teisipäev, 31. jaanuar 2012

Kodused lihapirukad

Väikesed kodused lihapirukad. Hakklihatäidise jaoks keetsin ma hakkliha tavapärase praadimise asemel, sest keetes jääb hakkliha pehmem ja mahlasem. Suitsuvorst või -peekon annab täidisele suitsusema maitse. Kõige maitsvam on lihapirukaid haugata kuuma puljongi kõrvale. 




Lihapirukad


umbes 35 tükki


Tainas:
50 g presspärmi
0,5 dl käesooja vett
100 g sulatatud võid
3 dl toasooja piima
1 tl soola
500-600 g nisujahu


Täidis:
60 g suitsuvorsti või 100 g suitsupeekonit
120 g hakkliha
100 g keedetud riisi
2 keedetud muna
2 sl röstitud sibulahelbeid
200 g hapukoort
soola-pipart 


Taigna jaoks lahusta pärm käesoojas vees. Lisa juurde sulatatud või ja piima segu. Maitsesta soolaga. Sõtku vähehaaval juurde jahu, kuni saad ühtlase taina. Kata kauss rätikuga ja lase soojas kohas tund aega kerkida kuni tainas on kahekordne.


Täidise jaoks keeda hakkliha kuni see omandab halli värvuse, kurna. Prae kergelt läbi hakitud suitsuvorst või -peekon. Sega omavahel hakkliha, praetud suitsuvorst või -peekon, keedetud riis, hakitud keedetud munad, sibulahelbed ja hapukoor. Maitsesta soola-pipraga.


Sõtku pärmitainas jahusel laual kergelt läbi ja rulli õhukeseks. Aseta tainale 1 teelusika jagu täidist, keera peale teine taignaserv, vajuta sõrmedega kinni ja lõika klaasi serva abil välja. Aseta pirukad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, määri pealt lahtiklopitud munaga ja küpseta 220 kraadises ahjus 10-15 minutit kuni pirukad on pealt kuldsed.

11 kommentaari:

Koopatibi ütles ...

Lihapirukas läheks küll praegu kuuma puljongiga kaubaks! Aga ise ei viitsi küll lillegi liigutada :) Sa nii tegus veel, uusi postitusi muudkui tuleb ja tuleb... Kõht ei jää köögis ette?

Liisi ütles ...

No sööma peab ka nüüd ju kahe eest :D
Kõhuga olen tegelikult täitsa ära harjunud, ainult põll peab küll koguaeg ees olema, muidu võib hiljem menüü kõhu pealt üles lugeda :)

Liisbet Laur ütles ...

Teen just su retsepti järgi lihapirukaid :)

Liisi ütles ...

Nüüd õhtul ajasid ka mulle pirukaisu peale, Liisbet! Anna siis ikka teada, kuidas välja tuli.

L.Laupa ütles ...

Ka mina teen just, loodan, et tulevad imehead. :-)

Anonüümne ütles ...

Eeldan, et vormitud pirukad peavad enne ahjupanemist ka plaadil 10-15 min. kerkima?

Liisi ütles ...

Võib jätta enne ahjupanekut kerkima, kuid mina seda pole teinud. Pirukate vormimisega läheb ka veidi aega, seega enamus pirukad kerkivad sel ajal.

Anastassia ütles ...

Aitäh Liisi hea retsepti eest! Väga maitsvad pirukad tulid. Õhukese tainaga ja seest mahlased. Osa pirukaid tegin hapukapsaga.

Liisi ütles ...

Tore kuulda, Anastassia! Hapukapsaga lihapirukaid ei ole varem teinud, aga kõlab põnevalt. Täidis jääb kindlasti mahlane.

Mann ütles ...

Tegin neid oma lastele ja lastelastele. Mulle tuli vana hea lihapiruka maitse meelde. Kõik sõid vaikides nohisedes, ma arvasin, et ei maitse, kuid nad ei olnud nii häid päris pirukaid ennem saanud. Suu oli kogu aeg täis, ei olnud aega kiita. Tänud retsepti eest!:)

Liisi ütles ...

Nii vahva, Mann! Ma pole ise ammu juba lihapirukaid valmistanud, aga nüüd ajasid küll isu peale. :)