reede, 28. september 2012

Keedukreemine õunakook

Õunahooaeg on täies hoos, mis tähendab, et õunakookegi tuleb ahjust tavapärasest rohkem. Vanad head õunakoogid, nagu Kanada õunakook, pärmitaignal õunakook, õuna-juustukook, on juba mitmeid kordi tehtud, siis tahaks miskit uut proovida.
Keedukreemiga õunakook on tõeliselt mõnus ja hõrk kohvi kõrvale. Eriti ilusa õunamustri saab peale kasutades punase koorega õunu.


Keedukreemine õunakook

Põhi:
180 g jahu
1 dl suhkrut
125 g külma võid
1 muna

Keedukreem:
4 dl piima
1 dl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
4 sl jahu
3 muna
1 sidruni riivitud koor

3-4 õuna
2 sl sulatatud võid

Põhja valmistamiseks haki külm või jahu ja suhkruga puruks, sega juurde muna ja vormi ühtlaseks tainaks. Keera tainas toidukilesse ja tõsta 30 minutiks külmkappi.
Samal ajal valmista keedukreem. Selle jaoks kuumuta potis piim, lisa suhkur. Teises kausis klopi lahti munad, sega juurde vaniljesuhkur, jahu ja sidrunikoor. Vala pidevalt segades munasegu kuumale piimale. Kuumuta segu pidevalt segades kuni kreem muutub paksemaks (hapukoorepaksuseks). Tõsta pliidilt ja lase hetk jahtuda.
Suru koogitainas ettevalmistatud 24-cm lahtikäivasse koogivormi põhja ja äärtele. Toesta taignaääred rullikeeratud fooliumiga, et need eelküpsetamisel oma kuju säilitaksid. Küpseta põhja 6-8 minutit 200-kraadises ahjus.
Vala keedukreem eelküpsetatud koogipõhjale. Viiluta õuna õhukeselt ja lao koogile. Pintselda pealt sulatatud võiga.
Küpseta kooki 40 minutit 180 kraadi juures. Lase jahtuda.

teisipäev, 25. september 2012

Suursugune võileivatort

Tuunikalatäidisega võileivatort on kindlapeale minek, see maitseb alati kõigile ja mis pole üldse võrreldav poetortidega. Hästi lihtne teha ka, enamasti on kodus kõik komponendid olemas, nii saab õhtustele külalistele hommikul kiiresti vägeva tordi meisterdada. Muidugi oleks hea kui tort saaks üleöö külmas taheneda, kuid häda korral piisab ka lühemast ajast. Ma olen mõnikord isegi katte kohe peale ära teinud ja siis tordi külmkappi tõstnud - ei juhtu midagi hullu.



Suurusugune võileivatort

16 viilu saia

Munatäidis:
3 keedetud muna
100 g makrat
1 sl majoneesi
100 g hapukoort
soola

Tuunikalatäidis:
1 karp tuunikalakonservi
1 karp tuunikalakonservi tomatis
1 sl majoneesi
100 g hapukoort
sidrunipipart
soola

Kaunistamiseks:
majoneesi
hapukoort
toorjuustu
3 keedetud muna
sinki
kirsstomateid
salatilehti

Munatäidise valmistamiseks haki munad ja makra ning sega ülejäänud ainetega.
Tuunikalatäidise jaoks nõruta tuunikalakonservid ja sega ülejäänud ainetega.
Lao 4 saiaviilu serveerimisalusele (välisküljed jäävad ilusamad kui saiaviilul servad ära lõigata). Kata poole koguse tuunikalatäidisega, aseta peale järgmised 4 saiaviilu. Kata munatäidisega, jättes veidi munatäidist pealmiseks katmiseks. Tee taaskord tuunikalatäidisega kiht. Määri pealmisele saiakihile ülejäänud munatäidis. Kata tort toidukilega ja tõsta vähemalt 6 tunniks kuni üleöö külmkappi tahenema.
Servade katmiseks sega hapukoor, majonees ja toorjuust ühtlaseks paksuks kreemiks ja kata sellega tordi küljed. Kaunista salatilehtede, munade, singiviilude ja tomatitega.

Retsept: Pereköögi kokaraamat

esmaspäev, 17. september 2012

Kibuvitsa-õunamoos

Kui isu õuntest, marjadest ja muud heast-paremast aiakraamist täis söödud, võiks osa neist purki pista, et ka talvel oleks miskit magusat sahvrist võtta. Mina küll ise suur hoidistaja ei ole, kuid sel aastal on purkidesse saanud veidi köögiviljasalatit, tomateid-kurke, mõned seened ja magusad moosid.

Kibuvitsa õunamoosi on lihtne teha, ainult kibuvitsamarjade puhastamine on väga tüütu ja poole kilo marjade puhastamiseks kulub ikka jupp aega. Tulemuseks on aga mõnusalt hapukas moos, mis on pannkookide peal ülimaitsev.


Kibuvitsa-õunamoos

500 g kibuvitsamarju
500 g hapusid õunu
3 dl vett
500 g suhkrut
1 sidruni rivitud koor ja mahl

Lõika kibuvitsamarjad pooleks ja eemalda seemned. Puhasta, koori ja tükelda õunad. Pane marjad ja õuna keevasse vette ja hauta madalal kuumusel 25 minutit. Püreeri saadud segu. Lisa suhkur ning sidrunikoor ja -mahl, keeda  veel 15 minutit. Tõsta kuum moos steriliseeritud purkidesse, lase jahtuda ja seejärel sulge õhukindlalt.

Retsept: Marjaraamat


pühapäev, 16. september 2012

Granaatõunamarinaadis kanavardad

Hilissuve mõnus soe ilm. Kes ei ole grilli talvekorterisse ära pakkinud, siis sobib täna küll veel üks grillimine ette võtta ja lõpetada grillihooaeg maitsvate kanavarrastega.
Granaatõunasiirup on väga intensiivse magus-hapuka maitsega, sobib hästi marinaadidesse, kastmetesse, linnulihale, aga mulle meeldib granaatõunasiirupit ka jäätise peale niristada.
Kanavarraste kõrvale serveerisin saia-tomatisalatit panzanellat.



Granaatõunamarinaadis kanavardad

1 kg kana kintsuliha

Marinaad:
1 dl granaatõunasiirupit (Naršarab)
1 dl vedelat mett
0,75 dl sojakastet
0,25 tl musta pipart


Lõika kanaliha suupärasteks tükkideks.
Marinaadi jaoks sega kõik ained omavahel kokku. Vala marinaad kanalihatükkidele ja lase vähemalt 2 tundi külmas kinnises anumas maitsestuda.
Küpseta kanaliha grillil või ahjus.

reede, 7. september 2012

Karrine puravikukaste

Vihmane ilm soosib igati seenelisi. Õnneks pole minul vaja kaugele minna, tarvitseb vaid sammud aeda seada ja korv täis laduda. Kahjuks seenetoite meie majas just väga tihti valmistada ei saa, kuna mina olen ainus, kes neid sööb. Aga teinekord tasub siiski ette võtta, sest see kaste on tõesti väga maitsev.
Puravike asemel võib kastmes kasutada ka muid kupatamist mittevajavaid metsaseeni.


Karrine puravikukaste

4-le sööjale

5 dl puravikke
1 sibul
3 sl võid
1 sl õli
2 küüslauguküünt
1 tl karrit
1 dl puljongit
1 tl suhkrut
100 g hapukoort
soola-pipart

Haki sibul ja kuumuta pannil õli-võisegus kuni sibul on klaasjaks muutunud. Lisa puhastatud ja tükeldatud seened, kuumuta mõned minutid. Lisa hakitud küüslauk ja karri, kuumuta veel veidi. Vala juurde kuum puljong, lase keema tõusta ja lisa suhkur.  Hauta madalal tulel 5 minutit. Sega juurde hapukoor, maitsesta soola-pipraga. Kuumuta veel korraks, aga ära lase keema. Serveeri pasta või keedukartulitega.

Retseptiidee: Kodu & Aed august 2012


Tomatid želees

Selliselt säilitatud tomatid on justkui värsked ja krõmpsud ning maitsevad hästi võileiva peal, aga ka niisama salatina süües. Sibulapõlguritele hoiatuseks, et tomatid jäävad üsna sibulased, seetõttu võib želee teha ka ainult tomatitega või siis vähema sibulaga. Tomateid võib süüa kohe järgmisel päeval, aga hoidis peaks säilima ka pikemat aega, kuna sisaldab äädikat.


Tomatid želees

5-6 keskmise suurusega tomatit
2 sibulat
2-3 loorberilehte

Marinaad:
0,5 l vett
1 sl 30% äädikat
1 sl želatiini
1 sl soola
1,5 sl suhkrut

Viiluta tomatid ja sibulad. Aseta iga purgi põhja loorberileht nine täida purk vaheldumisi tomati ja sibulaviiludega.

Marinaadi jaoks pane kõigepealt želatiin veidikese veega paisuma.
Aga 0,5 l vett potis keema, lisa äädikas, sool ja suhkur. Nirista hulka paisunud želatiin. Vala marinaad purkidesse, sulge kohe ja jäta jahtuma.

Retseptiidee: Santa Maria