pühapäev, 29. aprill 2012

Nõgesesupp

Kunagi algklassides rääkis mu pinginaaber kuidas tema vanaema teeb nõgesesuppi ja kui maitsev see on. No ei suutnud mina seda uskuda - nõgeseid pole ju võimalik korjatagi, rääkimata siis söömisest!
Nüüd otsustasin selle imesupi tegemise ise järele proovida. Maja tagant metsaservalt nõgesed, lisaks mõned kartulid-porgandid ja maitsev supp ongi valmis

Vaata Nami-Namist, mida maitsvat veel saab kevadrohelisest valmistada.


Nõgesesupp

4-le sööjale

paar peotäit nõgeseid (ca 100 g)
1 sibul
2 kartulit
1 porgand
1 l köögiviljapuljongit
soola-pipart
2 keedetud muna

Vala nõgesed kuuma veega üle, lase mõni minut seista, seejärel loputa külma vee all. Pigista nõgesed kuivaks ja haki peenemaks.
Tükelda sibul, kartulid ja porgand. Kuumuta potis õli ja pruunista selles köögivilju mõni minut. Vala peale puljong, keeda kuni köögiviljad on pehmed. Maitsesta soola-pipraga.
Lisa supile nõgesed ja hakitud muna. 

esmaspäev, 23. aprill 2012

Maasika-hapukoorejäätis

Viimasel ajal leiab minu külmkapist kindlasti mõned karbid jäätist - olgu siis isetehtud või poest ostetud. Poejäätis kulub üldjuhul siiski jäätisekokteili valmistamiseks.
See hapukoorejäätise retsept kinnitab, et kodune jäätisetegu on imelihtne ja valmib kerge vaevaga. Ja selleks ei pea omama spetsiaalset jäätisemasinat. Tulemuseks ilus vanaroosat värvi kreemjas jäätis. Maasikate asemel võib jäätises kasutada ka muid marju - näiteks vaarikaid või mustsõstraid.


Maasika-hapukoorejäätis

500 g (külmutatud) maasikaid
450 ml rõõska koort
500 g hapukoort
suhkrut

Vahusta kergelt rõõsk koor, lisa juurde (sulanud) maasikad ja hapukoor, maitse järgi suhkrut. Sega ühtlaseks ja vala külmutuskarpi ning aseta sügavkülma. Sega jäätis kahvliga 3-4 korda iga poole tunni tagant, seejärel lase lõplikult külmuda.

Algretsept: Nami-Nami

reede, 20. aprill 2012

Suitsujuustusupp kanaga

Olen taasavastanud, kui mõnusad on supid - külma ilmaga pakub soe supp kosutust, palaval suvepäeval jahutab külmsupp - kiire ja kerge kõhutäis on igal juhul garanteeritud. Juustusupp on sellisel sombusel päeval ideaalne, pakkudes ühtaegu mahedat ja tummist kõhutäidet. Toitvama leeme tarvis serveeri suppi suitsukanatükkidega ja kõrvale paku krõbedat seemnesaia.


Suitsujuustusupp kanaga

4-le sööjale

1 sibul
1 porgand
1 kartul
1 spl võid
1 l köögiviljapuljongit
150 g suitsujuustu
serveerimiseks suitsukana

Haki sibul ja pruunista võis, seejärel lisa tükeldatud porgand ja kartul. Vala peale puljong, keeda kuni köögiviljad on pehmed. Sega hulka tükeldatud suitsujuust. Püreesta supp ühtlaseks.
Serveerimisel tõsta kausi põhja tükeldatud suitsukanatükid ja vala peale suitsujuustusupp.

pühapäev, 8. aprill 2012

Šokolaadipasha

Pühadeks valmis kaunis siiru-viiruline šokolaadipasha.


Šokolaadipasha

500 g kohupiima
50 g võid
2 dl rõõska koort
1,5 dl suhkrut
1 dl kuivatatud aprikoose
100 g šokolaadi

Sega kohupiim jämedalt hakitud aprikoosidega. Sulata šokolaad.
Sulata potis või. Lisa juurde rõõsk koor ja lase korraks keema tõusta. Eemalda pott pliidilt, sega juurde suhkur ja kohupiim ning niristades ja ettevaatlikult segades sulatatud šokolaad.
Kalla segu marliga vooderdatud vormi või sõelale, aseta peale raskus ning lase üleöö külmkapis nõrguda.


Ja mune värvime ikka sibulakoortega, sel aastal punase sibula koortega.

neljapäev, 5. aprill 2012

Juubeli kohupiimakook virsikutega

Munapühade ajal ei saa kohupiimast üle ega ümber, mistõttu võtsin täna ette turu-tuuri, et suurem hulk kohupiima varuda. Kohupiimast teen kindlasti seda traditsioonilist keedukreemiga pashat. Pühadeks aga sobivad ka kõikvõimalikud kohupiimakoogid.
Antud kohupiima-virsikukoogis on kasutatud Vilma tordipulbrit, mille abil valmib kook väga lihtsalt ja kiiresti. Kes aga koogipulbrit kasutada ei soovi, siis see, samuti kohupiimakook virsikutega, on ka väga maitsev.



Juubeli kohupiimakook virsikutega

1 pk Vilma Juubeli tordipulbrit*

Täidis:
4 muna
1 dl suhkrut
600 g kohupiimapastat
250 g hapukoort
1 sidruni riivitud koor ja mahl
2 tl vaniljesuhkrut
1 väike purk (425 ml) konservvirsikuid

veidi võid

Täidise jaoks vahusta munad suhkruga. Lisa juurde kohupiimapasta, hapukoor, sidrunikoor ja mahl ning vaniljesuhkru ning sega ühtlaseks.
Puista 26-cm lahtikäiva küpsetuspaberiga kaetud koogivormi põhjale 1/4 tordipulbrist. Vala peale 1/2 kohupiimatäidisest. Puista peale järgmised 1/4 tordipulbrist ja lao pulbri peale viilutatud konservvirsikud. Raputa jälle peale 1/4 tordipulbrist ja vala peale ülejäänud kohupiimasegu. Kata viimase osaga tordipulbrit. Laota peale mõned väikesed võilaastud.
Küpseta 200-kraadises ahjus 40 minutit kuni kook on pealt kuldne.

*Retseptis kasutatud Vilma tooteid jagas katsetamiseks Kalev