teisipäev, 29. november 2011

Trühvlite ja käsitöökommide valmistamise kursus Lianni Stuudios

Ühel vihmasel novembrikuu õhtul oli mul tore võimalus osaleda Lianni Stuudio trühvlite ja käsitöökommide valmistamise kursusel.


Kursust juhendas Margit Foht, kes tegeleb trühvlite valmistamisega hobikorras ja lisaks juhendab Liann Stuudios ka teisi kokanduskursusi. 

Sissejuhatuseks rääkis Margit veidike šokolaadi ajaloost ja šokolaadist kui toorainest ning seejärel hakkasime meisterdamisega pihta. 
Osalejaid said ise kõike proovida alates šokolaadi sulatamisest kuni trühvlite kaunistamise ja pakkimiseni. Valmistasime martsipani ja kolme erineva šokolaadisisuga trühvleid, mille täidise hulka võis peita kas näiteks pähkli või hoopis helepunase liköörikirsi. 





Peale veidikest aega külmas hangumist katsime trühvlid pealt erinevate šokolaadikatetega. 

Lõpuks kõige loomingulisem protsess ehk kaunistamine - selleks oli valida mitmeid kaunistusi alates pähklipurust kuni kuivatatud roosinuppudeni. Julgemad puistasid peale tšillipulbrit.




Õhtu lõpuks pakkisime trühvlid kaunisse tsellofanpaberisse, sest kohapeal süüa küll keegi ei raatsinud ja pigem taheti kodustele maiustamiseks viia.



Kokkuvõttes möödusid antud paar tundi meeldivas seltskonnas ja pidevalt tegutsedes märkamatult kiiresti. Enda jaoks sain kursuselt mitmeid huvitavaid ideid trühvlite valmistamiseks ja tooraine hankimiseks ning koju kaasa trühvlite retseptikogumiku, millest kindlasti mõnda kavatsen ka ise järele katsetada.

Suur aitäh Nami-Namile, kes toetas koolitusel osalemist.

esmaspäev, 28. november 2011

Ahjuvorm väikeste lihapallide ja fetajuustuga

Antud rooga valmistades tekkis küsimus - mis vahe on lihapallidel ja frikadellidel. ÕS tõlgendab frikadelli kui väikest hakkpalli, aga siiski kas on koostises erinevus või mis?
Asjateadlikumatega nõu pidades jõudsime siiski otsusele, et koostiselt on need kaks sarnased, see tähendab valmistatud hakklihast, kuid kui frikadell ära praadida, saab sellest väike lihapall. Frikadellid jäävad frikadellideks ainult keetes. Mulle aga meeldib frikadellist oluliselt rohkem sõnapaar väike lihapall.

Antud roas võib lihapallid muidugi ka ise valmistada, näiteks kasutades seda hakk-kotletide retsepti, kuid kiirel ajal ajavad poetooted ka asja ära. Mina eelistan Linnamäe metssea- või põdralihast lihapalle ... või siis frikadellle - kuidas soovite :)



Ahjuvorm väikeste lihapallide ja fetajuustuga

4-le sööjale

300-400 g lihapalle
3 kartulit
1 sibul
1 paprika
2 spl oliivõli
soola, pipart
50 g feta juustu
värsket münti

Pese kartulid ja lõika sektoriteks. Aseta kartulisektorid ahjuvormi, nirista peale 1 spl õli ja lisa vormi põhja veidi vett. Küpseta 200 kraadises ahjus 15-20 minutit.
Puhasta sibul ja paprika ning lõika tükkideks. Lisa köögiviljad koos frikadellidega kartulite juurde. Nirista peale õli ja maitsesta soola-pipraga. Küpseta veel 20-30 minutit kuni kartulid on pehmed ja lihapallid pruunistunud. Vajadusel kata pealt fooliumiga.
Tõsta vorm ahjust ja puista peale feta-kuubikud ning värsket münti.

reede, 25. november 2011

Gruusia pähklimaius ehk gozinaki

Üks minu lemmikmaiuseid, kuid ma polnud kunagi selle peale tulnud, et seda ise kodus valmistada. Õnneks Mari-Liis andis suuna kätte.
Maiust võid valmistada kas ainult ühest seemne- või pähklisordist või miksida erinevaid. Mulle maitseb just erinevate pähklitega. Gruusias on see traditsiooniline jõulumaius ja miks mitte sokutada mõni ilusasse paberisse keeratud tahvel ka meie jõuluvana kotti.



Gruusia pähklimaius ehk Gozinaki

500 g erinevaid pähkleid ja seemneid (kreeka pähkleid, sarapuupähkleid, mandleid, kõrvitsaseemneid)
250 g mett

veidi mahedamaitselist õli

Rösti pähkleid ja seemneid kuumal kuival pannil. Jahuta. Haki jämedalt.
Kuumuta potis mesi keemiseni. Tõsta pott tulelt ja lase rahuneda. Korda sama 2-3 korda. Sega hulka pähklid ja kuumuta segu pidevalt segades 8-10 minutit kuni mesi pakseneb.
Kata ahjuvorm küpsetuspaberiga ja määri paber kergelt õliga. Tõsta mee-pähklisegu ahjuvormi ja lase jahtuda. Lõika tükkideks.

Retsept: Nami-Nami

kolmapäev, 23. november 2011

Šokolaadine kausikook kirsside ja mandariinidega

Kui kookide valmistamisel soovitatakse rangelt retseptist kinni pidada ja koguseid jälgida, siis kausikook ei vaja küpsetamist ega täpset mõõtmist-kaalumist.  Koostisaineid võib samuti varieerida selle järgi, mis parasjagu kodus käepärast on. Väga lihtsa vaevaga maitsev tulemus on igaljuhul garaneeritud!

Rohkem ideid kausikoogi või -tordi valmistamiseks Nami-Nami kooskokkamiselt!



Šokolaadine kausikook kirsside ja mandariinidega

4-le sööjale

300-400 g kakao- või šokolaadikooki
1 väike pk vahukoort
1 pk ricotta kohupiima
2 spl suhkrut
1 purk kirsikompotti (ilma kivideta kirsse ja veidi kompotivedelikku)
2-3 mandariini

kaunistamiseks riivitud šokolaadi

Tükelda šokolaadikook väikemateks tükkideks. Vahusta koor ja sega suhkru ning ricottaga ühtlaseks kreemiks. Laota 1/3 koogitükkidest kausi põhja ja niisuta kirsimahlaga. Puista peale 1/3 kirssidest ja mõned mandariinilõigud. Tõsta peale 1/3 kohupiimasegust. Tee samamoodi järgmine kiht. Kata viimaste koogitükkidega, tõsta peale vahukooreseguga ning kaunista kirsside ja mandariinilõikudega. Soovi korral võid kaunistuseks veel peale riivida šokolaadi. Tõsta kausikook vähemalt paariks tunniks kuni üleöö külma.

teisipäev, 22. november 2011

Marjane koogivorm

Oli siin nüüd süüdi retsept või tegin mina midagi valesti, aga igaljuhul juhtus nii, et koogiks mõeldud biskviit ei tulnud teps mitte nii välja nagu ette kujutasin. Kuna biskviit - no tegelt suhteliselt kõva biskviit, pigem selline tahke šokolaadikook - oli ju täiesti söödav, aga mitte koogina, siis tuli untsuläinud koogipõhjale leida teine kasutusviis. Nii sündiski saiavormist inspireeritult marjadega vormimagustoit ehk koogivorm.

Kasutasin vormis külmutatud mustsõstraid - kuna külmutatud marjadest eraldub vedelikku, siis võib vorm ahjust väljavõttes veel vedel olla, kuid jahtudes muutub tahkemaks. Igaljuhul sai tulemus šokolaadist ja sõstardest tummine ja mõnusalt intensiivse maitsega. Marjavormi sobib süüa iseseisva roana, serveerida piimaga, vaniljejäätise või -kastmega.


Marjane koogivorm

2-le sööjale

300 - 400 g kakao- või šokolaadikooki
peotäis (külmutatud) marju (nt mustsõstraid)
1 muna
0,5 klaasi piima
2-3 spl fariinisuhkrut

Tükelda kook väiksemateks tükkideks ja lao 1/2 kogusest võitatud ahjuvormi põhja. Puista peale (külmutatud) marjad. Aseta peale ülejäänud koogitükid. Klopi muna lahti ja sega piimaga, Kalla segu koogiükkide peale, nii et vedelik jääks vormi servast vähemalt 2-3 cm allpoole. Puista peale fariinisuhkrut. Kata vorm pealt fooliumiga ja küpseta 200 kraadi juures 30 minutit. Eemalda foolium ja küpseta veel 15 minutit. Lase veidi jahtuda. 

neljapäev, 17. november 2011

Kõrvitsarisoto kukeseentega

Kõrvitsaga tundub olevat nii, et kui teda on, siis saab kasvõi terve nädala jooksul erinevaid kõrvitsatoite süüa ja kui parajasti leiad retsepti, mida katsetada, siis pole jälle kõrvitsat. Õnneks mulle sattus üks parajalt suur muskaatkõrvits, millest tehtud nii suppi, salatit kui ka ülimaitsvaid kõrvitsaküpsiseid.

Risotos võib toore riivitud kõrvitsa asemele kasutada ka varem valmistehtud kõrvitsapüreed. Kukeseened tulid praegul ajal muidugi sügavkülmast - kuna seened olid eelnevalt läbi kuumutatud, lasin neil vaid veidi sulada ja segasin risoto hulka. Igal juhul valmis väga maitsev roog. Ja ilus kollane  :)



Kõrvitsarisoto kukeseentega

4-le sööjale

1 l köögiviljapuljongit
1 sibul
2 spl õli
50 g võid
275 g risoto riisi
200 g riivitud kõrvitsat
0,75 dl kuiva valget veini
100 g (külmutatud) kukeseeni
soola ja pipart

serveerimiseks parmesani juustu

Valmista köögiviljapuljong. Kuumuta madalapõhjalises potis või pannil õli ja 1/2 võikogusest ning kuumuta tükeldatud sibulat kuni see muutub klaasjaks. Lisa riivitud kõrvits ja riis ning kuumuta 1 minut. Lisa valge vein, kuumuta, et alkohol aurustuks. Lisa 1 kulbitäis puljongit ja lase riisil tasase tulel hauduada kuni vedelik on peaaegu imendunud. Jätka osade kaupa puljongi lisamist oodates kuni eelmine vedelik on imendunud ja kuni riis on pehmeks keenud (ca 20-25 minuti). Tõsta pott tulelt, sega juurde kukeseened ja ülejäänud või ning sega ühtlaseks. Jäta paariks minutiks kaane alla seisma. Serveerimisel puista peale parmesani laaste.

Veel ideid kõrvitsatoitudeks Nami-Nami kooskokkamiselt !

kolmapäev, 16. november 2011

Luksuslik šokolaadi-beseetort

Meie tänavust isadepäevalauda kaunistanud tort.


Tordi valmistamist peaks alustama eelmisel päeval ja küpsetama valmis biskviidi ning beseepõhjad, siis jääb üle vaid tort kokku tõsta. Tegelikult oli mul eesmärk valmistada kakaobiskviiti, aga kakao lisamine meenus alles siis, kui kook juba mõnda aega ahjus oli küpsenud. Kuid ega see lõpptulemust ei rikkunud. Mulle väga meeldis krõbe besee koogi vahel, kuid võib-olla kaaluksin järgmisel korral koogi katmist millegi muu kui võikreemiga, sest minu jaoks sai tulemus liialt kreemine. Kasutaksin peal katmiseks ehk lihtsat šokolaadikatet. Samas sobis võikreem kihtide vahele ideaalselt.

Luksuslik šokolaadi-beseetort

Biskviit:
4 muna
1,5 dl suhkrut
1 dl nisujahu
1 dl tärklist
1 tl küpsetuspulbrit
(2 tl kakaopulbrit)  - kui soovid kakaobiskviiti

Beseepõhjad, 2 tk:
4 munavalget
200 g suhkrut
2 tl tärklist
1 tl valgeveiniäädikat

Niisutamiseks:
veega lahendatud brändit või konjakit

Võikreem:
500 g toasooja võid
1 purk kondentspiima (400 g)
2,5 dl tuhksuhkrut
3 tl kakaopulbrit

Kaunistamiseks:
erinevaid puuvilju (apelsin, kiivi, granaatõuna seemned)
riivitud šokolaadi või šokolaadilaaste


Biskviidi valmistamiseks vahusta munad suhkruga kohevaks vahuks. Sega õrnalt juurde omavahel segatud kuivained. Vala tainas 24-cm läbimõõduga lahtikäivasse võitatud koogivormi ja küpseta 200 kraadi juures 20-25 minutit. Katsu küpsust tikuga. Lase täielikult jahtuda, soovitavalt järgmise päevani.

Beseepõhjade valmistamiseks vahusta munavalged kõvaks vahuks, lisades suhkru kolmes jaos. Puista peale tärklis ja valgeveiniäädikas ning sega ettevaatlikult ühtlaseks. Võta 2 ahjuplaati, kata küpsetuspaberiga ja joonista kummalegi küpsetuspaberile 24-cm läbimõõduga ring. Tõsta munavalgevaht ühtlaselt ettejoonistatud ringidesse ja silu ühtlaseks. Kuumuta ahi 150 kraadini ja keera siis kuumus kohe 110 kraadile. Kuivata beseepõhjasid 110 kraadi juures 60-90 minutit kuni põhjad on kuivad ja krõbedad. Lase jahtuda.

Võikreemi jaoks vahusta kõik ained omavahel ühtlaseks.

Lõika biskviitpõhi 3 kihiks. Tõsta alumine kiht serveerimisalusele, niisuta vee-konjakiseguga ja kata õhukese võikreemi kihiga. Tõsta peale beseepõhi ja kata õhukese võikreemi kihiga. Jätka sama järgmise biskviidi ja beseepõhjaga, nii, et pealmiseks kihiks jääb biskviit. Kata tort pealt ja külgedelt ülejäänud võikreemiga. Võimalusel tõsta tort paariks tunniks külma tahenema. Enne serveerimist kaunista tort puuviljadega.

reede, 11. november 2011

Tõeliselt šokolaadised šokolaadiküpsised

Ilmade külmenemisel suureneb minumeelest tunduvalt inimeste magusavajadus. Mida külmem välja, seda paremini lähevad peale tummised šokolaadijoogid ja rammusad koogid. Igaljuhul on need kõige šokolaadisemad šokolaadiküpsised, mis ma eales söönud olen ja on ideaalsed soojendava tee või kohvitassi kõrvale.  


Tõeliselt šokolaadised šokolaadiküpsised

10-12 tk

50 g võid
450 g tükeldatud tumedat šokolaadi
2 muna
170 g suhkrut
0,25 tl vanilliekstrakti
85 g jahu
0,5 tl soola
0,5 tl küpsetuspulbrit

Sulata või ja pool (225 g)  šokolaadist vesivannil ühtlaseks seguks. Vahusta munad suhkruga, lisa vaniljeekstrakt. Jätka vahustamist, lisades juurde sulatatud šokolaadi. 
Sega teises kausis jahu, sool ja küpsetuspulber, sõelu läbi. Lisa kuivainete hulka järk-järgult muna-šokolaadimass. Sega ühtlaseks.
Haki ülejäänud šokoladi väiksemateks tükkideks ja lisa taigna hulka.
Tõsta 2 lusika abil küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile kuhjad, jättes taignakuhjade vahele piisavalt suured vahed, kuna taias valgub laiali. Küpseta 170 kraadi juures 10-15 minutit, kuni küpsised on pealt läikivad ja hakkavad pragunema. Tõsta küpsised koos küpsetuspaberiga restile jahtuma.

Retsept: blogi Maitse Asi


Ahjukõrvits astelpajumarjadega

Muskaatkõrvits on tavalise kõrvitsaga võrreldes kenama värvusega ja magusama maitsega, eriti tuleb magusus välja kõrvitsa ahjus röstimisel. Magus ahjukõrvits hapukate astelpajumarjadega sobib kasutada nii liha kõrvale kui ka iseseisva roana. Küüslauk ja ingver lisavad roale vürtsi.


Ahjukõrvits astelpajumarjadega

2-le sööjale

muskaatkõrvitsat
8 küüslauguküünt
8 õhukest ingveriviilu
oliivõli
jahvatatud valget pipart
2-3 spl palsamikreemi
2 spl astelpajumarju
värsket peterselli

Puhasta ja tükelda kõrvits. Aseta kõrvitsviilud koos küüslauguküünte ja ingveriviiludega ahjuvormi, piserda oliivõliga. Küpseta 190 kraadi juures umbes 30 minutit või kui kõrvitsaviilud on pehmed. Vajadusel kata vorm fooliumiga.
Maitsesta küpsenud kõrvits valge pipraga ja nirista peale palsamikreemi. Puista peale astelpajumarjad ja hakitud värske petersell.

Algretsept: Anni Arro

Hakk-kotletid tomati ja mozzarellaga

Kotletid on meie toidulaual üsna igapäevane roog. Mina valmistan kotletitainast hapukoore või maitsestamata jogurtiga, mis ei lase kotlettidel tuimaks muutuda. Riivsaia puudumisel olen kasutanud vees või piimas leotatud saia. Mõnusad mahlased kotletid saad kui lisad hakklihasegule riivitud toorest kartulit või porgandit. Minu jaoks on kotletid parimad serveerituna kartulipudruga.


Hakk-kotletid tomati ja mozzarellaga

8-10 tk

500 g hakkliha
1 sibul
1 dl riivsaia
1 muna
100 g hapukoort
soola, pipart

300 g mozzarella juustu
2-3 väiksemat tomatit
musta pipart

Haki sibul ja sega hakklihaga. Lisa riivsai, muna, hapukoor, maitsesta soola-pipraga ning sega ühtlaseks. Lase kotletisegul 5 minutit seista.
Vormi segust peopesasuurused pätsid ja vajuta kergelt lapikuks. Prae mõlemalt poolt kuldpruuniks.
Tõsta kotletid ahjuvormi, aseta iga kotletid peale viil mozzarellat ja tomatit. Maitsesta musta pipraga. Küpseta 200 kraadi juures 20 minutit kuni juust on sulanud ja tomativiilud servadest kergelt küpsenud.

kolmapäev, 9. november 2011

Kohupiimastruudel õunte ja martsipaniga

Klassikalise struudli taignakihid on üliõhukesed ja krõbedad, kuid taigna valmistamine on kuuldavasti üsna keeruline ja ei pruugi algajatel esimesel korral sugugi õnnestuda. Siin struudli kodusem variant, kus kasutasin lehttainast ning mille valmistamine käib ülilihtsalt ja kiirelt. Lehttaigna asemel sobib kasutada ka filotainast, millega jääb tulemus õhulisem ja krõbedam. Täidise võimalusi on lõpmatult, alates lihtsalt õuntest kuni erinevate kreemitäidisteni.

Kohupiimastruudel õunte ja martsipaniga

500 g lehttainast

4 väiksemat õuna
1 pk martsipani
300 g kohupiimapastat
25 g mandlilaaste
1 tl vaniljesuhkrut
1 spl suhkrut

kaunistamiseks mandlilaaste
määrimiseks muna

Koori ja tükelda õunad väiksemateks tükkideks. Riivi martsipan jämeda riiviga. Sega kõik täidiseained ühtlaseks seguks.
Rull tainas õhukeseks ahjuplaadi suuruseks ristkülikuks ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Kata pool taignast täidisega jättes servad 2 cm ulatuses vabaks. Tõsta taignaservad täidise peale ja keera tainas pikemast servast rulli. Määri struudlit pealt lahtiklopitud munaga, puista peale mandlilaaste ja küpseta 200 kraadi juures 15 minutit. Seejärel alanda kuumus 180-le ja küpseta veel 30-40 minutit kuni struudel on pealt kuldne. Kontrolli küpsust tikuga. Enne serveerimist lase veidi jahtuda.

pühapäev, 6. november 2011

Ahjuköögiviljad palsamikreemi ja kreeka pähklitega

Ahjuköögiviljad on praegusel pimedal sügisajal minu lemmiktoit. Kas siis niisama oliivõli ja meresoolaga küpsetatult, teinekord lisan köögiviljadele sinihallitusjuustu, uusim kooslus on aga palsamikreemiga.



Palsamikreem on maitselt sarnane palsamiäädikale, selline hapukas-magus, kuid oluliselt paksema konsistentsi ja intensiivsema maitsega. Sobib kasutada salatites, kastmetes, marinaadides, aga magustoitudes. Suvel kasutasin palsamikreemi näiteks grillitud pommu maitsestamisel.

Kreeka pähklid köögiviljade hulgas jäävad mõnusalt krõmpsud ja muudavad roa argipäevast erilisemaks.


Ahjuköögiviljad palsamikreemi ja kreeka pähklitega
 
erinevaid köögivilju - muskaatkõrvitsat, kaalikat ja porgandit
peotäis kreeka pähkleid
õli
meresoola, pipart
2-3 spl palsamikreemi

1 tl pruuni suhkrut
serveerimiseks värkset peterselli

Koori ja tükelda köögiviljad suuremateks tükkideks. Pane köögiviljad ja pähklid ahjuvormi, nirista peale õli, maitsesta soola-pipraga ning sega läbi. Kata vorm pealt fooliumiga ja küpseta 200-kraadises ahjus 30 minutit. Eemalda foolium, nirista köögiviljade peale palsamikreem ja puista peale suhkur ning küpseta veel 10 minutit. Serveerimisel puista peale värsket hakitud peterselli.