reede, 29. juuni 2012

Maasikasalat piparmündi ja basiilikuga

Maasikahooaega alga!!!  Paar päeva tagasi tassisin vanaema juurest ära 10 kg maasikaid ja see on alles algus :)

Lihtsalt ja kiirelt valmiv maasikasalat koos oma peenralt korjatud värske piparmündi ja aromaatse basiilikuga on ideaalne kerge lõpetus toredale grilliõhtule.



Maasikasalat piparmündi ja basiilikuga


2-le sööjale

150 g maasikaid
1 sl fariinisuhkrut
0,5 dl apelsinimahla
1 dl piparmündilehti
3-4 basiilikulehte

serveerimiseks vaniljejäätist

Lõika maasikad sektoriteks. Sega fariinisuhkur ja apelsinimahl ning vala maasikatele. Haki piparmündi- ja basiilikulehed peeneks, lisa maasikatele. Võimalusel lase maasikatel 30 minutit maitsestuda. Serveeri vaniljejäätisega.

teisipäev, 26. juuni 2012

Kikerherne-tuunikalasalat

Kikerherned maitsevad mulle väga, kuid nende valmistamine on üsna aeganõudev. Kui on kiire, siis eelistan konserv-kikerherneid, mida leiab juba pea igast suuremast kauplusest. Kui aega on, panen kikerherned eelmisel õhtul vette likku. Järgmisel päeval loputan kikerherned ja panen rohke veega keema. Keedan tasasel tulel umbes tund aega ehk kuni herned on parajalt pehmed, vajadusel lisan vett. Kurnan ja jätan jahtuma.

Kikerherne-tuunikalasalat on pisut omapärase maitsega, selline veidi tšilline-hapukas, kuid siiski väga hea. Sobib serveerida pearoa kõrvale, kui ka iseseisva roana, näiteks koos röstitud ciabattaga.


Kikerherne-tuunikalasalat

2-le sööjale

1 purk (250 g) konserv-kikerherneid
3 sl oliivõli
1 sl valgeveiniäädikat
50 g marineeritud paprikat
1 punane sibul
0,5 tl vürtsköömneid
0,25 tl apteegitilliseemneid
0,25 tl tšillihelbeid
1 tl suitsutatud paprikapulbrit
1 õliga tuunikalakonserv
1-2 sl sidrunimahla
0,5 dl hakitud värsket peterselli
soola-pipart

Nõruta kikerherned, lisa juurde oliivõli, veiniäädikas ja tükeldatud paprika. Haki sibul, prae õlis pehmeks. Purusta uhmriga maitseained, lisa pannile ja kuumuta 1 minut.
Lisa kikerhernestele nõrutatud tuunikala, sibul, sidrunimahl ja hakitud petersell. Maitsesta soola-pipraga. Sega salat õrnalt läbi.

Retsept: Nami-Nami

reede, 22. juuni 2012

Piimakissell metsmaasikatega

Põhimõtteliselt ei osta ma turult välismaiseid esimesi marju, enda omad on ikka need kõige magusamad. Selle aasta esimesed metsmaasikad korjasin 18.juunil oma maja tagant metsa servalt. Õhtul valmistasin neist piimakisselli ja hommikul sain veel mõned lihtsalt piimaga söömiseks. Mõnus suve algus :)




Piimakissell metsmaasikatega

4-le sööjale

1 l piima
0,5 dl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
4 sl kartulitärklist

serveerimiseks metsmaasikaid

Kuumuta piim koos suhkru ja vanillsuhkruga keemiseni. Sega tärklis 1 dl veega, lisa piimale. Kuumuta tasakesi segades uuesti keemiseni kuni kissell on hakanud paksenema. Tõsta kaussidesse jahtuma, serveeri koos metsmaasikatega.

teisipäev, 19. juuni 2012

Rabarberikissell

Mõned nädalad tagasi saabusin vanaema juurest tohutu suure hulga rabarberivartega. Osa neist sai tükeldatuna sügavkülma, jämedamatest vartest valmis rabarberimahl, lisaks katsetasin mitut uut koogiretsepti ja muidugi tegin ka kisselli.
Minumeelest on kissell veidike vanamoodne ja seetõttu ajaunarusse jäänud magustoit, kuid mis siiski kuulub rabarberihooaja kohustuslike toitude hulka. Mulle meeldib kissell kõige enam riisipudruga või siis kohupiimakreemiga, aga sobib hästi ka vahukoore või röstitud kaerahelvestega.




Rabarberikissell

1 l tükeldatud rabarberit
1,5 l vett
2-3 dl suhkrut
0,5 dl fariinisuhkrut
1 dl maisitärklist

Pane tükeldatud rabarber, vesi ja suhkrud potti ning keeda mõõdukal kuumusel kuni rabarber on pehme. Sega tärklis veidikese veega, lisa pidevalt segades kissellile. Lase korraks uuesti keema ja eemalda pott tulelt. Lase veidi jahtuda.
Et kissellile nahka peale ei tuleks, kata pott kilega või raputa peale suhkrut.

laupäev, 9. juuni 2012

Purukattega jäätis

Pühapäevad on hästi toredad, sest siis sõidab meie tänavasse tulede ja vilede saatel kollane jäätiseauto. Peatab igas väravas, kus maiasmokad ootavad ja neid meil juba jagub. Vahva on vaadata, kuidas lapsed peos münti keerutavad ja auto tagaseinalt oma lemmikut valivad. 
See jäätiseretsept on aga mõeldud pigem täiskasvanutele, sest sisaldab korralikku koguse kofeiini. Mõnusalt mõru kohvipulber ja tume šokolaad kreemja vaniljejäätisega pakuvad ideaalse lõpu grilliõhtule. 




Purukattega jäätis

vaniljejäätist
100 g tumedat šokolaadi
2 sl lahustuva kohvi pulbrit
100 g röstitud sarapuupähkleid

Purusta blenderis röstitud sarapuupähklid, lisa juurde šokolaaditükid ja kohvipulber ning purusta veelkord. Kalla segu taldrikule.
Tõmba jäätisekulbiga pallid ja veereta jäätisepalle purus, nii et need oleksid üleni kaetud. Tõsta jäätisepallid taldrikule ja hoia kuni serveerimiseni sügavkülmas.

Algretsept: Jamie Oliver

reede, 1. juuni 2012

Rabarberimahl

Rabarberikookidest hakkab enamvähem juba küllalt saama ja sügavkülm on ka rabarberit täis varutud. Sellisel juhul võiks katsetada rabarberist mahla tegemist.
Rabarberimahl sai superhea, kann tühjenes üllatavalt kiiresti. Mahl sai minu jaoks veidi kange, kuid veega pooleks segades täpselt ideaalne morsiks. Kui aga lisada mahlale mullivett, mõned sidruniviilud või piparmündilehed ja jääkuubikud, oli tulemuseks mõnus karastav limonaad.


Rabarberimahl

2,5 liitrit

2 kg rabarberit
1,5 l vett
1 sidrun
0,5 kg suhkrut

Pane tükeldatud rabarberid suurde potti, vala peale vesi ja keeda madalal kuumusel umbes 30 minutit või kuni rabarberid on pehmed. Nõruta rabarberimass ja vala mahl tagasi potti. Lisa sidrunimahl ja suhkur ning kuumuta kuni suhkur on sulanud. Koori peale tekkinud vaht.