel 7-8 minutit. Lisa juurde küüslauk, purustatud tomatid, suhkur, kuivatatud tüümian ja hakitud basiilik. Lisa veidi vett, maitsesta soola-pipraga ja hauta kastet madalal kuumusel 20 minutit.
Samal ajal keeda pelmeenid vastavalt pakil toodud juhendile.
Tõsta keedetud pelmeenid ahjuvormi, vala peale tomatikaste ja puista peale riivitud juust. Küpseta 200-kraadises ahjus 15-20 minutit kuni juust on pruunistunud. Enne serveerimist lase 10 minutit taheneda.

laupäev, 13. aprill 2013

Suitsukala-munasalat

Hommikusöögiks on kindlasti minu esimeseks valikuks puder, kuid vahelduseks valmistasin sellise lihtsa kalasalati. Suitsukala-munasalat on tegelikult ju täitsa tuttav retsept, aga teinekord vajavad need lihtsad asjad vaid meeldetuletamist. Salat sobib nii iseseisvaks söömiseks kui ka leivakatteks.



Suitsukala-munasalat

300 g suitsukala
4 keedetud muna
1/2 värsket kurki
värsket tilli
majoneesi
soola-pipart

Puhasta suitsukala luudest, pudista tükkideks. Haki munad ja riivi värske kurk, lisa suitsukalatükid, värske till ja majonees. Maitsesta soola-pipraga.

kolmapäev, 3. aprill 2013

Peedisupp

Mulle väga meeldib peedi-küüslaugusalat, aga tihtpeale jäävad keedetud peedid peale seda külmkappi seisma. Sama lugu on selleriga, mida üldjuhul kasutan salatis 1-2 vart. Sel puhul on hea võimalus kappi seisma jäänud aedviljad supiks keeta.
Maitselt magushapu nagu klassikaline borš, aga ilma lihata ning valmib kiiresti ja lihtsalt.


Peedisupp

6 sööjale

500 g keedetud peeti
1 sibul
2 porgandit
2 sellerivart
300 g (punast) kapsast
1 loorberileht
3-4 musta pipra tera
1-1,5 l aedviljapuljongit
2 sl sidrunimahla
suhkrut
soola

serveerimiseks toorjuustu või hapukoort ja maitserohelist

Puhasta köögiviljad ja tükelda ribadeks. Kuumuta potis õli, pruunista köögiviljaribasid mõned minutid. Lisa kuum puljong, loorberileht ja pipraterad ning keeda tasasel tulel 20-30 minutit kuni köögiviljad on pehmed. Maitsesta supp sidrunimahlaga, timmi hapusust suhkruga.
Serveeri hapukoore või toorjuustu ning maitserohelisega.