kolmapäev, 29. veebruar 2012

Hernepüreesupp krõbeda peekoniga

Värske maitse ja kevadiselt roheline hernepüreesupp. Praegu muidugi värskeid herneid veel saada ei ole, seetõttu sobivad väga hästi ka suvel sügavkülma hoiule pistetud herned. Mis ühtlasi tuletab meelde, et viimane aeg on hakata mõtlema potipõllunduse peale. Näiteks külvata hernevõrseid, mis passivad hästi salatisse või võileiva peale või näpista niisama suhupistmiseks. Maitsevad sama magusalt nagu suhkruherned.


Hernepüreesupp krõbeda peekoniga

4-le sööjale

4 viilu suitsupeekonit
1 sibul
1 sl võid
2 kartulit
750 ml köögiviljapuljongit
3 dl külmutatud herneid
100 g toorjuustu

Prae peekon krõbedaks ja tõsta kõrvale.
Haki sibul, kuumuta kastrulis või ja prae sibul klaasjaks. Lisa tükeldatud kartulid ja kuum puljong. Keeda kuni kartul on pehme. Lisa külmutatud herned ja toorjuust. Püreesta supp saumikseriga ja kuumuta uuesti keemiseni. Serveeri krõbeda peekoniviiluga.

neljapäev, 23. veebruar 2012

Klassikaline kartulisalat

Ajatu klassika meie peolaudadelt.


Keeda kartulid-porgandid kindlasti varasemalt valmis, et nad jõuaksid täielikult jahtuda, muidu kiirustades jahutatud kartulitest ei saa mingit õiget salatit. Vorstist eelistan mina Moskva keeduvorsti - annab parema maitse kui tavaline lastevorst.
Minu jaoks käivad kartulisalati juurde kohustuslikult ka konservherned, kuid kuna need ajavad salati kiiresti hapuks, siis olen herned salatisse seganud vahetult enne serveerimist või hoopis eraldi kausikesega lauale pannud, nii et igaüks saab herned ise salati kõrvale tõsta. Mõnikord hakin salatisse ka hapukat õuna - annab mõnusa hapuka maitse.

Eriti nostalgiliseks minnes serveeri kartulisalati kõrvale viinereid :)


Kartulisalat

6-8 sööjale

6 keedetud kartulit
2 keedetud porgandit
2 sibulat
400 g keeduvorsti
3 keedetud muna
1 kurk

250 g hapukoort
250 g majoneesi
soola
pipart

Haki kõik koostisained väiksemateks tükkideks. Kastme jaoks sega hapukoor majoneesiga ning maitsesta soola-pipraga. Sega kaste salati hulka. Lase enne serveerimist vähemalt 1 tund külmas maitsestuda.

Täidetud munad

Täidetud munad on maitsev suupiste igale peolauale - olgu selleks siis munadepühad, vabariigi aastapäev või lihtsalt sünnipäevalaud.
Teismoodi tulemuse saad kui asetad täidise alla kilu või kevadhooajal segad täidise hulka hoopis karulauku või muud maitserohelist.


Täidetud munad

12 tk

6 keedetud muna
50 g toasooja võid
1 tl majoneesi
soola

Kaunistamiseks maitserohelist, kalamarja, krevette, kilu vms.

Poolita munad ja võta munakollased välja. Tambi kahvliga munakollased või ja majoneesiga hästi ühtlaseks massiksi, maitsesta soolaga. Täida munavalgepoolikud tädisega lusika abil või tordipritsiga. Kaunista meelepäraselt.


Singirullid

Peolaudade klassikaline suupiste, mida on väga lihtne valmistada.
Juustu-majoneesi täidis maitseb väga hästi ka niisama leiva või saia peal.


Singirullid

õhukeselt viilutatud sinki
riivitud juustu
majoneesi
pressitud küüslauku

Sega riivitud juust majoneesiga, lisa juurde pressitud küüslauk. Tõsta teelusikaga täidist singiviilule ja keera rulli. Pikemad singirullid lõika diagonaalselt pooleks, soovi korral võid singirullile siduda ümber murulauku.

Napoleoni kook

Napoleoni kook on meie pere armastatuim kook, mida valmistatakse vaid pidupäevadel ja siis ikka korralik suur plaaditäis.
Traditsiooniliselt valmistatakse koogi põhjad pisut teise retsept järgi võist, veest ja jahust, siis meie oleme viimased korrad kasutanud Nadja Kaarma hapukoorega varianti. Lihtsam valmistada ja maitseb väga hea.
Koogi valmistamine on tegelikult väga lihtne, ainult põhjade küpsetamine on aeganõudev, mistõttu võiks põhjad eelmisel õhtul valmis teha ja serveerimise päeval keedukreemiga katta.


Napoleoni kook

ahjuplaadi suurune kook

Põhjad:
500 g hapukoort
500 g toasooja võid
600 g jahu
näpuotsatäis soola

Keedukreem:
2 l piima
400 g võid
500 g suhkrut
10 muna
2 dl jahu
1 spl vaniljesuhkrut

Sega omavahel hapukoor, toasoe või, sool ja jahu. Keera tainas toidukilesse ja aseta vähemalt 2 tunniks külmkappi tahenema.

Vahepeal valmista keedukreem. Kreemi jaoks kuumuta 1,5 liitrit piima suures potis. Lisa suhkur ja hakitud või ning sega kuni või on sulanud. Teises kausis klopi lahti munad ja ülejäänud 0,5 liitrit  piima, lisa juurde jahu ja vaniljesuhkur. Kui piim on potis keema läinud, alanda kuumus ja lisa pidevalt segades muna-piimasegu. Kuumuta madalal temperatuuril pidevalt segades kuni kreem on paksenenud. Tõsta pott pliidilt ja jahuta täielikult.

Küpseta taignaplaadi. Selleks jaota tainas 5-6 võrdseks osaks ja rulli jahusel laual õhukeseks ahjuplaadi suuruseks tükiks. Küpseta 220 kraadi juures kuni taignaplaadid on kuldpruunid. Tõsta jahtuma.

Koogi kokkupanekuks tõsta serveerimisalusele suur taignaplaat ja tõsta peale keedukreemi. Jätka nii kuni alles jääb viimane taignaplaat. See pudista tükkideks ja puista koogi peale. Lase koogil vähemalt 1 tund maitsestuda.

Soovi korral võid koogi peale raputada tuhksuhkrut või niristada šokolaadi.

Algretsept: Nadja Kaarma

teisipäev, 14. veebruar 2012

Sõbrapäeva Aleksandri koogid

Magusat sõbrapäeva!


Aleksandri kook

200 g toasooja võid
1,5 dl suhkrut
5 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 muna

vahele 2 dl hapukat moosi (kasutasin pohlamoosi)

Glasuur:
100 g tuhksuhkrut
2 spl mahla (kasutasin kirsimahla)

Sega omavahel kuivained, lisa juurde toasoe või ja näpi purutaoliseks tainaks. Lisa juurde muna ja sega ühtlaseks. Rulli tainas kahe küpsetuspaberi vahel ahjuplaadi suuruseks ja küpseta 175-kraadises ahjus umbes 15 minutit kuni taignaplaadid on kuldseks küpsenud.
Lõika plaat pooleks, määri ühele poolele moosi ja tõsta selle peale teine pool. Lõika tükkideks või piparkoogivormiga südamekujulised koogikesed. Lase jahtuda.
Glasuuri jaoks sega tuhksuhkur mahlaga. Tõsta glasuur koogikesele ja aja vette kastetud märja noa abil laiali. Lase glasuuril taheneda.

Retsept: Nami-Nami

pühapäev, 12. veebruar 2012

Sidrunikeeks

Ilmselt olen juba mitmeid kordi maininud, et keeksid on ühed minu lemmikküpsetised. Juba lapsepõlvest mäletan, et mulle väga maitsesid need välismaised kirevas fooliumpakendis keeksid, mille peale mõeldes tuleb mul praegu külmavärin peale, eriti vaadates koostist ja vähemalt paariaastast säilivuskuupäeva.
Selles keeksis on aga õnneks kõik aus ja ehe - kui nüüd ainult kodumaist sidrunit ka saaks :-) .


Tegelikult tundus antud legendaarne Ida Savi retsept mulle algul pisut veider kuna ei lisata üldse kergitusaineid ja tainas tuli ka kummaliselt paks, kuid õnneks ahjus küpses keeks siiski kõrgeks ja kohevaks.
Mulle meeldib kui küpsetis pealt pisut lõhki küpseb, see jätab kohe sellise koduse mulje.

Sidrunikeeks

200 g võid
200 g suhkrut
5 muna
0,5 sidruni koor ja mahl
200 g jahu

Glasuur:
2 dl tuhksuhkrut
3-4 spl sidrunimahla

Vahusta toasoe või suhkruga. Eralda munakollased munavalgetest ja lisa munakollased ükshaaval võivahule. Sega juurde riivitud sidrunikoor ja mahl ning sõelu juurde jahu. Vahusta munavalged tugevaks vahuks ja sega õrnalt taigna hulka. Vala tainas võitatud keeksivormi. Küpseta 200-kraadises ahjus 35-40 minutit (kontrolli küpsust tikuga).
Jahtunud keeks kata glasuuriga.

Algretsept: Ida Savi

teisipäev, 7. veebruar 2012

Mesi pähklite ja kuivatatud puuviljadega

Parim tervislik maius. Soovitatakse ju suhkrule eelistada mett ning maiustustele asemel krõbistada puuvilju ja pähkleid.


Võimalusel hangi mett tuttavalt mesinikult, kuna poelettidel müüakse igasuguseid muid meetaoliseid aineid. Kõvaks muutunud suhkrustunud mee saab uuesti vedelaks aeglaselt sulatades, kiirel kuumutamisel kaotab mesi oma kasulikud toimeained. Mee sulatamiseks aseta meepurk paksupõhjalisse kastrulisse, täida kastrul poole purgi ulatuses veega ja kuumuta vett aeglaselt kuni suhkrustunud mesi on sulanud.

Kuna pähklite maitse muutub mees aja jooksul tugevamaks, lase võimalusel meepurgil 2 nädalat seista, kuid muidugi kõlbab mesi ka kohe maiustamiseks.

Pidades silmas lähenevat valentinipäeva sobib pisike meepurk kosutavaks kingituseks ka tõbisele sõbrale :)


Mesi pähklite ja kuivatatud puuviljadega

vedelat mett
erinevaid pähkleid
kuivatatud puuvilju (aprikoose, musti ploome, rosinaid, viigimarju vm)

Täida purk pähklite ja kuivatatud puuviljadega. Vala peale vedel mesi ja sulge purk kaanega.


pühapäev, 5. veebruar 2012

Martsipanitäidisega sarvesaiad

Pühapäeva hommikul pole miskit paremat kui ahjusoojad sarvesaiad. Saiad valmivad imelihtsalt, kui külmutatud lehttainas on eelmisel õhtul külmkappi sulama tõstetud ning selleks ajaks kui kohv valmib on köök juba isuäratavat lõhna täis ja saiad ahjus kohevaks küpsenud.



Martsipanitäidisega sarvesaiad

8-10 tk

250 g lehttainast
100 g Odense martsipani*

peale mandlilaaste
määrimiseks muna

Rulli lehttainas. Lõika taignas kolmnurkadeks (põhja laius 10 cm, küljed 20 cm). Lõika martsipan kangideks, aseta igale taignakolmnurgale martsipanikang ning rulli kolmnurk laiemast otsast kokku. Aseta sarvesaiad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile keerates saia otsad pisut kõveralt sissepoole. Määri saia pealt lahtiklopitud munaga ja puista peale mandlilaaste. Küpseta 200-kraadises ahjus 15 minutit kuni saiad on pealt kuldsed.

*Retseptis kasutatud Odense tooteid jagas katsetamiseks Kalev