kolmapäev, 28. november 2012

Porgandi-vaarikarull

Selle porgandirulli jaoks saab ära kasutada tõsiselt suure hunniku porgandeid, isegi nii palju, et mingil hetkel taban end igatsemas köögikombaini, sest käsi hakkab riivimisest juba krampi tõmbama. Aga tulemus on seda väärt.
Porgandipõhi jääb mahe ja mahlane, samas vahukooretäidis on magus ja vaarikatest hapukas. Rulli katvad kookoshelbed aga meenutavad tänast ilusat talveilma ja vaikselt mahasadanud lund.


Porgandi-vaarikarull

300 g riivitud porgandit
100 g jahu
100 g suhkrut
2 muna
3 sl õli
40 g kookoshelbeid

Kreem:
200 ml rõõska koort
50 g suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
100 g vaarikaid
2 sl piima
2 želatiinilehte

Sega riivitud porgandid, jahu, suhkur, munad ja õli ühtlaseks ning määri tainas ristkülikukujuliselt küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 200-kraadises ahjus 10 minutit. Kalluta küpsenud põhi teisele kookoshelvestega kaetud küpsetuspaberile ja lase jahtuda.
Kreemi jaoks vahusta koor suhkru ja vaniljesuhkruga. Paisuta želatiinilehed külmas vees, sulata veidikeses kuumas piimas. Sega vahustatud koore hulka vaarikad ja pidevalt segades nirista hulka sulanud želatiin. Määri täidis jahtunud porgandipõhjale ja keera pikemast servast rulli. Lase külmas tarduda vähemalt paar tundi.

Algretsept: Anni Arro "Itaalias, Pelgulinnas ja Sepamaal"

neljapäev, 22. november 2012

Šokolaaditükkidega küpsised

Taaskord on toimumas vahva kokkamisüritus, mille käigus valmistatakse ja saadetakse ükseteisele küpsiseid. Täpsemalt saab lugeda Dagrise blogist Sööme silmadega. Igaljuhul olen nii mõnegile retseptile juba silma peale pannud.
Need šokolaaditükkidega küpsised on vahetuse jaoks veidi liiga lihtsad ja kodukootud, pigem sobivad kiiresti valmistamiseks, kui avastad tühja küpsisekarbi, aga ühe õhtuse tassi tee kõrvale peab ju küpsist krõbistama.


Šokolaaditükkidega küpsised

15-17 küpsist

150 g võid
100 g muscavado suhkrut
50 g suhkrut
1 muna
1 munakollane
2 tl vaniljeessentsi
300 g jahu
1/2 tl soodat
300 g šokolaaditükke

Sulata või ja lase veidi jahtuda. Pane mõlemad suhkrud kaussi, lisa juurde sulatatud või ja vaniljeessents. Vahusta hulka muna ja munakollane, kuni segu on muutunud heledaks ja ühtlaseks. Sega järk-järgult juurde jahu ja sooda, sega korralikult. Viimasena lisa šokolaaditükid.
Tõsta tainas suure lusikaga küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 170-kraadises ahjus 15-17 minutit kuni küpsiste servad on kergelt pruunid.

Algretsept: Nigella Lawson "Köök"

kolmapäev, 14. november 2012

Tipprestoranide retseptid kodukoka käe läbi

Sel nädalal on Terevisoonis käimas tore aktsioon, kus tipprestoranide kokad teevad oma populaarsemaid roogasid ja kodukokad saavad neid järele teha. Esimesena kokkas Põhjaka, eile oli Chedi ja täna OKO kokad oma parimat valmistamas. Homme peaks olema Tchaikovsky ja viimaks Pädaste mõisa restoran Alexander.

Põhjaka restoran valmistas marineeritud praetud räimi - väga lihtne retsepti, mida ilmselt on iga perenaine teinud. Algus tundus ahvatlevalt lihtne, kuid ootamatult keeruliseks osutus räimede hankimine. Kui kalad lõpuks koju toodud, siis retseptis pettuma ei pidanud - räimed said imemaitsvad, parajalt äädikased ja samal ajal magusad.




Marineeritud praetud räimed

500 g räimefileed
paneerimiseks jahu

Marinaad:
1 l vett
2 sibulat
2 porgandit
8-10 musta pipra tera
2-3 loorberilehte
soola
1-2 sl 30% äädikat
suhkrut

Tõsta räimefileed jahusse ja prae õli mõlemalt poolt kuldpruuniks. Lao räime kaanega suletavasse hoidistamisnõusse.
Marinaadi jaoks kuumuta vesi keemiseni. Lisa sibularõngad, porgandiviilud, musta pipra terad ja loorberilehed ning lase mõni minut vaikselt keeda. Lisa niipalju soola, et vesi oleks parajalt soolane. Lisa äädikas ja seejärel suhkur. Marinaad peab olema parajalt äädikahapu ja pigem magusapoolne.
Vala marinaad räimedele ja lase jahtuda.

Põhjaka retsept asub siin.


Aasiapärase restorani Chedi poolt ette antud retsept - krevettidega täidetud kammkarbid musta oa kastmega - oli aga hoopis keerulisem. Laual oli tosina jagu erinevaid kausikesi, lisaks olid toorained harjumatult eksootilised. Kahjuks värskeid kammkarpe Tartu kaubandusest hetkel saada ei olnud, vesikastaneid ja musti ube ma isegi ei vaevunud otsima. Seega pidin osad komponendid asendama kodusleiduvate osistega, mistõttu sai minu lõpptulemus originaalist erinev, aga tehtud ta siiski sai. Kammkarpe polnud ma varem söönud, kuid pean ütlema, et need maitsesid samamoodi nagu nad välja näevad - pigem tagasihoidlikult õrnad.


Chedi originaalretsepti leiad siit.

Täna hommikul esinesid OKO kokad, kes valmistasid marineeritud räimesid sibulamarmelaadiga, apteegitilli raviooli, hapukoorekivikesi jogurtikastme ja kirveliga. Eks homme näis, mis sellest saab ...
EDIT:
Lõpuks nädalapäevad hiljem sain poest lõpuks fenkoli kätte. Kuigi alguses mõtlesin, et hapukoorekivikesi ma küll tegema ei hakka, pealegi pole mul kuivatit, kuid siiski võtsin nende tegemist ette. Samuti pidin guugeldama, mis asi see kirvel veel on, aga see tähendab aedharakputke, mida kahjuks mul hankida siiski ei õnnestunud.
Roog sai väga maitsev.  Tugeva cheddarimaitsega ravioolid olid mõnusalt aniisise fenkolitäidisega, kuid  jäid natuke liiga võised. Sibulamarmelaadis marineeritud räimed sobisid rammusate ravioolidega hästi, samuti oli hea tarretatud tsitruseline jogurtikaste.


OKO retsept asub siin.

Tchaikovsky presenteeris ploomigratääni jogurti-kadakamarja jäätisega. Seda nähes olin rõõmus, et lõpuks midagi magusat ka, kuigi kodukokk Luisa Värgi katsetusi nähes, vajusin veidi ära, kuna tema tulemus oli päris halenaljakas :)  Igaljuhul poest ma ploome ei saanud, ei olnud isegi mingit ploomikeedist, seega pidin leppima koduse kirsimoosiga. Ma ei usu, et see tulemust rikkus, sest koogikesed said ülimaistvad hoolimata sellest, et serveerisin kõrvale tavalist vaniljejäätist. Minu versioon sai selline:



Kirsigratään vaniljejäätisega

8-10 tk

Muretainas:
1 muna
100 g suhkrut
200 g toasooja võid
300 g jahu
50 g sarapuupähkleid

Täidiseks kirsimoosi

Sabayon kaste:
7 munakollast
75 g suhkrut
1 vaniljekauna seemned
10 ml Vana Tallinna likööri
1 leht želatiini
100 g rõõska koort

Muretaigna jaoks purusta pähklid peeneks jahuks. Sega omavahel kõik ained ja pane 30 minutiks külmkappi tahenema. Suru tainas vormidesse ja küpseta 180 kraadises ahjus 5 minutit.

Sabayon kastmeks vahusta munakollased poole koguse suhkruga. Jätka vahustamist kuumal veevannil kuni segu pakseneb. Lisa vaniljekauna seemned, liköör ja vees leotatud ning kuivaks pigistatatud želatiinileht. Lõpuks sega kastme hulka kergelt ülejäänud suhkruga vahustatud koor.

Tõsta eelküpsetatud korvikeste sisse kirsimoosi, vala peale veidi Sabayon kastet. Kuumuta 200-kraadises ahjus 4 minutit. Serveeri jäätisega.


Tchaikovsky ploomigratääni retsepti leiad siit.


Kahjuks jäi tegemata parima restorani tiitli võitnud Alexandri roog, milleks oli tursapõsk lillkapsa ja põisadrukreemiga. Esiteks polnud tursapõske kuskilt võtta, teiseks pole ma kindel, et oleks suutnud need põsed üldse sealt tursapeast kätte saada, päris õõvastav oli vaadata, kuidas tursal tuleb kõigepealt silmad eemaldada. No ja tegelikult poleks ma põisadrut ega kasemahla ka kuskilt leidnud, mis retsepti teostamiseks vajalikud.


Kokkuvõtteks oli väga põnev kokata tipprestoranide retsepte - enamus neist kodukokal täitsa teostatavad, teised aga jäävadki restoranides söömiseks :)


neljapäev, 8. november 2012

Šokolaadi-hapukooretort

Meelepärase tordi otsingutel võtan tihti esimesena ette Nadja Kaarma raamatu. Sealt leiab nii uhkeid torte kui ka lihtsaid ja kiiresti valmivaid küpsetisi, kuid samas on ka lihtsamad koogid nii uhkelt kaunistatud, et välimus lausa kutsub maiustama.

Ka selle šokolaadi-hapukooretordi leidsin Nadja Kaarma raamatust, kuid samas tegin retsepti siiski nii palju muudatusi, et algsest eriti palju alles ei jäänud. Tegemist on lihtsa tordiga, vaja ainult biskviit küpsetada, kreem segada ja tort kokku panna. Kindlasti sobib läheneva isadepäeva pidulauda kaunistama.


Šokolaadi-hapukooretort

Biskviit:
200 g võid
200 g suhkrut
4 muna
100 g martsipani
200 g jahu
1 tl küpsetuspulbrit

Kreem:
1 dl piima
3 tl želatiini
300 g hapukoort
300 g kohupiimapastat
4 sl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut


Kaunistamiseks:
150 g šokolaadi
100 ml rõõska koort
1 karp vahvlitorusid šokolaadis
peotäis kreeka pähkleid

Vahusta või suhkruga. Lisa ükshaaval munad ja küpsetuspulbriga segatud jahu. Lõpuks sega hulka riivitud martsipan. Vala tainas küpsetuspaberig kaetud 24-cm lahtikäivasse vormi ja küpseta 180 kraadi juures 40 minutit. Jahuta ja lõika biskviit kolmeks kihiks.
Täidise ained olgu kõik toasoojad. Paisuta želatiin piimas ja seejärel sulata ning jahuta toatemperatuurile. Sega hapukoor, suhkur, vaniljesuhkur ja kohupiimapasta ja nirista segamist jätkates sisse želatiin.
Määri biskviidikihid kreemiga. 
Glasuuri jaoks kuumuta rõõsk koor ja sulata selles šokolaad. Lase glasuuril veidi jahtuda ja kata seejärel tort. Kaunista vahvlitorude ja kreeka pähklitega.

Retseptiidee: Nadja Kaarma "Nadja Koogid 2"


esmaspäev, 5. november 2012

Suvikõrvitsakook mooniseemnetega

Viimaks siis juhtuski see, et ajasin soola ja suhkru omavahel segamini, kallates rahumeeli koogitaignasse soola, ise täpselt kaalunumbrit jälgides. Kui ma äkki taipasin, et olin purgid segamini ajanud, üritasin küll suurema osa soolast välja võtta, ei saanud sellest koogist siiski asja. Hea oligi, sest ka ahjus ei küpsenud kook korralikult valmis. Igaljuhul võtsin järgmisel päeval jälle sama koogiteo ette ja seekord püüdsin olla ülimalt ettevaatlik. Kook sai hea, suvikõrvits muudab koogi mahlaseks ja hapukas toorjuustukate sobib koogile.

Rohkem põnevaid retsepte, kuidas köögivilju magusates küpsetistes kasutada, vaata Nami-Nami kooskokkamise teemast.


Suvikõrvitsakook mooniseemnetega

300 g suvikõrvitsat
1 sidruni mahl ja koor
200 g võid
150 g suhkrut
3 muna
1 tl mooniseemneid
200 g jahu
2 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola

Toorjuustukate:
200 g toasooja toorjuustu
1 sidruni mahl
85 g tuhksuhkrut
1 tl mooniseemneid

Riivi suvikõrvits jämeda riiviga.
Vahusta toasoe või suhkruga, lisa ükshaaval munad, seejärel suvikõrvitsa, mooniseemned ning sidrunimahl ja riivitud koor. Sega taignasse küpsetuspulbriga segatud jahu ja näpuotsatäis soola. Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud 24 cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi või ettevalmistatud rõngasvormi. Küpseta 175-kraadises ahjus umbes 50 minutit (kontrolli küpsust puutikuga). Lase jahtuda.
Katte jaoks klopi toasoe toorjuust tuhksuhkru ja sidrunimahlaga kreemjaks massiks. Kata kook kreemiga ja raputa peale mooniseemned.

Retsept: Oma Maitse (okt 2012)