reede, 26. oktoober 2012

Rummipallid

Tegijal ikka juhtub, et biskviitpõhi ei kerki nii nagu peab ja koogiteoks tuleb mikser uuesti tööle panna. Untsuläinud koogipõhjast aga saab valmistada ülimaitsvaid maiustusi.
Rummipallid või -koogikesed on kohvikuklassika, mis on väga lihtne ka kodus järele teha. Kui valmistan rummipalle täiskasvanud sööjatele, siis olen lisanud essentsi asemel tilgakese rummi. Sobib ideaalselt koogi asemel kohvi kõrvale maiustamiseks.


Rummipallid

biskviitpõhi
3 sl kakaopulbrit
veidi rummiessentsi
hapukoort

Pudista biskviitpõhi kaussi. Tõsta veidi biskviidipuru kõrvale. Sega juurde kakaopulber ja rummiessents ning lisa niipalju hapukoort, et saaksid vormitava massi. Vormi segu pallikesteks, veereta pallikesi kõrvale tõstetud biskviidipurus. Tõsta veidikeseks ajaks külmappi tahenema.

Retsept: Nami-Nami

kolmapäev, 24. oktoober 2012

Ahjukala tomatitega

Lihtne ja kerge ahjukala retsept, mis suuremaid lisandeid ei vaja, täitsa piisab ahjus küpsenud tomatitest.  Mina kasutasin paltiuse fileed, aga sobib ka ahven, pangasius, haug või muud valge kala filee. Soolahelbed on aga asendamatud, jäävad mõnusalt hamba all tuntavaks ja annavad paraja soolasuse.


Ahjukala tomatitega

2-le sööjale

400 g valge kala fileed
4-6 kirsstomatit
oliivõli
soolahelbeid
värskelt jahvatatud musta pipart
värsket basiilikut

Aseta kalafileed ja tomatid ahjuvormi, nirista peale oliivõli. Maitsesta soolahelveste, musta pipra ja basiilikulehtedega. Küpseta 225-kraadises ahjus 10-15 minutit.


teisipäev, 23. oktoober 2012

Küüslaugune kanapasta

Ma ei ütleks, et pasta on meie lemmiktoit, aga nädalas korra või paar kindlasti me pastat sööme. Põhjuseks kindlasti valmistamise lihtsus ja kiirus. Lisaks saab pastaroas ära kasutada külmkappi jäänud pooliku koorepaki, juustutüki ja köögiviljad. Mina kasutasin ainult paprikat, aga sobivad ka näiteks tomatid, suvikõrvits, brokoli. Küüslauguse meki annab pastale seekord Valio uus Mustapekka toorjuust, mis pastas mõnustasti kreemjaks sulab.


Küüslaugune kanapasta


4-le sööjale


300 g pastat

200 g kanafileed
1 sibul
1 paprika
2 dl rõõska koort
100 g Mustapekka küüslauguga toorjuustu

peale riivitud parmesani juustu




Keeda pastat soolaga maitsestatud vees minutike vähem kui pakendil ette nähtud.
Kuumuta pannil õli, hauta hakitud sibul pehmeks. Lisa tükeldatud kanafilee ja paprikaribad. Hauta mõned minutit ja sega keedetud pasta hulka. Tõsta pasta võitatud ahjuvormi.
Kuumuta potis rõõsk koor. Lisa toorjuust ja sega kuni juust on sulanud. Vala kaste pastaroale. Küpseta 180 kraadi juures 10-15 minutit. Serveerimisel puista peale riivitud parmesani.

*Mustapekka toorjuuste jagas katsetamiseks Valio

reede, 12. oktoober 2012

Röstitud kõrvitsa supp magusa chilli toorjuustuga

Kõrvitsasupp on sombusel ja külmal sügisel täiesti asendamatu. Kena kuldkollane supp pisut särtsaka tšilliga lööb seest kohe soojaks.
Ahjus röstitud kõrvits annab supile hoopis parema maitse, nii on tegelikult kõigi köögiviljadega, et ahjus muutuvad need mõnusalt magusaks ja krõmpsuks. Kui kõrvitsa röstimine ette võtta, siis teha kohe suurem kogus (tavaliselt on ju kõrvitsad nagunii hiigelmõõtu) ja ülejääk sügavkülmutada, et ka talvisel ajal oleks hea kõrvitsapüreed võtta ja kasutada supi tegemisel, risotos või hoopis kõrvitsaküpsistes.

Seekord katsetasin supis Valio uut magusa chilli toorjuustu, mis kenasti kreemjaks sulas, muutes tekstuuri pehmeks ja rammusamaks.


Röstitud kõrvitsa supp magusa chilli toorjuustuga

4-le sööjale

1 kg kõrvitsat
oliivõli
1 sibul
2 sl võid
1 l kanapuljongit
100 g Mustapekka magusa chilli toorjuustu
soola

Tükelda kõrvits, piserda oliivõliga ja rösti ahjus 200 kraadi juures umbes 30 minutit kuni kõrvits on pehme. Kraabi lusikaga pehme sisu potti.
Kuumuta potis võis hakitud sibul kuni sibul on muutunud klaasjaks. Lisa kõrvitsamass ja puljong. Hauta madalal kuumusel 15 minutit. Püreeri supp saumikseriga. Lisa tükeldatud toorjuust (soovi korral hoia mõned tükid serveerimiseks), sega kuni toorjuust on sulanud ja lase veelkord korraks keema tõusta. Maitsesta soolaga.

*Mustapekka toorjuuste jagas katsetamiseks Valio

neljapäev, 4. oktoober 2012

Õuna-kohupiimakook

Endiselt õunakoogid. Mis muud peakski tegema kui täiega seda külluslikku aiasaaduste aega nautima.
Retsept tundub küll pikk, kuid on tegelikult väga lihtne. Kui külmkapis on olemas paar pakki kohupiima ja aiast puu alt mõned õunad tuua, siis ülejäänud aineid ikka kodus leidub. Vaniljekaste soovitan ise valmistada, kuid hädapärast käib ka näiteks Ekströmi kastmepulber.


Õuna-kohupiimakook

Põhi:
125 g jahu
50 g kakaopulbrit
100 g toasooja võid
1 muna
50 g suhkrut

Kohupiimatäidis:
400 g vaniljemaitselist kohupiima
50 g suhkrut
2 muna
2 spl tärklist
3-4 õuna
100 g rosinaid

Katteks:

Vaniljekaste:
2 dl piima
1 spl võid
1 spl suhkrut
1 munakollane
1 tl maisitärklist
1 spl vaniljesuhkrut

2 spl röstitud mandlilaaste

Põhja jaoks sega toasoe või, muna ja suhkur ühtlaseks, lisa juurde kakaopulbriga segatud jahu. Suru tainas 24 kuni 26 cm läbimõõduga koogivormi. Eelküpseta põhja 175-kraadises ahjus 4-5 minutit.
Täidise jaoks sega kohupiim, suhkur, munad ja tärklis. Vala täidis eelküpsetatud põhjale. Puista peale rosinad. Puhasta ja viiluta õunad ning lao kohupiimatäidisele. Küpseta 175--kraadises ahjus 35-40 minutit.
Vaniljekastme valmistamiseks kuumuta potis 1 dl piima, lisa või ja suhkur. Sega kausis ülejäänud piim, lisa juurde munakollane, tärklis ja vaniljesuhkur. Lisa munasegu pidevalt segades kuumale piima. Kuumuta madala kuumusel pidevalt segades kuni kaste on paksenenud (umbes 10 minutit). Jahuta külmavee vannis pidevalt segades.
Jahtunud koogile kalla peale vaniljekastet ja puista peale röstitud mandlilaaste.

Algretsept: Nadežda Kaarma Nadja koogid 2