teisipäev, 31. jaanuar 2012

Karrine kanahautis aedviljadega

Mida kraad külmemaks õues, seda enam tekib isu igasuguste soojendavate hautiste järele.
Antud kanalihahautis jääb kookospiima kasutamisel mõnusalt kreemjas, vürtsi lisavad karri ja tšillipulber. Maitsestamisel tuleb olla pigem ettevaatlik, sest karripulbrid võivad olla erineva teravusega.
Linnulihadest olen järjest rohkem eelistanud fileele kintsuliha, kuna see jääb küpsetades oluliselt mahlasem ja tulemus maitsvam.


Karrine kanahautis aedviljadega

4 kuni 6-le sööjale

400 g kalkuni kintsuliha või kanafileed
3-4 suuremat shampinjoni
300 g (külmutatud) aedvilja-wokisegu
soola
1 tl pruuni suhkrut
1-2 tl karrit
tšillipulbrit
250 ml kanapuljongit
200 ml kookospiima
1 sl sidrunimahla
1 väike purk ananassilõike

Puhasta kalkuni kintsuliha kelmetest ja lõika suupärasteks tükkideks. Pruunista linnuliha õlis, lisa seened ja külmutatud aedviljad ning kuumuta veel 2 minutit. Maitsesta soola, suhkru, karri ja tšillipulbriga. Kalla juurde kuum puljong, kookospiim ja sidrunimahl, sega ühtlaseks ja hauta tasasel kuumusel 10-15 minutit. Enne serveerimist lisa kastmele tükeldatud ananassikuubikud. Vajadusel lisa maitseaineid.
Serveeri riisiga. Koheva riisi valmistamisõpetuse leiad siit.

Kodused lihapirukad

Väikesed kodused lihapirukad. Hakklihatäidise jaoks keetsin ma hakkliha tavapärase praadimise asemel, sest keetes jääb hakkliha pehmem ja mahlasem. Suitsuvorst või -peekon annab täidisele suitsusema maitse. Kõige maitsvam on lihapirukaid haugata kuuma puljongi kõrvale. 




Lihapirukad


umbes 35 tükki


Tainas:
50 g presspärmi
0,5 dl käesooja vett
100 g sulatatud võid
3 dl toasooja piima
1 tl soola
500-600 g nisujahu


Täidis:
60 g suitsuvorsti või 100 g suitsupeekonit
120 g hakkliha
100 g keedetud riisi
2 keedetud muna
2 sl röstitud sibulahelbeid
200 g hapukoort
soola-pipart 


Taigna jaoks lahusta pärm käesoojas vees. Lisa juurde sulatatud või ja piima segu. Maitsesta soolaga. Sõtku vähehaaval juurde jahu, kuni saad ühtlase taina. Kata kauss rätikuga ja lase soojas kohas tund aega kerkida kuni tainas on kahekordne.


Täidise jaoks keeda hakkliha kuni see omandab halli värvuse, kurna. Prae kergelt läbi hakitud suitsuvorst või -peekon. Sega omavahel hakkliha, praetud suitsuvorst või -peekon, keedetud riis, hakitud keedetud munad, sibulahelbed ja hapukoor. Maitsesta soola-pipraga.


Sõtku pärmitainas jahusel laual kergelt läbi ja rulli õhukeseks. Aseta tainale 1 teelusika jagu täidist, keera peale teine taignaserv, vajuta sõrmedega kinni ja lõika klaasi serva abil välja. Aseta pirukad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, määri pealt lahtiklopitud munaga ja küpseta 220 kraadises ahjus 10-15 minutit kuni pirukad on pealt kuldsed.

neljapäev, 26. jaanuar 2012

Turbakook kirssidega

Jagan veel üht kohupiimakoogi retsepti. Turbakook oli minu lapsepõlve üks absoluutsetest lemmikutest, ma ei teagi kas nimetuse või kakaopuru tõttu. Mulle väga sümpatiseerivad purukattega koogid.

Turbakoogile muidu marju ei lisata, aga kuna külmikus oli parajasti ka üks poolik kirsikompott, siis läks see kasutusse.
Enne serveerimist lase koogil kindlasti vormis jahtuda, muidu võib kook lõikamiseks laiali laguneda.


Turbakook kirssidega

250 g toasooja võid
2 dl suhkrut
2 muna
8 dl jahu
3 spl kakaod

1 dl suhkrut
1 muna
400 g teralist kohupiima
200 g hapukoort
1 tl vanillsuhkrut

soovi korral kivideta kompoti- või külmutatud kirsse

Taina jaoks vahusta toasoe või suhkruga. Eralda munakollased munavalgetest ja lisa munakollased ükshaaval pidevalt vahustades tainale. Lisa jahu ja kakao ning sega ühtlaseks purutaoliseks tainaks.
Täidise jaoks vahusta munad suhkruga. Lisa segades juurde kohupiim, hapukoor ja vanillsuhkur. Vahusta tainast üle jäänud munavalged tugevaks vahuks ja sega ettevaatlikult taina hulka.
Kata väiksem ahjuplaat (ca 25x30 cm) küpsetuspaberiga. Pane 2/3 tainapurust plaadile ja suru käega ühtlaseks. Küpseta põhja 5 minutit 200-kraadises ahjus.
Kui soovid kirssidega kooki, siis puista kirsid eelküpsetatud põhjale. Vala peale kohupiimasegu ja kata ülejäänud puruga. Küpseta 200-kraadises ahjus 30 minutit. Enne lahtilõikamist lase jahtuda.

teisipäev, 24. jaanuar 2012

Kohupiima plaadikook

See on nüüd täpselt see vanakooli klassikaline kohupiimakook, mida mäletame lapsepõlvest. Kindlasti tuleks eelistada teralist pakikohupiima kohupiimapastale ja minu jaoks käivad kohupiimakoogi sisse ka alati rosinad, siis on tulemus kõige ausam. Kohupiimakoogid muutuvad jahedas seistes üha paremaks, kuid ilmselt ei maksa loota, et koogist peale ahjust võtmist midagi järele jääb :)


Kohupiima plaadikook

Põhi:
100 g toasooja võid
2 spl suhkrut
1 muna
2 dl jahu
näpuotsatäis soola

Täidis:
3 muna
1,5-2 dl suhkrut
600 g teralist kohupiima (mitte kohupiimapastat!)
2 dl hapukoort
0,5 sidruni koor ja mahl
1 tl vaniljesuhkrut
2 dl rosinaid (soovi korral)

Vahusta pehme või suhkruga kohevaks. Lisa muna ja vahusta veel. Sega hulka jahu ja näpuotsatäis soola. Suru tainas küpsetuspaberiga kaetud väiksema (minul 25x35 cm) ahjuplaadi põhjale ja küpseta 200-kraadises ahjus 5 minutit.
Täidise jaoks eralda munakollased munavalgetest ja vahusta munarebud suhkruga. Lisa juurde kohupiim, hapukoor, sidrunimahl ja koor, vaniljesuhkur ning soovi korral rosinad. Lõpuks sega õrnalt taigna hulka vahustatud munavalged.
Vala tainas eelküpsetatud põhjale ja küpseta veel 30-40 minutit 180-kraadises ahjus. Enne serveerimist lase jahtuda.

reede, 20. jaanuar 2012

Mustikasupp

Kuum mustikasupp on talvel asendamatu. Minu lemmik on mustikasupp serveeritud koos kohupiimakreemiga. Lisades supile rohkem vett saad mõnusa kuuma mustikajoogi, mida termosega suusarajale kaasa võtta.


Mustikasupp

4-le sööjale

500 g külmutatud mustikaid
1 l vett
2 dl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
1 sidruni koor
1,5 spl maisitärklist

Serveerimiseks: kohupiimakreemi, vahukoort, röstitud kaerahelbeid või saiakuubikuid

Kuumuta potis vesi, mustikad, suhkrud ja riivitud sidruni koor. Keeda tasasel tule 10-15 minutit. Lahusta väheses külmas vees tärklis ja lisa pidevalt segades supile. Lase keema tõusta, keeda paar minutit ja tõsta siis pott tulelt. Serveeri meelepärase lisandiga.



neljapäev, 19. jaanuar 2012

Suitsulõhe-kartulivorm

Lihtne ja maitsev vormiroog kartulist ja suitsukalast. Kui tervet suitsukala osta ei taha, siis olen kasutanud kuumsuitsutatud lõhe kõhuääri, mida kalalettides müüakse.
Roa kiiremaks valmimiseks keedan eelnevalt kartuliviile, vastasel juhul peaks küpsetusaega ahjus pikendama kuni tunni ajani, et kartulid pehmeks küpseksid. Rammusama toidu valmistamiseks võib piima asendada rõõsa koorega.


Suitsulõhe-kartulivorm

2-4-le sööjale

6 kartulit
100 g kuumsuitsulõhet
2 muna
3 dl piima või rõõska koort
värsket tilli
soola-pipart
võid

Koori ja viiluta kartulid õhukeselt. Keeda kartuliviile 5 minutit ja lase veidi jahtuda.
Lao väiksema võitatud ahjuvormi põhja vaheldumisi kiht kartulit ja lõhet, alustades ja lõpetades kartulikihiga. Klopi munad piimaga lahti, lisa hakitud till ja maitsesta soola-pipraga. Vala muna-piimasegu ühtlaselt kartulitele.
Puista peale mõned võitükikesed ja küpseta 200-kraadises ahjus 40 minutit.


teisipäev, 17. jaanuar 2012

Tom Kha supp aedviljadega

Tom Kha on tai-pärane supp kookospiimast ja kanast. Tummisema tulemuse saamiseks lisasin supile shampinjone ja aedvilja-wokisegu.




Tom Kha supp aedviljadega


2-le sööjale


200 g kalkuni kintsuliha või kanafileed
2 suuremat shampinjoni
150 g külmutatud aedviljadest wokisegu
2-3 spl Santa Maria Tom Kha supisegu
200 ml kookospiima
200 ml kanapuljongit


Puhasta kintsuliha kelmetest ja lõika suupärasteks tükkideks. Pruunista lihatükke kergelt õlis. Lisa shampinjonid ja aedviljasegu ning kuumuta veel paar minutit. Maitsesta Tom Kha supiseguga. Vala peale kuum kanapuljong ja kookospiim, keeda tasasel tulel 5 minutit. Serveerimisel puista peale värsket koriandrit või lehtpeterselli.

pühapäev, 15. jaanuar 2012

Pirni-clafoutis ehk ahjupannkook pirnidega

Pühapäev seostub ju ikka pannkookidega. Miks mitte valmistada pannkooki veidi teises võtmes ehk küpsetada hoopis ahjus, seda enam kui hommik on pisut unine ja ei viitsi pliidi juures küpsetada. Tuleb vaid tainas kokku segada, ahju küpsema tõsta ning samal ajal endale üks virgutav kohv valmistada.
Meie sõime pirni-ahjupannkooki törtsu hapukoorega.



Ahjupannkook pirnidega

0,5 pk Vilma pannkoogijahu*
200-250 ml vett
3 spl suhkrut
1 tl vanillsuhkrut
1 küps pirn

serveerimiseks tuhksuhkrut, kaneeli ja hapukoort, vaniljejäätis või vaniljekastet

Sega pannkoogijahu veega ühtlaseks tainaks ja kalla võitatud ahjuvormi. Lõika pirn õhukesteks viiludeks ja lao tainale torgates servapidi pisut tainasse.
Küpseta 180-kraadises ahjus 30-40 minutit kuni tainas on hüübinud (katsu küpsusastet tikuga).
Lase hetk jahtuda (parim leigena!) ja serveeri meelepärase lisandiga.




*Retseptis kasutatud Vilma tooteid jagas katsetamiseks Kalev

teisipäev, 10. jaanuar 2012

Kuum õunajook vürtsidega

Kui mõnus on pärast lumist jalutuskäiku tuppa tulla ja endale üks kuum jook teha. Kuuma õunajoogi kõrvale nakitseda jõuludest jäänud viimaseid piparkooke ja aknast nautida vaikset lumesadu.



Kuum õunajook vürtsidega

1 l õunamahla
4 nelki
10 pipratera
2 tükikest muskaatpähkli koort
2 tähtaniisi
1 kaneelikoor
1 sidruni mahl
1-2 mandariini või jõhvikaid

Kuumuta õunamahl koos vürtsidega (vürtsid on hea kokku siduda väikese marlitükikese sisse) madalal kuumusel keemiseni. Kata keedunõe kaanega ja jäta 30 minutiks seisma. Võta vürtsid joogi seest välja või kurna jook läbi sõela. 
Lisa sidrunimahl ja kuumuta veelkord aeglaselt.
Serveerimisel lisa joogile mandariinilõigud või jõhvikad. Soovi korral lisa mett.

Retsept: ajakiri Kodu & Aed

pühapäev, 8. jaanuar 2012

Kiivi-piimakokteil

Puuviljadega toitev kokteil on tõeliselt mõnus hommikusöögi asendaja. Asendades piima maitsestamata jogurtiga saad paksema smoothie-taolise joogi. Puuviljade asemel võib sama hästi kasutada ka sügavkümutatud marju.






Kiivi-piimakokteil


1 klaas


2 kiivit
1 banaan
200 ml külma piima
1 spl mett


Koori kiivid ja banaan ning lõigu blenderisse. Lisa piim ning mesi ja püreesta ühtlaseks.

reede, 6. jaanuar 2012

Lihtne tomatisupp

Praegu poelettidel müüdavaid tomateid ei kipu küll ostma, sest neid iseloomustab kõik muu peale tomatimaitse. Seetõttu tuli käsile võtta sahvrisse kogutud konservtomatite purgid. 
Ja mis sobib tänasesse lörtsisesse talveilma paremini kui pisut vürtsikas kuum supp. Selle tomatisupi valmistamine on lihtsamast lihtne ja tulemus on väga maitsev. Kõrvale serveeri röstitud krõbedat saia.



Lihtne tomatisupp


2-le sööjale


1 purk (400 g) konservtomateid või purustatud tomateid
1 dl köögiviljapuljongit
2 spl suhkrut
1 spl Worchesteri kastet
cayenne pipart
soola
2 spl toorjuustu


Sega potis konservtomatid, puljong, suhkur ja Worchesteri kaste. Keeda tasasel kuumusel 10-15 minutit. Maitsesta soola-pipraga. Lisa toorjuust ja püreesta ühtlaseks. Serveeri krõbeda saiaga.


Retsept: Oma Maitse 2011 november

esmaspäev, 2. jaanuar 2012

Kuivatatud õunad

Head uut aastat!

Loodetavasti pakub saabunud aasta meile uusi ja põnevaid maitseelamusi, samuti tuletab meelde unustatud maitseid. Näiteks kuidas maitsevad kuivatatud õunad.


Kuivatamiseks kasuta kindlasti kodumaiseid sügis või taliõunu, välismaa kaubast oleks sellist lapsepõlvemaiust valmistada oleks minumeelest kuidagi kohatu. Kõige ehedama tulemuse saad puupliidil või lesol õunu kuivatades, kuid ka saunalaval või elektriahius saab hakkama. Õuna koorida ei ole vaja, seda enam, et koore sisaldab ju endas palju kasulikke vitamiine.

Kuivatatud õunad on kõige maitsvamad niisama näksimiseks, aga edukalt saab neist valmistada ka kisselli, leotades kasutada küpsetiste sees või keeta kuuma õunajooki.


Kuivatatud õunad

kodumaiseid õunu

Puhasta õunad plekkidest ja seemnetest ning lõika õhukesteks viiludeks, nii 3-5 mm paksusteks.
Lao õunaviilud ühekordse kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Kuivata õunu 50 kraadi juures 2 tundi, aegajalt õunu segades. Kuivatamisel jäta ahjuuks paokile torgates ukse vahele lusika - nii pääseb niiskus ahjust välja, vastasel juhul õunad mitte ei kuiva vaid küpsevad. Seejärel keera kuumus kinni ja jäta õunaviilud paotatud uksega ahju jahtuma. Kui õunaviilud ei piisavalt kuivad korda protseduuri.
Kuivatatud õunu säilita paberkotis.