kolmapäev, 28. märts 2012

Lihtne martsipani-rabarberikook

Mul on juba mitmed uued retseptid ja ideed värskeid rabarberivarsi ootamas. Kuna istutasin eelmisel aastal oma rabarberi teise kohta, siis loodan, et midagi ikka tärkab. Praegu veel midagi ei paista. Muideks, kui panna rabarberi peale tagurpidi ämber, pidid kasvama õrnemad ja hõrgumad varred. Katsetan selle kindlasti ära.
Seniks aga üks väga lihtne kook, kus saad ära kasutada viimased varud sügavkülmast.


Lihtne martsipani-rabarberikook

3 muna
2 dl suhkrut
3 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
2 tl vaniljesuhkrut
100 g martsipani
1 dl piima
50 g sulatatud võid
300 g (külmutatud) rabarberit
1 sp maisitärklist

Vahusta munad suhkruga kohevaks vahuks. Lisa juurde küpsetuspulbriga segatud jahu, vaniljesuhkur ja riivitud martsipan. Sega munavahu hulka piim ja sulatatud või.
Sega külmutatud rabarber tärklisega, et ei tekiks liigset vedelikku.
Tõsta 1/3 tainast küpsetuspaberiga kaetud 24-cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhja. Puista peale pool rabarberist, kata järgmise 1/3 taignaga, mille peale ülejäänud rabarber ning lõpuks viimane osa taignast. Vajadusel hajuta tainast lusikaga, et kõik rabarberitükid oleksid taignaga kaetud.
Küpseta 180-kraadises ahjus 30-40 minutit, kuni kook on pealt krõbe ja seest küps.
Lase jahtuda ja puista peale tuhksuhkrut.

teisipäev, 27. märts 2012

Krõbesaiad sibulamoosi ja Brie juustuga

Sibulamoos ei ole nüüd küll teab mis uudis, küll aga ei olnud mina varem sibulamoosi maitsenud. Sibulad muutuvad moosi sees mitte kibedaks vaid hoopis magusaks. Mõnus suupiste praeguseks, küll veel veidi jahedaks, kevadpeoks.


Krõbesaiad sibulamoosi ja Brie juustuga

12 tk

Sibulamoos:
4 sibulat
fariinisuhkrut
suhkrut
vett

ciabattat või muud saia
oliivõli
Brie juustu

serveerimiseks tüümiani või lehtpeterselli

Moosi jaoks koori sibulat ja viiluta õhukeselt. Kuumuta potis sibulaviilud, suhkrud ja vesi ning lase madalal kuumusel aeg-ajalt segades haududa umbes 30-45 minutit kuni moodustub marmelaaditaoline mass.
Lõika saiast 12 viilu, piserda neid pealt oliivõliga ning küpseta 200-kraadises ahjus 3-5 minutit kuni saiad muutuvad krõbedaks.
Tõsta igale krõbesaiale sibulamoosi ning lõika peale juustutükk. Grilli ahjus kuni juust on veidi sulanud. Kaunista maitserohelisega ja serveeri kohe.

teisipäev, 20. märts 2012

Apelsini-fenkolisalat

Ilusat kevade algust!
Alustame kevadet kirevalt särtsaka salatiga, mis on saanud kindlalt minu uueks lemmikuks.

Salati ühe koostisosa, fenkoliga, polnud ma varem kokku puutunud, nii et salatit valmistades läksin riski peale välja - see õigustas end täielikult. Fenkol ehk apteegitill on hästi-hästi mõnus värske aniisi meenutava maitsega köögivili. Nii et kellele aniis või lagrits meeldib, siis kindlasti ka fenkol.


Apelsini-fenkolisalat

4-6-le sööjale

erinevaid rohelisi salateid (tammelehesalatit, rucolat vm)
2 apelsini
1 väiksem fenkolimugul
1-2 punast sibulat
kreeka pähkleid
granaatõunaseemneid

Kaste:
3 sl oliivõli
3 sl valge veini äädikat
1 tl sidrunimahla
veidi mett või suhkrut

Koori ja puhasta apelsin valgest koorest, viiluta ja lõika väiksemateks tükkideks. Viiluta hästi õhukeselt fenkol ja punane sibul.
Aseta serveerimisalusele salatilehed, mille peale apelsinitükid ning fenkoli ja sibulaviilud. Peale puista kreeka pähkleid ja granaatõunaseemneid.
Sega kokku kastme ained ja nirista salatile. Serveeri.

Algretsept: Blogi Ise tehtud. Hästi tehtud.


teisipäev, 13. märts 2012

Vürtsikas porgandisupp läätsedega

Nii mõneski blogis on juba juttu olnud sel reedel, 16. märtsil, Tallinnas Tornimäe Mamos toimuvast üritusest pealkirjaga Porgandimaffia. Lühidalt kokkuvõttes on Porgandimaffia näol tegemist tarbijate võrgustikuga, mille eesmärk on tarbida selleks, et võidaksid ettevõtted, mis teevad sotsiaalselt kõige vastutustundlikumaid otsuseid. Näiteks Mamo on lubanud kampaaniast saadud tulu eest hankida oma laoruumidesse energiasäästlikud liikumisanduriga valgustid. 
Kel huvi, siis rohkem infot nende FB lehelt või www.carrotmob.org.



Porgandimaffia toetuseks aga lihtne karrine porgandisupp, millesse lisatud ka punaseid läätsi. Mõnus, kerge ja tervislik.




Vürtsikas porgandisupp läätsedega


4-le sööjale


1 sibul
2 sl võid
500 g porgandeid
1 dl punaseid läätsesid
0,5-1 tl karripulbrit
soovi korral veidi Cayenne'i pipart
1 l köögiviljapuljongit
1 dl rõõska koort
soola


serveerimiseks kreeka pähkleid ja palsamikreemi


Tükelda sibul ja kuumuta paksupõhjalises potis võis klaasjaks. Koori porgandid, tükelda 1-cm pikkusteks juppideks ja lisa koos läätsedega potti. Kuumuta porgandeid ja läätsi paar minutit, puista peale karripulbrit. Vürtsikama supi jaoks lisa Cayenne'i pipart. Vala peale kuum puljong ja keeda 15-20 minutit. Tõsta pott pliidilt, sega juurde rõõsk koor ja püreesta supp saumikseriga. Maitsesta soolaga. Serveeri kreeka pähklite ja palsamikreemiga. Serveeri kõrvale krõbedat saia.


Veel toite porgandist:
Porgandimuffinid toorjuustuglasuuriga
Mahlane ananassi-porgandi plaadikook
Ahjuköögiviljad palsamikreemi ja kreeka pähklitega
Porgandi-apelsinikook

laupäev, 10. märts 2012

Krõbe mee ja pähkli müsli

Mulle väga meeldib üks kaubandusvõrgus müüdav mee ja pähklitega müsli. Ükskord ei-tea-mitmendat pakki ostes, mõtlesin, et miks mitte proovida ise müsli tegemist. Ideest teostuseni aja läks üksjagu aega ja tühi müslikarp, mille olin alles jätnud, et koostisaineid vaadata, kadus juba sahtlipõhja ära. Taaskord aga pakendit leides, võtsin müsli tegemise ette. Väga lihtne ja kiiresti sai valmis.  Isetehtud müsli puhul on hea, see, et maitse ja koostisosad saab timmida täpselt omale meelepäraseks. Näiteks mulle ei meeldi müsli sees rosinad.


Minu retsept sai üsna magus - kes nii magusat ei soovi, võib mee ja suhkru osakaalu vähendada. Müsli külma piimaga on ideaalne hommikusöök, kuid pole ime kui avastad end niisama müslipurgi kallal krõbistamas käimas. Mõnusa maiuse saad ka kokkusurutud müslibatoonide näol.


Krõbe mee ja pähkli müsli

200 g kaerahelbeid
5 sl mett
125 g võid
1 dl demerara suhkrut
200 g sarapuupähkleid
130 g maapähkleid
100 g kuivatatud banaanilaaste

Sulata pannil või, mesi ja demerara suhkur. Sega kaerahelbed, pähklid ja banaanilaastud, vala peale või-mee-suhkru segu ning sega ühtlaseks. Vala segu küpsetuspaberiga kaetud suuremale ahjuplaadile ja küpseta 160 kraadi juures 30-40 minutit, aeg-ajalt segades.
Müslibatoonide tegemiseks suru küpsetatud kuum müsli küpsetuspaberiga kaetud ahjuvormi põhja ja lase jahtuda. Jahtunult lõika tükkideks.

teisipäev, 6. märts 2012

Sibulasupp

Nüüd, kui päike juba soojendab, kuid väljas on ikkagi veel miinuskraadid ja müts tuleb kindlalt külma tuule tõttu peas hoida, soojendab mõnus tummine sibulasupp hästi. Lisaks on valmistamine hästi lihtne ja toorainet peaks ka alati kodus leiduma.

Märtsikuus on veelgi põhjust suppe vaaritada, sest Nami-Namis on käimas supiteemaline kooskokkamine.


Sibulasupp

4-le sööjale

250 g sibulaid
2 sl võid
1 spl jahu
1 l puljongit
meresoola
musta pipart

Serveerimiseks:
tugevamaitselist juustu
saiakrutoone

Koori ja viiluta sibulad. Kuumuta sibulaviile madalal kuumusel võis kuni sibulad on klaasjad. Sega juurde jahu ja vala peale kuum puljong. Keeda madalal kuumusel 45 minutit, maitsesta soola ja pipraga.
Serveeri suppi röstitud saiakuubikute ja riivitud juustuga.

Retsept: Evelin Ilves "Kingitud maitsed"

neljapäev, 1. märts 2012

Porgandi-apelsinikook

Viimati sain väga head porgandikooki Vilde tervisekohvikus, mistõttu võtsin selle kohe ka enda to-do-listi. Erinevaid retsepte lapates jäi silma see, sest siin ei ole üldse kasutatud jahu, mistõttu sobib see hästi ka allergikutele. Tervislikuma tulemuse saamiseks võib tavalise suhkru asendada rafineerimata roosuhkruga.

Kuna porgandeid siiski koogi jaoks nappis, siis läksid käiku kausis seisvad apelsinid ja pisut närbunud õun. Mulle väga meeldib kui porgandikoogi sees on krõmpsuvad pähklid, omalt poolt lisasin veel mandlilaaste. Kuid kindlasti sobivad ka näiteks rosinad või kellele meeldib, siis suhkrustatud ingver. Koogi valmistamine on iseenesest väga lihtne ja kiiresti teostatav, vaid kokkusegamise vaev. Kook saab tõesti maitsev ja mahlane, kuid peale sobib ideaalselt toorjuustukate. Soovitan ;)


Porgandi-apelsinikook

5 muna
200 g riivitud porgandit
1 riivitud õun
2 apelsini riivitud koor ja mahl
200 g suhkrut
100  hakitud sarapuupähkleid
100 g mandlilaaste
2 tl küpsetuspulbrit
70 g maisitärklist

Kate:
400 g toorjuustu
1,5-2 dl tuhksuhkrut
0,5 dl apelsinimahla

Eralda munakollased munavalgetest ja vahusta kohevaks. Sega juurde riivitud porgand, õun, apelsini koor ja mahl, suhkur, pähklid, mandlilaastud ja küpsetuspulber. Sõelu juurde maisitärklis. Vahusta munavalged ja sega kahes jaos õrnalt taigna hulka.
Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud 24-cm lahtikäiva koogivormi ja küpseta 180 kraadises ahjus 45 minutit. Kontrolli küpsust tikuga.
Lase koogil vormis täielikult jahtuda.
Katte jaoks klopi toasoe toorjuust tuhksuhkru ja apelsinimahlaga ühtlaselt kreemjaks. Määri kreem koogile.

Retseptiidee: Nami-Nami