reede, 30. detsember 2011

Cappuccino-tort

See tort kaunistas ühel jõulupüha õhtul meie õhtusöögilauda, kuid miks mitte tähistada sellega aastavahetust. Tegemist on äärmiselt maitsva ja mahlase kohvimaitselise tordiga, mis ei ole väga magus, pigem ehk just täiskasvanutele meeltmööda. 
Jõulupärasema katte saamiseks kaunistasin tordi tumeda šokolaadigaluuri valge šokolaadi  laastudega, millele peale puistasin punaseid roseepipra terasid ning väikeseid melissilehti.

Head vana aasta lõppu!





Cappuccino-tort


12-le


Biskviit:
1 dl jahu
2 spl tärklist
5 spl kakaod
1 tl küpsetuspulbrit
4 muna
1,5 dl suhkrut


Täidis:
3 spl kanget kohvi
200 g toasooja toorjuustu
1 dl suhkrut
2 tl vanillsuhkrut
2 dl rõõska koort


Immutamiseks külma kanget kohvi


Glasuur:
200 g tumedat šokolaadi (kasutasin Odense tumeda glasuuri nööpe*)
2 dl rõõska koort


Kaunistamiseks valge šokolaadi laaste, roseepipra terasid ja melissilehti


Biskviidi jaoks vahusta munad suhkruga. Sega omavahel jahu, tärklis, küpsetuspulber  ja kakao ning lisa kauivained munavahule. Vala segu 24-cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi ja küpseta 175 kraadi juures 35-40 minutit (kontrolli küpsust tikuga). Jahuta täielikult.
Täidise jaoks vahusta rõõsk koor.  Sega toorjuustu suhkrute ja kohviga, lisa ettevaatlikult juurde vahustatud koor.
Lõika biskviit kolmeks kihiks. Aseta alumine biskviit tordialusele, immuta kohviga ja tõsta peale pool täidiskreemist. Tõsta peale järgmine biskviit, immuta ja tõsta peale ülejäänud kreem. Kata viimase biskviidiga. Kata tort kilega, aseta peale raskus ja jäta mõneks tunniks kuni üleöö külma seisma.
Glasuuri jaoks sulata šokolaad, lisa juurde rõõsk koor ja sega ühtlaseks. Nirista glasuur ühtlaselt koogile ja kaunista soovikohaselt.


Retsept: Kodukiri


*Retseptis kasutatud Odense tooteid jagas kasutamiseks ja katsetamiseks Kalev

teisipäev, 27. detsember 2011

Astelpaju-kohupiimatort

Meie tänavust jõululauda kaunistanud kahest tordist üks oli õhuliselt kerge astelpaju-kohupiimatort, mis sobis hästi ahjuliha ja verivorstikuhjade lõpetuseks.


Jõulude ajal kasuta põhjaks piparkooke, muul ajal sobivad ka digestive küpsised. Astelpajumarjad on väga hapud, seega kui soovid magusamat torti, siis lisa rohkem suhkrut. Praeguse suhkrukogusega jääb pealmine kiht üsna hapu. 
Tordi võid kaunistada väikeste piparkookidega või vahukooretupsudega.




Astelpaju-kohupiimatort 


Põhi:
150 g piparkooke
75 g sulatatud võid


Täidis:
200 g astelpajumarju
800 g kohupiimapastat
2 dl suhkrut
4 dl rõõska koort
2 spl murakalikööri (soovi korral)
12 želatiinilehte


Kate:
200 g astelpajumarju
1-2 spl suhkrut
1 spl murakalikööri (soovi korral)
1 dl apelsinimahla
2 želatiinilehte


Peenesta piparkoogid ja sega sulavõiga. Suru saadud segu 26-cm lahtikäiva koogivormi põhja.


Täidise jaoks püreesta astelpajumarjad ja nõruta läbi sõela, et eemaldada seemned. Sega omavahel kohupiimapasta ja suhkur. Aseta želatiinilehed 5 minutiks külma vette paisuma. Kuumuta astelpajupüree keemiseni, soovi korral lisa juurde murakaliköör. Vahusta rõõsk koor ja sega ettevaatlikult kohupiimasegu hulka. Pigista želatiinilehed kuivaks ja lahusta kuumas astelpajupürees. Lase veidi jahtuda ning sega püree kohupiimasegu hulka. Vala täidis piparkoogipõhjale ja aseta vähemalt paariks tunniks kuni  üleöö külmkappi tarretuma.


Katte jaoks püreesta astelpajumarjad ja nõruta läbi sõela, et eemaldada seemned. Lisa püreele suhkur ja soovi korral murakaliköör. Aseta želatiinilehed 5 minutiks külma vette paisuma. Sulata želatiinilehed kuumas apelsinimahlas ja lase hetk jahtuda, enne kui segad astelapajupüree hulka. Vala kate tarretunud kohupiimakihile ning aseta uuesti külma vähemalt 1 tunniks.

neljapäev, 22. detsember 2011

Küpsisevahetus 2011

Mõni aeg tagasi pakkus Dagris välja küpsisevahetuse idee, kus iga osaleja valmistab küpsised ja saadab need laiali kolmele teisele osalejale.
Mina soov oli, et küpsised oleksid veidike jõulused. Seetõttu jäid sõelale punaste jõhvikate ja roheliste pistaatsiapähklitega biscottid ning väikesed teeküpsised ning loomulikult ei saanud valikust puududa šokolaadiküpsised.

21. detsembri hommikul pakkisin küpsised karpidesse ja tormasin postkontorisse, et pakikesed ikka õigeaegselt Kaare, Nora ja Mariti postkasti jõuaksid. Loodetavasti ikka jõudsid ka ...


Minu poolt aitäh Kristelile krõbedate mandlite ja pekaanipähklitega kaerahelbeküpsiste eest,



Vivianile kaerakliiküpsiste eest





Kõik olid väga, väga maitsvad!

Teeküpsised jõhvikatega

Armsad väikesed krõbedad teeküpsised. Imehead tassikese pärnaõietee kõrvale.


Teeküpsised jõhvikatega

35-40 tk

100 g toasooja võid
120 g suhkrut
1 tl vaniljeessentsi
1 spl piima
1 muna
300 g jahu
40 g hakitud kreeka pähkleid
40 g hakitud kuivatatud jõhvikaid

glasuurimiseks valget šokolaadi

Vahusta toesoe või suhkruga. Lisa juurde vaniljeessents, piim, kergelt lahtiklopitud muna ja jahu. Lõpuks sega hulka hakitud pähklid ja jõhvikad. Rulli tainas pikaks pätsiks ja aseta vähemalt 1 tunniks külmkappi tahenema.
Lõika rullid 0,5 cm paksused viilud ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 200 kraadi juures 10 minutit kuni küpsised on kergelt pruunid. Jahuta.
Soovi korral kasta küpsised poolenisti valgesse šokolaadi ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile tahenema.

Pähkli-šokolaadilohukesed

Imemaitsvad ja lihtsalt valmistatavad pähkliküpsised. Inglise keeles on nende küpsiste nimi thumprints cookies ehk pöidlajälje küpsised, eesti keeles kõlab aga minumeelest lohukesed palju paremini.



Pähkli-šokolaadilohukesed

25-30 tk

200 g sulatatud vcid
200 g vedelat mett
4,5 dl jahu
1 dl tärklist
200 g peeneks hakitud sarapuupähkleid

Täidis:
100 g tumedat šokolaadi (kasutasin Odense tumedat šokolaadi*)
2 tl toorjuustu

Sega sulatatud või ja mesi. Lisa juurde omavahel segatud jahu ja tärklis. Vormi tainas väiksemateks pallideks ja veereta pähklipurus. Aseta pallid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja vajuta pöidlaga keskele lohk.
Küpseta 180 kraadises ahjus 15 minutit kuni küpsised on kergelt pruunistunud. Jäta jahtuma.
Täidise jaoks sulata šokolaad ja sega juurde toorjuust. Tõsta teelusikaga iga küpsise keskele šokolaaditäidist ning jäta tahenema.


*Retseptis kasutatud Odense tooteid jagas kasutamiseks ja katsetamiseks Kalev

Biscottid pistaatsiapähklite, jõhvikate ja valge šokolaadiga

Itaaliapärased mandliküpsised, mis on olemuselt üsna kuivad, kuid mida traditsiooniliselt süüaksegi tee või kohvi kõrvale, soovi korral kastetatakse otsapidi joogi sisse.


Punased jõhvikad ja rohelised pistaatsiapähkleid muudavad küpsised minumeelest üsna jõuluseks, mistõttu sobivad need hästi ka kingikotti poetamiseks.






Biscottid pistaatsiapähklite, jõhvikate ja valge šokolaadiga


2 pätsi, ca 25-30 tk


250 g jahu
0,5 tl küpsetuspulbrit
100 g suhkrut
1 tl mandliessentsi
50 g sulatatud võid
2 muna
20 g hakitud pistaatsiapähkleid (mitte soolatud!)
30 g hakitud kuivatatud jõhvikaid
30 g valget šokolaadi (kasutasin Odense valge šokolaadi nööpe*)


glasuurimiseks valget šokolaadi (kasutasin Odense valge šokolaadi nööpe*)


Sega omavahel jahu, küpsetuspulber ja suhkur. Lisa mandliessents, sulatatud või ja kergelt lahiklopitud munad.  Lõpuks lisa hakitud pistaatsiapähklid, kuivatatud jõhvikad ja šokolaadinööbid ning sega ühtlaseks. Kummuta tainas jahusele lauale, sõtku läbi ja vormi tainast 2 pätsi. Tõsta pätsid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 200 kraadi juures 20 minutit.
Tõsta pätsid ahjust välja ja lase 30 minutit jahtuda.
Lõika terava noaga 1-1,5 cm paksusteks viiludeks ja laota viilud ahjuplaadile asetatud metallrestile. Küpseta 100-kraadises ahjus 10-15 minutit kuni küpsesed on kuivad ja servadest veidi pruunikad.
Lase jahtuda.
Soovi korral kasta küpsised otsapidi valgesse šokolaadi ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud plaadile tahenema.



*Retseptis kasutatud Odense tooteid jagas kasutamiseks ja katsetamiseks Kalev

pühapäev, 11. detsember 2011

Jõulutähed

Jõulutähed (joulutortut) on Soome traditsiooniline jõuluküpsetis. Tavapäraselt pannase tähe keskele kuivatatud ploome või ploomimoosi ning tihtipeale valmistatakse jõulutähtesid hoopis lehttaignast ja peale puistatakse tuhksuhkrut.



Jõulutähed

30 tk

200 g võid
100 g suhkrut
200 g kohupiima
4 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit

haput moosi, nt jõhvikamoosi

Vahusta toasoe või suhkruga, lisa kohupiim ja küpsetuspulbriga segatud jahu. Paki tainas kilesse ja tõsta vähemalt tunniks külma.
Rulli tainas jahusel laual laiali ja lõika 8x8 suurusteks ruutudeks. Tõsta ruudud küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Lõika ruutudelt nurgad maha ja tee iga ruudu nurka sisselõiked ning tõsta üks serv ruudu keskele, vajuta õrnalt keskele kinni. Tõsta tähe keskele moosi.
Küpseta 200-kraadises ahjus 10-12 minutit.

neljapäev, 8. detsember 2011

Jõhvika-juustukook piparkoogipõhjal

Jõulud on vaid napilt kahe nädala kaugusel, kuid jõulutunnet küll veel ei ole. Toad on juba kaunistatud, akende ette sätitud punaseruudulised kardinad ja esimesed plaaditäied piparkookegi ahjust välja võetud, aga siiski pühademeeleolu on kuhugi kadunud. Eks see ole tegelikult tingitud lume puudumisest. Viimased talved on ju väga lumerohked olnud, kuid nüüd on muru veel täiesti roheline ning  kuuldavasti õitsevad aias veel mõnelgi roosid.

Pühadetunde tekitamiseks aitab kindlasti kaasa see ohtralt magusat toorjuustu ja hapusid punaseid jõhvikaid sisaldav piparkoogimaitseline juustukook.


Jõhvika-juustukook piparkoogipõhjal

Põhi:
175 g piparkooke
50 g võid

Täidis:
800 g toorjuustu
3 muna
1 tl vanillsuhkrut
150 g suhkrut
80-100 g jõhvikaid

serveerimiseks hapukat jõhvikakastet

Purusta piparkoogid ja sega sulatatud võiga ühtlaseks puruks. Suru saadud segu küpsetuspaberiga kaetud 24 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhja. Soovi korral küpseta põhja ahjus 10 minutit (küpsetatud põhi on krõbedam).
Täidise jaoks sega toasoe toorjuust munade ja suhkrutega ühtlaseks ning vala piparkoogipõhjale. Puista peale jõhvikad.
Küpseta 180 kraadises ahjus 1 tund või kui kook tundub väga vedel, siis veel kuni 15 minuti. Vajadusel kata pealt fooliumiga.
Lase jahtuda ja serveeri koos jõhvikakastmega.

Hakkliharull peekoni ja kukeseentega

Kui kotletid ja hakklihakaste on ära tüütanud, siis võib hakklihast valmistada maitsva täidisega hakkliharulli. Hakkliharulli sobib süüa sooja õhtusöögina või jahtunult valmistada sellest hoopis toekas einevõileib.


Hakkliharull peekoni ja kukeseentega

500 g hakkliha
1 sibul
1 muna
1 dl riivsaia
1 dl hapukoort
soola-pipart

Täidis:
120 g peekonit
2 küüslauguküünt
peotäis praetud kukeseeni
marineetud paprikat
rohelist sibulat või porrut

Haki sibul ja sega koos teiste ainetega ühtlaseks massiks.
Täidise jaoks lõika peekon ribadeks ja pruunista pannil. Lõpus lisa juurde hakitud küüslauk.
Laota hakklihasegu küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ühtlaselt umbes 20x30 cm ristkülikuks. Tõsta hakkliha pikemasse serva praetud peekonit, mille peale laota kukeseened, paprika ja sibul. Keera hakkliha küpsetuspaberi abil rulli, nii et lõikeserv jääb rulli alla.
Küpseta 200 kraadises ahjus tund aega.