teisipäev, 28. august 2012

Kodune tomatiketšup

Mida teha, kui kasvuhoones on ootamas suurem hulk küpseid tomateid? Parim viis nende realiseerimiseks on keeta kodust ketšupit.
Ketšupi valmistamiseks tuleb küll aega varuda, kuid vaid selleks, et ketšup paksemaks keeks. Antud retsepti järgi tehes saab ketšup üsna krehvtine, kes nii vürtsikat ei armasta, siis olgu piprate lisamisega pigem tagasihoidlikum.



Kodune tomatiketšup

Kogus: 1 l

1,5 kg tomateid
2-3 sibulat
200 g juursellerit
2-3 küüslauguküünt
1 punane paprika
4 sl suhkrut
2 tl soola
0,5 dl õunaäädikat
2 tl paprikapulbrit
0,25 tl viie pipra segu
0,25 tl Cayenne pipart
õli

Tükelda tomatid, sibulad, juurseller ja paprika ning kuumuta veidikese õliga kuni tomatist mahla eraldumiseni, keeda kuni köögiviljade pehmenemiseni. Lase veidi jahtuda.
Püreesta sega saumikseriga, siidisema tulemuse saamiseks nõruta saadud segu läbi sõela.
Pane segu potti, keeda tasasel tulel aeg-ajalt segades 1,5-2 tundi, kuni segu pakseneb. Lisa sool, suhkur ja teised maitseained. Maitsesta õunaäädika ja pressitud küüslauguga. Kuumuta veel 10 minutit.
Tõsta kuum ketšup purkidesse, sulge õhukindlalt ja lase jahtuda. Säilita jahedas.

Retsept: Aive Luigela "Hoidised"


reede, 24. august 2012

Panzanella

Panzanella on Itaalia salat, mis koosneb suveküpsetest tomatitest ja saiast. Parim on kasutada ciabatta saia või gruusia leiba, tavalise saiaga ei jää tulemus niivõrd hea. Salat serveerida kohe pärast saia lisamist, muidu leotub sai tomatimahladest ja kaob krõbedus.



Panzanella

6-8 sööjale

1 ciabatta sai või gruusia leib
1 kg erinevat värvi tomateid
2 väikest kurki
1 punane sibul

Kaste:
3 sl oliivõli
3 sl palsamiäädikat
musta pipart
meresoola

Rebi sai / leib suupärasteks tükkideks. Piserda leivatükkidele veidi oliivõli ja küpseta 200 kraadises ahjus 8-10 minutit kuni leivatükid on kergelt krõbe. Lase jahtuda.
Lõika tomatid suuremateks tükkideks, viiluta kurk ja viiluta sibul õhukeselt.
Sega omavahel kastmeained. Sega kausis tomatitükid, kurgi ja sibulaviilud ning krõbedad leivatükid, vala peale kaste. Serveeri kohe.

Retsept: Nami-Nami

kolmapäev, 15. august 2012

Grillitud ploomid kaneelise mascarponevahuga

Need kuldkollased ploomid valmisid minu poolt eilsel grilliõhtul Maitseelamuste kojas.
Kellele ploomid tunduvad esialgu vaid hapude viljadena, pööravad kindlasti teist usku pärast selle magusroa maitsmist. Grillil küpsevad ploomid pehmeks ja siirupiselt magusaks ning kõrvale serveeritud kaneelise mascarponevahuga moodustavad ideaalse koosluse. Ja iseäranis mõnusalt meelitab sööjaid grillilt hõnguv karamelline lõhn.

Grillitud ploomid kaneelise mascarponevahuga

4-le

4 ploomi
6 sl mett või heledat suhkrusiirupit

Mascarponevaht:
200 g toasooja mascarponet
1/2 tl jahvatatud kaneeli
1-2 sl suhkrut
veidi sidrunimahla

Poolita ploomid, eemalda kivid. Sega ploomipoolikud heleda suhkrusiirupiga.
Sega toasoe mascarpone kaneeli, suhkru ja veidikese sidrunimahlaga.
Pintselda grillrest õliga ja aseta siirupised ploomid restile lõikepind allpool. Grilli ploome 2-3 minutit, seejärel teiselt poolt 1-2 minutit.
Serveeri kohe koos mascarponevahuga.