pühapäev, 1. detsember 2013

Apelsini-piparkoogid

Hommikul ärgates sadas väljas ilusat tihedat lund ja üsna pea oli maa kaetud valge vaibaga. Nii ilus - tõeline jõulupüha! Kahjuks üsna pea aga asendus kõik see ilu lörtsi ja vihmaga ning hetkel on väljas pilkane pimedus ja akna peal rabistab vihma.
Sellest hoolimata on toas kaunis pühademeeleolu ja küpsetasime esimesed piparkoogid.

Kaunist esimest adventi!



Apelsini-piparkoogid

Kogus: ca 1,5 kg tainast


2 apelsini mahl ja koor
250 g suhkrusiirupit
150 g suhkrut
2 tl jahvatatud kaneeli
2 tl jahvatatud kardemoni
1 tl jahvatatud nelki
0,5 tl ingveripulbrit
250 g võid
2 muna
500 g nisujahu
tl söögisoodat

Kuumuta potis apelsinimahl ja -koor ning suhkur, keeda tasasel tulel 7-8 minutit kuni segu pakseneb. Lisa siirup, suhkur ja jahvatatud vürtsid ning kuumuta keemiseni. Tõsta pott tulelt, lisa tükeldatud või. Sega kuni või on sulanud ja lase veidi jahtuda.
Lisa pidevalt segades juurde munad. 
Lisa järk-järgult juurde söögisoodaga segatud jahu.
Paki tainas kilesse ja tõsta vähemalt järgmise päevani külmkappi tahenema.
Rulli tainas jahusel laual õhukeseks, lõika vormidega kujundid. Tõsta kujundid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 200 kraadi juures 6-8 minutit.

Algretsept: Nami-Nami

13 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Minul jäi taigen 600g jahuga küll liialt vedel piparkoogitaina kohta. Ka pärast kapis tahenemist.

Liisi ütles ...

Aitäh tagasiside eest!

Kahjuks ei oska öelda, miks Sul tainas vedelaks jäi, eriti peale külmas seismist.
Katsetan apelsiniga tainast varsti uuesti, et näha palju jahu vaja on lisada.

Anonüümne ütles ...

Eks ta vist sellepärast vedel jäi, et algsele piparkoogitainaretseptile tuleb lisada 2 apelsini mahl aga jahu kogus on ikka sama.

Liisi ütles ...

Olen samade kogustega teinud, minul hangus tainas kenasti. Kuid katsetan kindlasti uuesti.

Liina Hindremäe ütles ...

Tegin selle retsepti järgi taigna eelmisel nädalal. Proovisin järgmisel päeval siis küpsetama hakata, kuid tainas jäi rulli, lauakatte kui käte külge kinni. Lisasin jahu juurde ja sõtkusin. Mõtlesin, et lasen veel kaks ööpäeva seista, ehk muutub tugevamaks. Olen nüüd veel kahel korral proovinud, kuis tulemus on sama. Nüüd mul on külmkapis üle kilo väga maitsvat piparkoogitainast, mida mul pole võimalik aga ilma närve kulutamata kasutada. Kas on soovitusi veel taigna päästmiseks?

Liisi ütles ...

Liina, väga kahju, et taignaga niimoodi läks :( . Jahu ma väga palju juurde enam ei lisaks - piparkoogid võivad jääda liiga kõvad.
Võtan taigna tegemise lähipäevadel uuesti ette ja annan teada, kuidas minul tainas välja tuli.

Liisi ütles ...

Tegin jõulude eel uue katsetuse. Keetsin apelsinimahlast ja suhkrust siirupi ning jahu lisasin vähem. Tainas kôvastus külmkapis kiiresti, enne piparkookide valmistamist tuleks tainas veidi varem külmast välja võtta. Piparkoogid küpsesid kenasti ja said mõnusalt apelsinimaitselised.

Anonüümne ütles ...

Väga hea retsept, aitäh!
Tulevad hea maitsega, krõbedad piparkoogid.
Tõsi, taigen on õrn ja käsitlemine nõuab väikest vilumust. Kui rullimiseks läheb, soovitaks seda teha väiksemate koguste kaupa. Korraga on paras rullida umbes rusika- või õunasuurune kogus tainast.
Taigna valmistamise ajal (kui sooda mahlaga reageerib), tuleks üsna palju ja korralikult segada, kuni tinas on "rahunenud".

Liisi ütles ...

Aitäh tagasiside ja nõuannete eest ning kaunist jõuluootust!

Anonüümne ütles ...

Tere! Tekkis ka eile õhtul soov piparkoogitaina järele. Ei ole igapäevane tegija, aga paar korda 10 aasta sees ikka teen.
See , et vedel jäi. põhjuseks võib olla see milline või valiti,samuti ka vedeliku kogus.

Apelsine kasutasin 3, kuna olid suured. Apelsini rivides, ärge riivige koore all olevat valget kihti, see jätab mu meelest mõru maitse.
Mul oli vedeliku (siirup, apelsinimahl, vesi) kokku 1 liiter
Või oli see ehtne Eesti Taluvõi 82%, 180g pakk - seda panin 3 pakki
suhkrut pruunistasin 05 kg, siirupile tume suhkur ca 300 g
maitseainestest kasutasin
jahvatatud pipar, 1 tl, jahvatatud kardemon - 1 tl, kaneelipulber -8 tl, ingveripulber - 1 tl, jahvatatud nelk - 1 tl

Kui pruunistarud suhkur ja siirup olid kokku valatud, lisasin või ja maitseained, lasin jahtuda
jahtunult kloppisin juurde veel 4 kanamuna
ja lisasin 2kg jahu + 3 tl küpsetuspulbrit.
Segasin ja sõtkusin seni kui tainas tuli kausi serva küljest lahti ja jäi läikiv.
Algul oli selline vedelam, kuid täna hommikul külmikus on täiesti korralik tugev tainas.
Plaanis mingi osa täna küpsetada, aga enamus jääb seisma 2 nädalaks

Aitäh teema algatajale inspiratsiooni eest.
Elve

Liisi ütles ...

Aitäh põhjaliku kommentaari eest!

Anonüümne ütles ...

Tere! Tegin samuti taigna selle retsepti järgi. Esimest korda elus tegin piparkoogi tainast :) Lugedes kommentaare olin kindel, et läheb mul ka vussi. Liigitun sinna kategooriasse, et kui läheb vussi, siis kindlasti minul :) Aga tainas tuli väga super! Maitse on nii oivaline, et paneks toorelt nahka :) Kindlasti teen veel, aitäh!

Anonüümne ütles ...

Tegin minagi selle retsepti järgi taigna ning minul jäi küll vedel. Isegi peale külmas seismist. Varsti katsetan uuesti ja siis lisan rohkem jahu.
Maitse on aga taignal lihtsalt imeline! Mees ja lapsed olid valmis ka toorelt selle nahka pistma :)