pühapäev, 27. jaanuar 2013

Vaarikatega kohupiimakook

Vahelduseks traditsioonilisele rosinatega kohupiimakoogile tühendasin sügavkülma sinna suvel varutud marjadest ja kasutasin koogis vaarikaid. Vaarikate asemel võib tegelikult kasutada ükskõik milliseid marju, mis aga parajasti külmikus leidub. Kui kasutad koogis värskeid marju, siis neid ei ole vaja tärklisega segada.



Vaarikatega kohupiimakook

Põhi:
100 g toasooja võid
2 spl suhkrut
1 muna
2 dl jahu
näpuotsatäis soola

Täidis:
3 muna
2 dl suhkrut
500 g kohupiima
200 g hapukoort
1 tl vaniljesuhkrut
2 dl külmutatud vaarikaid

1 sl tärklist

Vahusta pehme või suhkruga kohevaks. Lisa muna ja vahusta veel. Sega hulka jahu ja näpuotsatäis soola. Suru tainas küpsetuspaberiga kaetud väiksema (minul 25x35 cm) ahjuplaadi põhjale ja küpseta 200-kraadises ahjus 5 minutit.
Täidise jaoks eralda munakollased munavalgetest ja vahusta munarebud suhkruga. Lisa juurde kohupiim, hapukoor, vaniljesuhkur. Lõpuks sega õrnalt taigna hulka vahustatud munavalged.
Puista eelküpsetatud põhjale tärklisega segatud vaarikad, vala peale tainas ja küpseta 40 minutit 180-kraadises ahjus. Enne serveerimist lase jahtuda.

teisipäev, 22. jaanuar 2013

Kartuli-singipirukad

Eelmisel nädalal juhtus selline lugu, et olid tulemas külalised, aga esiteks polnud mul kodus ühtegi muna, et kooki küpsetada ega tegelikult ka head ideed, mida üldse küpsetada. Mune oleks muidugi poest saanud, aga ma põhimõtteliselt ei osta poemune, vaid olen nõus ootama kuldkollaseid kodukanade mune. Siis aga äkki, keset ööd kui und ei olnud ja lakke vahtisin, meenusid mulle Tuuli tehtud kartuli-ürdipirukad. Parajasti oli külmkapis ka eilset kartuliputru, nii et kõik klappis ideaalselt.

Lisasin kartulipudrule veidi sinki ja juustu, kreemjama täidise jaoks pisut hapukoort (kasutasin uut Saaremaal toodetud kuumutuskindlat Smetana hapukoort) ning napsasin aknalaualt värsket sibulat ja tilli. Nii et üks-kaks-kolm oligi kaks plaaditäit ahjusooje pirukaid sööjaid ootamas.

PS. Munad jõudsid minuni täpselt enne pirukate ahjupanemist, seega said kenasti ka ülepintseldatud.


Kartuli-singipirukad

ca 35 tk

500 g pärmi-lehttainast
350 g kartulipüreed (või 4-5 keedetud kartulit)
50 g sinki
70 g riivitud juustu
3-4 sl Smetana hapukoort
soola-pipart
maitserohelist (rohelist sibulat, tilli vm)

määrimiseks muna

Tükelda sink väiksemateks kuubikuteks ja prae kergelt läbi. Sega praetud sink kartulipüreega, lisa juurde riivitud juust, hapukoor ning maitseroheline. Maitsesta veidikese soola-pipraga.
Rulli tainas ristkülikukujuliselt lahti, lõika pikkupidi pooleks, nii et saad kaks pikemat ristkülikukujulist taignaplaati. Tõsta ühe taignariba keskele täidist, keera taignaservad üksteise peale, nii et saad pika vorsti. Tõsta rulli lõikekoht allapoole, lõika 4 cm laiusteks pirukateks ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Tee sama teise taignapoolega. Määri pirukaid pealt lahtiklopitud munaga.
Küpseta 10-15 minutit 200-kraadises ahjus kuni pirukad on pealt kuldsed.

reede, 11. jaanuar 2013

Peedi-seenesalat


Seene-peedisalatit süües on paljud seda pidanud ütlemata maitsvaks rosoljeks, aga sööjate üllatuseks pole tegemist mitte selle heeringasalatiga, vaid hoopis seenesalatiga.

Olen salatis kasutanud nii endasoolatuid seeni kui ka poesleiduvat metsaseentesegu. Kui seened on väga soolased, tuleb neid eelnevalt mõned tunnid külmas vees leotada. Kastme olen kokku seganud ka hapukoorest ja majoneesist, tulemus jääb rammusam kui jogurtiga. Tõhusama kõhutäie jaoks võib salatisse hakkida paar keedetud kartulit.


Peedi-seenesalat

6-8-le sööjale

500 g röstitud või keedetud peeti
300 g soolaseeni
2-3 marineeritud kurki
200 g hapukoort või maitsestamata jogurtit
100 g majoneesi
suhkrut
soola ja musta pipart

Haki peet ja kurk väiksteks tükkideks. Sega kausis hapukoor (või jogurt) ja majonees, maitsesta suhkru, soola ja pipraga. Lisa juurde hakitud peet, kurk ning seened. Sega ühtlaseks. Lase paar tundi kuni üleöö külmas maitsestuda. Serveerimisel puista peale rohelist sibulat.

Retsept: Nami-Nami