kolmapäev, 27. märts 2013

Martsipani-juustukook mooniseemnetega

Martsipani-juustukook sobib hästi lihavõttelaua kaunistamiseks - on ju selles kasutatud kreemjat toorjuustu, kollaseid talumune ja kevadiselt rohelist pistaatsiamassi. Mooniseemned on lihtsalt toredad ja krõmpusvad mõnusalt.
Kasutades rohelist pistaatsiamassi, on tulemuseks kaunis heleroheline kook, aga igati sobib ka tavaline martsipan. Tavaline martsipan eelnevalt riivida ja seejärel segada täidise hulka.
Põhjaks kasutasin ära pooliku müslipaki, müsli asemel aga sobivad ka küpsised, üldjuhul kasutatakse digestive küpsiseid.


Martsipani-juustukook mooniseemnetega

150 g müslit
50 g võid

740 g toorjuustu
2 muna
1 dl suhkrut
200 g Odense pistaatsiamassi või tavalist riivitud martsipani
1 sidrun
3 sl mooniseemneid

Sega müsli sulatatud võiga. Suru 20 cm läbimõõduga lahtikäiva vormi põhja.
Sega toasooja toorjuustu hulka munad ja suhkur. Lisa pistaatsiamass, sidruni riivitud koor ja mahl ning mooniseemned. Vala mass müslipõhjale. Küpseta 165-kraadises ahjus 55 minutit.
Lase jahtuda, kata pealt fooliumiga ja lase järgmise päevani külmkapis taheneda.

neljapäev, 21. märts 2013

Marmorkeeks

See oli üks esimesi küpsetisi, mida ma katsetasin, kuid tookord see ebaõnnetus täielikult, sest valmistamisjuhendis oli viga ja küpsetuspulber oli retseptiloendist välja jäänud. Tänaseks olen algretsepti täiendanud hapukoorega, mis muudab keeksi tõeliselt pehmeks ja mahlaseks.
Tõeline retseptivaramu klassika.


Marmorkeeks

150 g toasooja võid
2,5 dl suhkrut
3 muna
1 tl vaniljesuhkrut
3 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
250 g hapukoort
2 sl kakaod

Vahusta toasoe või suhkruga. Lisa ükshaaval munad. Sega omavahel jahu ja küpsetuspulber ning sega taigna hulka. Lisa juurde hapukoor.
Eralda 1/3 taignast, lisa sellele kakaopulber. Tõsta 3/4 heledast taignast võitatud keeksivormi. Tõsat peale pruun tainas ja vala peale ülejäänud hele tainas. Sega kahvliga õrnalt läbi, et taignad omavahel seguneksid. Küpseta 175-kraadises ahjus 50-60 minutit, kontrolli küpsust puutikuga.

reede, 8. märts 2013

Kirssidega kräsupea

Täna lihtsalt on nii ilus päev - on reede ja kohe-kohe algamas nädalavahetus, väljas on tõeliselt mõnus päikseline ilm ning tuba on kollaste tulpide ja nartsisside lõhna täis. Lisaks saab täna süüa torti.

Kräsupea valmistamine on imelihtne ja sellega saab hakkama ka algaja küpsetaja. Kook saab hästi mahlane ja mahe, eriti kui anda koogile läbiimbumiseks aega. Seetõttu on parem kui kook oleks eelmisel õhtul juba valmis tehtud ja külmkappi imbuma jäetud. Ja kirsiks tordil on muidugi kirsid!

Magusat naistepäeva kõigile!


Kirssidega kräsupea

Põhi:
4 muna
4 dl suhkrut
6 dl jahu
1 tl söögisoodat
400 g hapukoort
3 sl kakaopulbrit

Vahele:
1 kg hapukoort
2 banaani

Glasuur:
50 g šokolaadi
2 sl võid
1 dl rõõska koort

Kaunistamiseks kirsse

Vahusta munad suhkruga. Lisa juurde jahu, sooda ja hapukoor. Jaota pool taignast teise kaussi ja sega juurde kakaopulber.
Vala pruun tainas 26 cm lahtikäivasse küpsetuspaberiga kaetud koogivormi. Hele tainas vala küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta koogipõhjasid 180-kraadises ahjus 20-25 minutit kuni koogi sisse torgatud puutikk kuivaks jääb. Lase koogipõhjadel jahtuda.
Lõika hele koogipõhi suuremateks kuubikuteks. Sega kuubikud hapukoorega (jäta veidi hapukoort koogipõhjale määrimiseks).
Tõsta tume koogipõhi serveerimisalusele, määri peale ülejäänud hapukoor. Lõika peale banaaniviilud. Tõsta peale hapukoorega segatud koogikuubikud.
Glasuuri jaoks sulata potis šokolaad ja või, sega juurde rõõsk koor. Sega ühtlaseks ja lase veidi jahtuda. Nirista glasuur tordile, kaunista kirssidega.

Algretsept: Nami-Nami