neljapäev, 24. mai 2012

Karulaugu külmsupp

Nüüdseks on suurem eufooria küll juba üle läinud, kuid alles see oli, kui toidublogimaastik kubises karulaugust valmistatud hõrgutistest. Kahjuks meil siin Lõuna-Eestis karulauku metslikult ei kasva, mistõttu on õnn üüratult suur kui leidsin karulauku taaskord Tartu kevadlaadalt. Ja veel suurem õnn saabus, kui avastasin, et turul müüb üks tore vanahärra karulaugu taimi. Nüüd õitsevad need kenad taimekesed oma valgete õitega mul marjapõõsa all. Loodetavasti järgmisel aastal saan juba mõned oma aia lehekesed näpistada.
Aga et õues on õhk juba suviselt soojaks läinud, siis tasub lõunaks endale üks kena külmsupp valmistada.


Karulaugu külmsupp

4-le sööjale

4-5 karulaugu lehte
5 dl keefiri
0,5 pikka kurki
0,5 tl suhkrut
1 tl aroomisoola
veidi sidrunimahla

serveerimiseks värsket tilli ja kreeka pähkleid

Purusta blenderis karulaugulehed ja kurk veidikese keefiriga. Sega juurde ülejäänud keefir, suhkur, aroomisool ja sidrunimahl. Serveerimisel puista peale värsket tilli ja paar kreeka pähklit.

esmaspäev, 14. mai 2012

Rabarberi-kookosekook

Rabarberihooaega alustasin muidugi lemmiku kohupiima-rabarberikoogiga, millele järgnesid väikesed rabarberimuffinid. Nüüd on mahti ka mõnda uut retsepti katsetada, neid on talve jooksul juba üksjagu kogunenud.
Kookoshelbed ja rabarber sobivad minumeelest väga hästi kokku, kook jääb mõnusalt mahlane.. või on ses süüdi hoopis varakevadine rabarber.



Rabarberi-kookosekook

300 g võid
200 g suhkrut
3 muna
200 g jahu
100 g kookoshelbeid
200 g rabarberit

Vahusta toasoe või suhkruga kohevaks, lisa ükshaaval munad. Sega juurde jahu ja kookoshelbed. Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud suuremasse ahjuvormi (kasutasin 24x32 cm suurust vormi). Viiluta rabarber ja puista taignale. Küpseta 200-kraadises ahjus 15-20 minutit. Serveerimisel puista peale tuhksuhkrut.

Rabarberi-minimuffinid

Need Nami-Nami muffinid on välja kuulutatud maailma parimatena. Kuna ma ei ole eriti muffinisõber, siis ma just maailma parimateks neid ei kuuluta, kuid väga maitsvad on need siiski.
Tegelikult mulle eriti ei meeldi tavasuuruses muffinid - pole lihtsalt suupärane suurus minu jaoks. Lisaks on tüütu paberi lahtikakkumine, mistõttu eelistan muffinid küpsetada võitatud vormides. Minimuffinid on hoopis mõnusamad põske pista, justkui väiksed seenekesed :)



Rabarberi-minimuffinid

36 tk

2 muna
1,5 dl suhkrut
2,5 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
2 tl vanillisuhkrut
1 tl kaneeli
150 g hapukoort
50 g sulatatud võid
300 g rabarberit

Vahusta munad suhkruga. Sega omavahel kuivained. Lisa munavahule hapukoor, jahtunud sulavõi ja kuivained ning tükeldatud rabarber. Tõsta tainas võitatud (mini)muffinivormidesse. Küpseta 200-kraadises ahjus 10-15 minutit või kuni muffinid on küpsed. Serveerimisel puista muffinitele peale tuhksuhkrut.

Algretsept: Nami-Nami

neljapäev, 3. mai 2012

Naadi-idusalat

Nüüd on ka naat ära proovitud. Salat tuli värske ja toitev, kuid naadist üksi ma siiski lugu pidada ei oska. On teine ikka väga umbrohu maitsega. Kevadrohelisest aga ootan väga karulauku, mida kahjuks siinkandis looduses ei leidu. Õnne kombel õnnestus mul saada karulaugu taimed, mis nüüd mustsõstra põõsa varjus end sirgeks ajavad. Loodame, et saab asja.


Naadi-idusalat

2-l sööjale

2 suurt peotäit naati
100 g idusid
2 keedetud muna
4 redist

Kaste:
hapukoor
majonees
veidi naati
soola

Haki naat peeneks ja tõsta koos idudega taldrikule. Laota peale viilutatud redised ja keedumuna.
Kastme jaoks sega kõik ained omavahel. Nirista kaste salatile.