pühapäev, 24. veebruar 2013

Rukkirull Vana Tallinna ja musta ploomi kreemiga

Selle rukkirulli retsept jäi mulle silma ühest hiljutisest Eesti Naisest.  Katsetasin originaalretsepti, kuid see maitses nagu leivasupp, mis tegelikult mulle maitseb, aga tulemus ei olnud selline nagu oleksin oodanud. Samas retsepti idee mulle meeldis ja kui vabariigi aastapäeva hommikul oli vaja midagi kiiresti küllaminekuks kaasa teha, sündis sellest hoopis teistsugune rukkirull.
Mahe, kerge Vana Tallinna aroomiga, ploomikreem ja rukkijahust biskviit, katteks magus valge šokolaad.

Ilusat Eesti Vabariigi aastapäeva!


Rukkirull Vana Tallinna ja musta ploomi kreemiga

Biskviit:
3 muna
1 dl suhkrut
2 sl rukkijahu
2 sl maisitärklist
1,5 sl kakaod
1 tl küpsetuspulbrit

Kreem:
100 g pehmeid musti ploome
2 sl Vana Tallinna koorelikööri
200 ml rõõska koort
2 sl suhkrut
300 g magusat kohupiimapastat

Kate:
200 g valget šokolaadi
kuivatatud rukkililleõisi

Biskviidi jaoks vahusta munad suhkruga. Sega omavahel kuivained ja sõelu munavahu hulka. Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 220-kraadises ahjus 8-10 minutit. Kummuta biskviit teisele suhkruga üleraputatud küpsetuspaberile. Kata niiske rätikuga, et vältida biskviidi kuivamist.
Kreemi jaoks tükelda mustad ploomid veidi väiksemaks ja keeda ploome väheses vees 5 minutit.  Nõruta ploomid ja sega Vana Tallinna likööriga. Vahusta rõõsk koor suhkruga, sega õrnalt kohupiimapasta hulka. Lisa juurde ploomitükid.
Määri kreem biskviidile, keera rulli ja lase 1 tund külmas maitsestuda.
Sulata šokolaad, nirista rullbiskviidile. Kaunista kuivatatud rukkililleõitega.


Vaata ka Nami-Nami isamaaliste tortide võistlustöid!

neljapäev, 21. veebruar 2013

Astelpajukook ja kutse kohvikusse

Sel laupäeval, 23. veebruaril, avatakse Tasku Keskuses taas  pop-up kohvik, kus pakutakse kodumaist toidukaupa ja vabariigi sünnipäeva ainetel valmistatud suupisteid.



Minu poolt on laual astelpajukoogikesed. Egas muud kui kohtume Taskus!



Astelpajukook

12 tk

Tainas:
200 g jahu
näpuotsatis soola
100 g külma võid
90 g Dansukkeri peensuhkrut
1 muna

Täidis:
1 sidruni koor
100 g Dansukkeri peensuhkrut
4 muna
200 ml astelpajumahla
50 g võid

Põhja jaoks sega köögikombainis jahu, sool, tükeldatud külm või ja suhkur. Lisa muna, sega ühtlaseks ja vajuta tainas 24-26 läbimööduga koogivormi põhja. Tõsta 30 minutiks külmkappi. Seejärel küpseta 200 kraadises ahjus 25-30 minutit.
Täidise jaoks hõõru riivitud sidruni koor ja suhkur ühtlaseks niiskeks puruks. Klopi juurde munad ja astelpajumahl. Kuumuta segu keeva vee kohale asetatud kausis (kausi põhi ei tohi vette ulatuda!) kuni täidise temperatuur on 82-83 kraadi, samal ajal vispliga segades (ca 10 minutit). Eemalda kauss tulelt, lase täidisel jahtuda 60 kraadini. Sega hulka tükeldatud või ja mikserda segu vähemalt 5 minutit kuni kreem on siidine ja läikiv.
Vala täidis küpsetatud põhjale, lase külmkapis taheneda vähemalt 1 tund.

teisipäev, 12. veebruar 2013

Vastlakuklid astelpajukreemiga

Sel aastal sõime tavalistest vastlakuklitest isu juba täis ammu enne vastlapäeva. Poes müüdavad suurtootjate kuklid kahjuks kriitikat ei kannata, seevastu kiidan hoopis Rõngu Pagari kukleid. Väga pehme sai ja muidugi naturaalne vahukoor. Mmm need on tõesti isetehtutega  võrreldavad. 
Vastlapäeval valmistasin aga teistmoodi kukleid, kus magusa vahukoore hulka segasin hoopis hapukat astelpajuvõiet. Kuklid küpsetasin taaskord Nami-Nami retsepti järgi.


Vastlakuklid astelpajukreemiga

25-30 tk

Kuklid:
5 dl käesooja piima
50 g pärmi
3 sl suhkrut
800 g jahu
2 muna
200 g sulatatud võid
1 tl jahvatatud kardemoni
1 tl soola

pintseldamiseks 1 muna

Astelpajukreem:
4 dl vahukoort
3 sl tuhksuhkrut
5-6 sl astelpajuvõiet

Hõõru pärm suhkruga vedelaks. Lisa piim ja pool jahukogusest. Lase rätiku all soojas kohas kerkida kuni tainas on hakanud vaikselt mullitama (ca 30 minutit).
Lisa taignale lahtiklopitud munad,  jahtunud sulatatud või, kardemon, sool ja ülejäänud jahu. Sõtku tainas kuni see on muutunud elastaseks ja läikivaks ning lööb kausi küljest lahti. Kata uuesti rätikuga ja lase soojas kohas tund aega kerkida.
Kerkinud tainast vormi väiksed kuklid. Aseta kuklid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, lase veidi veel kerkida (ca 15 minutit).
Pintselda kukleid pealt lahtiklopitud munaga, küpseta 200-kraadises ahjus 10-15 minutit.

Kreemi jaoks vahusta koor tuhksuhkruga, sega õrnalt juurde astelpajuvõie.

Lõika jahtunud kuklitelt pealt tükk ära, uurista saiasisu välja. Täida kukkel astelpajukreemiga. Soovi korral kaunista astelpajumarjadega ja raputa peale tuhksuhkrut.

Kuklite retsept: Nami-Nami


    Astelpajuvõie

    Lemon curd'i põhimõttel saab väga edukalt ka astelpajudest hapukat võiet valmistada. See sobib kasutamiseks magustoitudes, kookides ja muidugi niisama maiustamiseks.


    Astelpajuvõie

    75 g võid
    2 dl astelpajumahla
    150 g suhkrut
    4 muna

    Sulata potis või, sega juurde astelpajumahl ja suhkur. Pidevalt vispeldades lisa munad. Kuumuta segu tasasel tulel aeg-ajalt segades 10-15 minutit kuni segu on paksenenud. Vala purki ja lase jahtuda. Säilita külmas kuni nädal.

    esmaspäev, 11. veebruar 2013

    Kruubihautis kanaga

    Mõnusalt pikalt hautades saab kruupidest tõeline piduroog, mis sobib igati ka homme, vastlapäeval, lauale tõsta. Roog valmib kiiremini kui kruubid eelmisel õhtul likku panna.

    PS. Homme tutvustab Riigikantselei uut mobiilirakendust Rahvakalender, mis jagab muu meeleoluka informatsiooni hulgas nii kasulikke näpunäiteid, kuidas vanarahva kommetest tänapäeval rõõmu tunda, kui ka põnevaid soovitusi, mida tähistamise tarbeks ette võtta. Näiteks soovitatakse kiiresti küpsetada hiigelsuuri kukleid, sest vastlapäeval hakkab paastuaeg :) 
    Vaata Rahvakalendrit täpsemalt  siit.

    .

    Kruubihautis kanaga

    4 sööjale

    4 broileri poolkoiba või 2 broilerikoiba
    1 sibul
    2 porgandit
    1 paprika
    4 dl odrakruupi
    6 dl kanapuljongit
    soola-pipart
    mõned oksad rosmariini
    1 sl kuivatatud tüümiani

    Puhasta ja tükelda sibul, porgandid ja paprika. Pruunista broilerikoivad õlis, tõsta suuremasse ahjuvormi. Lisa pannile köögiviljad, pruunista veidi. Loputa kruubid voolava vee all, lisa pannile köögiviljade juurde, pruunista veidi, maitsesta soola-pipra ja maitseainetega. Vala kruubid koos köögiviljadega ahjuvormi broilerikoibade juurde, vala peale kuum kanapuljong.
    Kata vorm fooliumiga, küpseta 200-kraadises ahjus 1-1,5 tundi, kuni kruubid on pehmeks keenud. 15 minutit enne valmimist eemalda foolium, et roog saaks pruunistuda.

    kolmapäev, 6. veebruar 2013

    Kõrvitsa-kreemsupp kukeseentega

    Kahtlemata leiab siit blogist kõige enam suppe, mille tooraineks on kõrvits. No niivõrd lihtne on võtta sügavkülmast kõrvitsapüreed, sulatada, lisada rammusat koort juurde ja maitsev kõhutäide ongi valmis.

    Niisamuti leidis oma lõpu viimane ports kõrvitsapüreed, lisandiks väikesed kukeseened. Väga maitsev, süües meenub tahtmatult hilissuvine külluslik aia- ja metsasaaduste. Mis omakorda tuletab meelde, et sel aastal tahan kindlasti ka ise kõrvitsaid kasvatada. Seniks aga ootame kevadet...


    Kõrvitsa-kreemsupp kukeseentega

    4-6 sööjale

    1 kg kõrvitsat (või 500 g kõrvitsapüreed)
    1 sibul
    75 g võid
    300 ml köögiviljapuljongit
    400 g kohvikoort
    sidrunimahla
    soola-pipart
    200 g kukeseeni

    Puhasta kõrvits, lõika väiksemateks tükkideks. Puhasta ja haki sibul. Kuumuta paksupõhjalise poti põhjas 1-2 sl võid, lisa sibul ja kuumuta kuni sibul on muutunud klaasjaks. Lisa kõrvitsakuubikud ja puljong ning keeda madalal kuumusel kuni kõrvits on pehme. Püreesta ja lisa rõõsk koor. Lase uuesti keema, maitsesta sidrunimahla ja soola-pipraga.
    Sulata pannil 2-3 sl võid ja kuumuta kukeseened kiirelt läbi, maitsesta musta pipraga.
    Serveerimisel puista kukeseened supile, soovi korral lisa hakitud tilli.