kolmapäev, 11. september 2013

Magus porgandipirukas

Magusat porgandipirukat mäletan mina vanaema retseptivaramust. Tema tegi piruka paksule pärmitaignast põhjale, minule meeldib siiski õhuke põhi rohkem.
Internetis ringi vaadates jäi magusa piruka retsepte üsna vähe silma, enamus on soolase täidisega, kuid meil on seda alati magusana tehtud. Porgandipirukas maitseb parimana veidi jahtunult, kuid sobib hästi süüa ka külmana.


Magus porgandipirukas

25 g pärmi
2 sl suhkrut
250 ml käesooja piima
0,25 tl jahvatatud kardemoni
25 g pehmet võid
5 dl jahu

500 g porgandit
200 g magusat kohupiima
1 keedetud muna
0,5-1 dl suhkrut

määrimiseks muna

Hõõru pärm suhkruga vedelaks, lisa koos pehme või ja kardemoniga soojale piimale. Lisa järk-järgult juurde jahu ja sõtku kuni tainas on ühtlane ja elastne. Kata kauss pealt rätikuga ja jäta soojasse kohta kerkima.
Koori porgandid ja keeda poolpehmeks. Lase jahtuda. Riivi jahtunud porgandid jämeda riiviga, sega hulka kohupiim ja hakitud keedumuna. Maitsesta suhkruga.
Rulli kerkinud tainas jahusel pinnal ahjuplaadi suuruseks ristkülikuks, tõsta taignarulli abil ahjuplaadile. Määri peale täidis, jättes servadest umbes 2 cm jagu vaba äärt. Keera ääred täidise peale. Määri taignaservad lahtiklopitud munaga. Küpseta 200-kraadises ahjus 25 minutit. 

1 kommentaar:

Martiina Anni ütles ...

Mina teen (ja meil alati tehti) porgandipirukat pärmitaignaga, aga nii, et täidis oli sees, mitte lahtise pirukana. Ja alati magusana, kes see üldse soolast teeb :P