esmaspäev, 31. detsember 2012

Kirsitäidisega nougat-trühvlid

Head vana-aasta lõppu ja magusat uue algust!



Kirsitäidisega nougat-trühvlid

50 g kuivatatud kirsse
leotamiseks veidi Amarettot või vett
100 g Odense nougat-pähklikreemi
150 g tumedat šokolaadi

Pane kuivatatud kirsid ööseks Amaretto või vee sisse ligunema.
Lõika nougat-batoon tükkideks, vormi ümber kirsi palliks. Aseta pallid 30 minutiks külmikusse tahenema. Sulata šokolaad vesivannil või mikrolaineahjus. Kasta nougat-pallid šokolaadi sisse. Kaunista veidikese sulatatud šokolaadi ja kuivatatud kirsitükikesega.

esmaspäev, 17. detsember 2012

Šokolaadilaastud

Nagu ikka läks lõpp liiga kiireks. Küpsisevahetus nimelt.

Olin küll teinud ettevalmistusi, sealhulgas küpsetanud kahte sorti prooviküpsiseid, aga neist kummadki polnud päris see, mida ootasin. Lõpuks leidisin šokolaadilaastude idee ühest kokaraamatust, kuid seekord vedas retsept alt ja tulemus polnud üldsegi mitte selline nagu retsepti juures olev foto illustreeris. Seejärel natuke internetis otsimist, endameelest parima retsepti kokkukirjutamist, mitut plaaditäit katsetamist, oli tulemus üsna ideaalilähedane.


Kahjuks ei olnud ma küpsiste pakkimise ajaks enam oma ideest niivõrd vaimustunud, sest šokolaadilaastud olid väga-väga õrnad ja rabedad, aga loodetavasti postipoiss liiga hoogsalt pakkidega ei vehkinud ja mõni küpsis jäi ikkagi terveks.

Šokolaadilaastud

ca 45 tk

3 munavalget
100 g peensuhkrut
30 g jahu
30 g kakaod
50 g võid
50 g mandlilaaste

Rösti kuival pannil mandlilaastud. Säti ahi 200 kraadile soojenema, valmista ette 2 küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaati ning aseta valmis 2 taignarulli, millele küpsised jahtuma asetada.
Vahusta munavalged suhkruga kohevaks. Sõelu juurde jahu ja kakao. Nirista hulka sulatatud ja veidi jahtunud või ning sega tainas õrnalt ühtlaseks.
Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile teelusikaga tainast ning aja spaatliga ühtlase ja õhukese ringina laiali. Puista peale röstitud mandlilaaste. Ära tee ühele ahjuplaadile rohkem kui 5 ringi. Küpseta 200-kraadises ahjus 5 minutit või kuni küpsiselaastude servad on küpsenud (jälgi hoolikalt küpsemist!) Võta küpsised ahjust, tõsta õrnalt taignarullile jahtuma, et küpisese servad vajuvad alla. Lase jahtuda.


Minule saadeti selliseid maitsvad küpsised:


kolmapäev, 12. detsember 2012

Pähkli-puuviljatäidisega šokolaadikommid

Usinamad juba valmistavad jõulupakkidesse isetehtud maiuseid. Postitan ühe retsepti, mille järgi valmistatud komme võis leida eelmisel aastal meie jõuluvana kotist. Neid komme olla juba vanasti tehtud, "Mosaiik" nime all, kahjuks mina seda maitset ei mäleta, kuid need isetehtud kommid said küll väga head ja väärivad meenutamist ka sel aastal.



Pähkli-puuviljatäidisega šokolaadikommid


100 g pehmeid kuivatatud viigimarju
150 g pehmeid kuivatatud ploome
100 g kuivatatud jõhvikaid või kuivatatud kirsse
100 g hakitud mandleid või metspähkleid
1 sl vedelat mett
näpuotsatäis peenikest meresoola
glasuurimiseks tumedat šokolaadi
kaunistamiseks karamellkommipuru

Peenesta puuviljad köögikombainis peeneks. Lisa hakitud mandlid-pähklid, näpuotsatäis soola, mesi ja sega ühtlaseks massiks. Lase puuviljasegul külmkapis tund aega taheneda. 
Vormi segust kandilised pätsikesed. Kasta need šokolaadi sisse, kaunistamiseks puista peale kommipuru ja lase taheneda. Säilita jahedas õhukindlasse karpi pakendatuna.

Retsept: Nami-Nami


esmaspäev, 3. detsember 2012

Martsipanikattega piparkoogid

Piparkoogitainas ootas juba nädalapäevad küpsetamist, aga minu jaoks algab jõuluaeg ikkagi detsembriga ja esimese advendiga, mitte novembris nagu kaubanduses näha võib.
Nüüd on aga toas juba veidi jõulumeeleolu - küünlajalad on kaminasimsile sätitud, põrandal on punasetriibulised kaltsuvaibad ja  tuba on piparkoogilõhna täis.
Vahelduseks võib ka piparkoogid ära ehtida, muutes need pisut erilisemaks ja pidulikumaks. Selle laheda idee eest saab au ja kuulsuse endale Eva.


Martsipanikattega piparkoogid

piparkoogitainast
värvilist martsipani
koogikaunistusi

Küpseta piparkoogid. Lase jahtuda.
Rulli martsipan. Lõika piparkoogivormiga välja martsipanist kuju. Vajuta õrnalt piparkoogi peale. Vajuta peale kaunistused.