teisipäev, 24. juuli 2012

Fazer Fresh võileivaretseptid

Praegusel suvisel ajal tahaks tühja kõhuga haarata kiiresti midagi kerget kõhu täitmiseks, selleks ongi tihtipeale külmkapist leiduvast kokkupandud võileib. Eriti mõnus kui kasvuhoonest saab napsata mõned küpsed tomatid ja peenramaalt salatilehti. 

Võileibade valmistamiseks kasutasin Fazeri uusi leivakesi Fresh sarjast, kuhu kuuluvad tumedad mitmeviljaleivakesed, millele on peale puistatud erinevaid seemneid ja heledamad leivakesed on kaetud kaerahelvestega. Meie lemmikuks said justnimelt viimased, eriti head röstitult.



Mango-suitsukanaleivakesed

4 tk

4 Fazer Fresh leivakest
võid
100 g suitsukana
1 mango
salatilehti
1 punane sibul

Määri leivakestele võid. Tõsta peale salatilehed, suitsukanaviilud, mangoviilud ja sibularõngad.




Leivakesed tuunikalasalatiga

4 tk

4 Fazer Fresh leivakest
1 tuunikalakonserv
1 punane sibul
1 dl marineeritud paprikat
1 tomat
0,5 sidruni mahl
2 sl majoneesi
soola-pipart
rohelist salatit

Nõruta tuunikala. Haki punane sibul, marineeritud paprika ja tomat peeneks. Sega juurde majonees, sidruni mahl, maitsesta soola-pipraga. Lase salatil 10 minutit maitsestuda.
Aseta leivale salatilehti, mille peale tõsta tuunikalasalatit.



Röstleivakesed vähisaba-kodujuustuga

4 tk

4 Fazer Fresh leivakest
200 g vähisabasid
150 g kodujuustu
1 sl majoneesi
veidi sidrunimahla
1 sl tšillikastet
1 sl hakitud peterselli
1 sl hakitud murulauku
rukolat vm rohelist salatit

Haki enamus vähisabasid peeneks (osa jäta serveerimiseks) ja sega kodujuustuga. Lisa majonees, veidi sidrunimahla, tšillikaste, hakitud maitseroheline. Sega ühtlaseks.
Rösti leivakesed, tõsta peale salatit, kaunista rukola ja ülejäänud vähisabadega.



Röstleivakesed munavõiga

2 tk

2 Fazer Fresh leivakest
2 keedetud muna
1-2 sl võid
1 sl majoneesi
soola
salatilehti
salatkressi või murulauku

Tambi keedetud muna kahvliga, sega juurde või, majonees ja veidi soola.
Rösti leivakesed, aseta leivale salatileht, tõsta peale munavõid, kaunista salatkressi või hakitud murulauguga.



Leivakesed tomati, mozzarella ja toorsuitsusingiga

2 tk

2 Fazer Fresh leivakest
200 g mozzarella juustu
50 g toorsuitsusinki
1 tomat
peotäis basiilikulehti
palsamiäädikat
oliivõli
musta pipart

Aseta leivakesele viilutatud mozzarellat, basiilikulehti, singiviile ja lõpuks tomatit. Nirista peale palsamiäädikat ja oliivõli, maitsesta värske jahvatatud pipraga.



Suitsukanaleivake päikesekuivatatud tomatitega

4 tk


4 Fazer Fresh leivakest
võid
100 g suitsukana
10-12 päikesekuivatatud tomatit
rukolat vm värsket salatit

Määri leivakestele võid. Tõsta peale suitsukanaviilud ja hakitud päikesekuivatatud tomatid. Kaunista rukolalehtedega.



Magusad kohupiimaleivakesed vaarikatega

4 tk

4 Fazer Fresh kaeraleivakest

100 g kodujuustu
150 g vaniljemaitselist kohupiimapastat
1 sl suhkrut
100 g vaarikaid
tuhksuhkrut

Sega kodujuust, kohupiimapasta ja suhkur. Tõsta segu röstitud leivakestele, kaunista vaarikate ja tuhksuhkruga.

laupäev, 21. juuli 2012

Vadakupannkoogid

Kodusest sõira või kohupiima teost üle jäänud vadaku saab edukalt ära kasutada näiteks pannkookides. Vadak tuleks üsna ruttu ära kasutada, sest mõned päevad laagerdunud vadak jätab toidule pisut hapuka maitse.
Kui vadakut kasutada ei ole, sobib vedelikuks kasutada ka piima, keefiri või muud vedelikku.


Vadakupannkoogid

5 dl vadakut
3 muna
4 dl jahu
0,5 dl suhkrut
noaotsatäis soola

Klopi munad lahti, lisa juurde pool vadakust. Sega juurde osa jahust, suhkur ja näpuotsatäis soola, lisa ülejäänud vadak ja seejärel ülejäänud jahu ning sega ühtlaseks. Lase 10 minutit seista.
Kuumuta pannil õli ja küpseta pannkoogid.

teisipäev, 17. juuli 2012

Kondenspiimajäätis metsmaasikatega

Meie viimased metsaserval kasvanud metsmaasikad leidsid oma lõpu selles kreemjas jäätises, kuid metsmaasika hooaeg ei ole kaugeltki lõppenud, raiesmikud pidid lausa punetama. Nii et kes vihma käes ära ei karda sulada ja keda tuul ära ei vii, siis metsa maasikale!



Kondenspiimajäätis metsmaasikatega

400 ml 35%-list rõõska koort
400 ml suhkruga kondenspiima
3 dl metsmaasikaid

Vahusta rõõsk koor pehmeks vahuks. Sega kondenspiim metsmaasikatega, seejärel lisa õrnalt segades vahustatud koor. Vala segu karpi ja aseta sügavkülma. Sega jäätist 3-4 korda iga poole tunni järel, seejärel lase lõplikult külmuda.

kolmapäev, 4. juuli 2012

Selge lõhesupp

Suppe meie laual just liiga tihti ei esine, vahest ma endale lõunaks teen. See kalasupp valmis  õhtusöögist üle jäänud kalafileest ja muudest parasjagu külmkapis leiduvatest ainetest. Maitsev ja lihtne kalasupp. Mina kasutasin supis lõhefileed, aga sobivad ka muud kalad.




Selge lõhesupp

4-le sööjale

300 g kalafileed (lõhet, forelli, haugi vm kala)
1 l kalapuljongit
1 sibul
2 küüslauguküünt
1 porgand
2-3 kartulit
1 loorberileht
peotäis (külmutatud) herneid
soovi korral veidi krevette
soola
valget pipart
maitserohelist (tilli, rohelist sibulat, peterselli)

Hauta hakitud sibul võis klaasjaks. Lisa küüslauk ja tükeldatud porgand ning hauta veel mõni minut.
Aja potis puljong keema, lisa juurde kartulikuubikud ja loorberileht, keeda kuni kartul on peaaegu pehme. Lisa eelnevalt praetud sibul, küüslauk ja porgand ning herned. Seejärel tükeldatud kala ja krevetid. Maitsesta soola-pipraga. Lase supil uuesti keema tõusta, seejärel eemalda pott tulelt, kata kaanega ja lase 5 minutit seista. Serveerimisel puista peale hakitud maitserohelist.

pühapäev, 1. juuli 2012

Toorjuustukook maasikatega

Olen seda juustukooki juba õige mitmel puhul teinud ja sellest on saanud kindlasti minu sellesuvine lemmik. Samuti on see sööjatelt palju kiidusõnu saanud. Täidis on rammus ja kreemjas, maasikad seevastu värsked ja mahlased. Maasikavälisel hooajal sobib koogi peale kasutada ka muid marju või serveerida kõrvale hoopis marjakastet.



Toorjuustukook maasikatega

Põhi:
8 digestive küpsist
50 g sulatatud võid
2 sl suhkrut

Täidis:
800 g toorjuustu
4 muna
150 g suhkrut
1 tl vanillsuhkrut

Kaunistamiseks:
300 g maasikaid
melissilehti
pärlsuhkrut

Põhja jaoks sega purustatud digestive küpsised suhkru ja sulatatud võiga. Suru saadud puru 24 cm läbimõõduga küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva koogivormi põhja. Tõsta koogivorm külmkappi tahenema.
Täidise jaoks vahusta toasoe toorjuust munadega, lisa suhkrud ja vahusta veelkord. Vala täidis küpsisepõhjale. Küpseta 180-kraadises ahjus 45 minutit kuni täidis on enam-vähem hüübinud. Lase täielikult jahtuda.
Enne serveerimist kaunista tükeldatud maasikatega, melissilehtede ja pärlsuhkruga.